Ράλι αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος Καταργούνται σιγά-σιγά τα πολύχρωμα τιμολόγια στο βωμό των κερδών των παρόχων


Με πρόσχημα από τη μια την αυξημένη ζήτηση λόγω καλοκαιριού, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες φέρνουν συχνή χρήση κλιματιστικών και άλλων συσκευών, ακόμη και μέσα στη νύχτα. Και από την άλλη τις σταθερά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενεργείας, η κυβέρνηση δικαιολογεί με προκλητικό τρόπο γιατί αναγκάζονται, υποτίθεται, οι πάροχοι να κρατούν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνεχόμενη ανοδική πορεία.

Έτσι, για τον Ιούνιο χιλιάδες νοικοκυριά κλήθηκαν να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως και 70%! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς δεν οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση, αλλά στις κατά 45% μεσοσταθμικά ανατιμήσεις στα πράσινα τιμολόγια σε σχέση με τον Μάιο. Ενώ και για το μήνα Ιούλιο τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα είναι ακριβότερα, με τις αυξήσεις να ξεπερνούν το 12% και σε πολλές περιπτώσεις να φτάνουν ακόμα έως και το 39%!

Οι αυξήσεις αυτές αναγκάζουν τα νοικοκυριά να στραφούν στη σταθερότητα των μπλε τιμολογίων ενέργειας. Άλλωστε και σύμφωνα με το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου τα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ήταν οικονομικότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση διαφήμιζε τα πράσινα τιμολόγια ως αυτά που θα εξασφάλιζαν υποτίθεται την καλύτερη τιμή για τον καταναλωτή. Ενώ συνολικά το σύστημα των χρωματιστών τιμολογίων θα ήταν ένα μέτρο που θα προστάτευε τα νοικοκυριά από την ασυδοσία των παρόχων. Προστασία όμως που αποδείχθηκε ψεύτικη αφού πολλαπλασιάζονται τα καταχρεωμένα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.

Μάλιστα χρωστάνε από πέρυσι το ποσό που έφτασε στα 2,4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,7 δισ. αφορά λογαριασμούς χαμηλής τάσης, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές.

Σε αυτό στο πλαίσιο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, παλαιότερα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και σήμερα με τον μηχανισμό διακύμανσης, ο Ιούλιος θα είναι χειρότερος από τον Ιούνιο και ο Αύγουστος χειρότερος από τον Ιούλιο για τα ελληνικά νοικοκυριά, μιας και αποτελούν τους μήνες με τις υψηλότερες καταναλώσεις ρεύματος. Με δυο λόγια τα νοικοκυριά θα πληρώσουν χρυσό το ρεύμα, μια δύσκολη και ενεργοβόρα εποχή του χρόνου.

Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει τις αυξήσεις αυτές, ο Μητσοτάκης δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες ακόμα και στους…ανέμους που δεν έκαναν αυτό που «έπρεπε» προκειμένου να μην ανεβούν οι τιμές. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή για το αν θα παρέμβει η κυβέρνηση και για να συγκρατήσει τις τιμές του ρεύματος, απάντησε: «Μισό λεπτό, οι τιμές του ρεύματος καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη χονδρική του ρεύματος που και αυτή με τη σειρά της έχει αυξομειώσεις. Είχαμε πάρα πολλούς μήνες με χαμηλές τιμές, υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες για έναν μήνα.

Παραδείγματος χάρη μπορεί να μη φύσηξε όσο θα περιμέναμε…», αποδίδοντας άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ στον στρατηγό άνεμο τις συνέπειες για την πολιτικής της. Ενώ οι πολυδιαφημισμένες Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας (ΑΠΕ) δεν είναι σε θέση να αποθηκεύσουν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια την ώρα που παράγεται και να την διανείμουν την ώρα που χρειάζεται. Καθιστώντας τη χώρα δέσμια του φυσικού αερίου και του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Είναι προφανές ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο ρεύμα θα μεταβιβασθούν και σε όλα τα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, τους επόμενους μήνες, και θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την ακρίβεια. Οι αυξήσεις στις τιμές τους ρεύματος δεν επηρεάζουν μόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά όλες τις πτυχές της ζωής, μιας και οι τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών επηρεάζονται από το κόστος της ενέργειας. Μετακυλώντας έτσι όλο το βάρος των αυξήσεων στις πλάτες του πολίτη, κάνοντας ακόμα χειρότερη την οικονομική του κατάσταση, ενώ αυξάνουν υπέρμετρα τα κέρδη των παρόχων.