Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ
Στρατιωτικό νόμο κήρυξε με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, μετά από πρόταση του υπουργού Άμυνας. Ο Νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται. Όλα τα μέσα ενημέρωσης και ο Τύπος τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού και απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται σαν απόπειρες ανατροπής του «φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος», καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας.
Σύμφωνα με το στρατιωτικό ανακοινωθέν απαγορεύονται επίσης οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος». Η διάταξη έχει άμεση εφαρμογή στο ιατρικό προσωπικό που βρισκόταν σε απεργία, που διατάχθηκε να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 48 ώρες.
Το κοινοβούλιο σφραγίστηκε και στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη στέγη του.
Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Γιουν υποστήριξε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».
Χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, που ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς» και διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».
Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ ο (οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022) χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Η πρεσβεία της Κίνας στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.
Την ώρα που ο ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέπτεται την Πιονγιάνγκ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο στρατιωτικός νόμος θέτει στο στόχαστρο «τη εξάλειψη των φιλοβορειοκορεατικών δυνάμεων και την προστασία της συνταγματικής τάξης της ελευθερίας». Παράλληλα η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε σκωπτικά: «Τι έχουν αποφασίσει η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία για αυτό; Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Σεούλ; Η Νότια Κορέα θα είναι πιο τυχερή από τη Γεωργία;».
Με το μανδύα της δημοκρατίας και την καραμέλα της κομμουνιστικής απειλής, οι πραξικοπηματίες στρέφονται συνολικά κατά του Κορεατικού λαού. Επιδιώκουν το διχασμό βορρά-νότου και απειλούν τις λαϊκές κατακτήσεις.
Η απόπειρα πραξικοπήματος στη Σεούλ επιδρά σε ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο και προστίθεται στις πολεμικές εστίες σε Ουκρανία, Παλαιστίνη, Υεμένη, Λίβανο, Συρία και τη σπαρασσόμενη Γεωργία. Το νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον που αναδύεται μετατοπίζει το κέντρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης από τη Δύση στην Ανατολή και την Κίνα, προετοιμάζοντας παγκόσμιους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, είτε με τον Μπάιντεν είτε με τον Τραμπ.