Στο 7ο συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ (27-28 Απρίλη 2024) διατυπώναμε ότι «Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στη διεθνή σκηνή τα τελευταία χρόνια σαν αποτέλεσμα της αλλαγής του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και της διαπάλης τους για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Στη βάση αυτών των διεργασιών είχαμε μια σειρά κρίσιμες στρατιωτικοπολιτικές εξελίξεις με πιο σημαντικές το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που μαίνεται δυο χρόνια και εξελίσσεται σε μια σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Τον πόλεμο του Ισραήλ, του κράτους εξολοθρευτή, που πνίγει στο αίμα το λαό της Παλαιστίνης και κατερειπώνει από τον περασμένο Οκτώβρη τη Λωρίδα της Γάζας, και τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιθέσεις των αμερικανοβρετανών στην Ερυθρά Θάλασσα ενάντια στην Υεμένη, που απειλούν να ρίξουν στη φωτιά του πολέμου όλη τη Μέση Ανατολή. Τις γιγαντιαίες αεροναυτικές ασκήσεις πολέμου της Κίνας και των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν με πρωτοφανή δύναμη πυρός, που κυοφορούν ένα νέο πολεμικό μέτωπο. Την τρομερή κλιμάκωση των συμβατικών εξοπλισμών και την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και τις νέες στρατιωτικές συνεργασίες που συγκροτούνται…».

Αυτή η βάρβαρη πραγματικότητα φέρνει την παγκόσμια βιομηχανία όπλων στην κορυφή των κερδών της και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες να στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτή την πολιτική.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων, υπεύθυνες για το 43% των παγκόσμιων εξαγωγών από το 2020 έως το 2024. Οι ΗΠΑ πούλησαν 7,3 φορές περισσότερα όπλα από την Κίνα και 5,5 φορές περισσότερα από τη Ρωσία. Οι παγκόσμιες εξαγωγές όπλων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 64%, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, από το 2020 έως το 2024 και οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 5,4%, ενώ αυτές των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 21%. Υπήρξαν επίσης μεγάλες αυξήσεις στις εξαγωγές όπλων κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας από την Ιταλία (+138%), την Ισπανία (+29%), τη Γαλλία (+11%).

Με φόντο την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την εκλογή Τραμπ να λειτουργεί ως καταλύτης απότομης επιτάχυνσης της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, οι χώρες της ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προχωρούν σε νέα πολεμοκάπηλα σχέδια που συνίστανται στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 3,6-3,7% του ΑΕΠ των χωρών-μελών, οδηγώντας σε νέο «πάρτι» την κούρσα του εμπορίου όπλων. H ρώσικη στρατιωτική εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία, ώθησε τους ευρωπαϊκούς στρατιωτικούς προϋπολογισμούς προς τα πάνω. Προς επίρρωση των παραπάνω, τα επιτελεία των Βρυξελλών εκτίμησαν ότι απαιτούνται πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Οι εισαγωγές όπλων από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ διπλασιάστηκαν μεταξύ 2015 και 2024 (+105%). Οι ΗΠΑ προμήθευσαν το 64% αυτών των όπλων, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι το 2015. Οι άλλοι κύριοι προμηθευτές ήταν η Γαλλία και η Νότια Κορέα με ποσοστό 6,5% η καθεμία, η Γερμανία 4,7% και το Ισραήλ 3,9%.

Τα φιλοπόλεμα επιτελεία των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών πολεμικών δαπανών όπλων θα τονώσει τη ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά που παράγονται από τις πολεμικές τους βιομηχανίες και ελπίζουν ότι μπορεί να βοηθήσουν (και με την νέα πολιτική δασμών) στη μείωση του εμπορικού τους ελλείμματος με τον υπόλοιπο κόσμο και ταυτόχρονα να επιτείνουν την στρατιωτικοπολεμική εξάρτηση των κρατών-πελατών τους.

Και η Ελλάδα…

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει με την προτροπή Τραμπ να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ των μελών του ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες. Η σταθερή πρόσδεση της Ελλάδας στο επιθετικό άρμα του ΝΑΤΟ οδηγεί τις δαπάνες μας να κινούνται επανειλημμένα πάνω από το μέσο όρο των υπολοίπων μελών.

Η Ελλάδα, από το 1974 και μετά, κατέχει σταθερά μια από τις 10 πρώτες θέσεις παγκόσμια στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων, φτάνοντας ορισμένες χρονιές στην πρώτη τριάδα. Ειδικά το διάστημα 2007-2010 κατείχε την 5η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI (Στοκχόλμη / Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη), για την περίοδο 1974-2010, η Ελλάδα αγόρασε όπλα αξίας 15,5 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ, 6,5 δισ. δολ από τη Γερμανία, 4 δισ. δολ. από τη Γαλλία, 2 δισ. ευρώ από την Ολλανδία, 1 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, από την Ιταλία 879 εκατ. δολ. κλπ (όλα σε σταθερές τιμές έτους 1990). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα σταθερά μετά από το 1974 εισάγει κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ. Αντίστοιχα, από τη Γερμανία, η Ελλάδα εισάγει το 9,64% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων αυτής της χώρας, ενώ από τη Γαλλία, η Ελλάδα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο αγοράζει το 5,51% των παγκόσμιων εξαγωγών της. Ωστόσο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην Ελλάδα ήταν η πολύ μικρή συμμετοχή λόγω συρρίκνωσης (ως πολιτική επιλογή) της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας στις στρατιωτικές δαπάνες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Καταφανέστατα στη χώρα μας, όπως τα στοιχεία καταδεικνύουν, επιτείνεται η στρατιωτική εξάρτηση από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης. Η σχεδόν πλήρης εξάρτηση του πολεμικού εξοπλισμού από τις εισαγωγές είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις γενικότερες κατευθύνσεις της εξαρτημένης άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με το λαό να χρυσοπληρώνει με το αίμα του το πολεμικό υλικό.

Η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού πολεμικών συμφερόντων στηρίζοντας πολεμικές δαπάνες, μακριά από την ανάγκη για μια φιλειρηνική πολιτική στη περιοχή και στον κόσμο στηριγμένη στη αλληλεγγύη και φιλία των λαών. Αυτός είναι και ο στόχος για τον οποίο πρέπει να αγωνιστούμε.