Σε μια νέα προσπάθεια αναζωπύρωσης της αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ προχώρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Με πρόσχημα τα πάρτι που διοργανώθηκαν τα Σαββατοκύριακα στο ΑΠΘ, η κυβέρνηση προσπάθησε να εγκαταστήσει αστυνομικούς-χωροφύλακες που θα ελέγχουν το ποιος θα μπαίνει και ποιος όχι στο χώρου πανεπιστημίου και του ασύλου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι γνωστό πως το φοιτητικό κίνημα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έσπασε τις φασιστικές απαγορεύσεις και το κλίμα τρομοκρατίας στην κοινωνία. Ανάγκασε μάλιστα την κυβέρνηση να αναβάλει επ’ αόριστον την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι ωστόσο φανερό ότι σκοπός της είναι να την εγκαταστήσει, για να περάσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της. Να εξασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Να καταφέρει να φέρει και νέο νομοσχέδιο κατάργησης των παρατάξεων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, πριν 2 βδομάδες και για μερικές μέρες, τα αστικά ΜΜΕ έπαιζαν νυχθημερόν εικόνες από τα “κορονοπάρτυ”, τα οποία διοργανώνονται στο ΑΠΘ. Έτσι ξεκίνησε άλλη μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του πανεπιστημιακού ασύλου, γενικά του πανεπιστημίου, αλλά και του φοιτητικού συνδικαλισμού. Ξεκίνησε μια εκστρατεία προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την εγκατάσταση της αστυνομίας στις σχολές. Βεβαίως, αυτά τα πάρτι καμία σχέση δεν έχουν με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους και την πολιτική δραστηριότητα στις σχολές. Ωστόσο, η κυβέρνηση βρήκε χρυσή ευκαιρία να χτυπήσει ακριβώς αυτά. Τη Δευτέρα 7 Ιούνη, δυνάμεις της αστυνομίας στρατοπέδευσαν έξω από το ΑΠΘ, ελέγχοντας ποιος θα μπει και ποιος όχι. Το ίδιο συνέβη και την Τρίτη. Τότε μάλιστα αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν σε όλη την περιφέρεια του ΑΠΘ, θυμίζοντας τις μαύρες μέρες των απαγορεύσεων του Νοέμβρη. Έφτασαν στο σημείο να μην επιτρέπουν σε καθηγητές του ΑΠΘ να εισέλθουν στο χώρο, ενώ έκαναν και προσαγωγές. Εκείνες τις μέρες, ο Βορίδης έκανε τις περίφημες δηλώσεις για τα περί σύνδεσης «του οργανωμένου εγκλήματος με το χώρο του πανεπιστημίου», η οποία θα παταχθεί μόνο με την εγκατάσταση της αστυνομίας. Για άλλη μια φορά, ουσιαστικά, έβαλε στο στόχαστρο με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τον φοιτητικό συνδικαλισμό και την Αριστερά, προσπαθώντας να τους συκοφαντήσει με αισχρό τρόπο.
Άξιος ακόλουθος της κυβέρνησης, ο Πρύτανης Παπαϊωάννου. Στην κορύφωση του νέου ρεσιτάλ αστυνομοκρατίας, η αστυνομία ζήτησε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας τα ονόματα των εκλεγμένων συνδικαλιστών των Φοιτητικών Συλλόγων στο ΑΠΘ. Ο ίδιος ο πρύτανης, που έβαλε τα ΜΑΤ τους προηγούμενους μήνες στο ΑΠΘ, που καλούσε πρώτος αυτός την αστυνομία, υποτίθεται για τα..κορονοπάρτι, ήταν αυτός και πάλι που προώθησε στους Κοσμήτορες των σχολών το προκλητικό κείμενο της αστυνομίας, ζητώντας τα ονόματα των συνδικαλιστών.
Απέναντι στη νέα αυτή πρόκληση, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιούνη. Η μία ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Σοφίας με κατεύθυνση προς το ΑΠΘ και οργανώθηκε από τις δυνάμεις της ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, με αποφάσεις από ΔΣ φοιτητικών συλλόγων. Σε αυτή συμμετείχε με δικό της πανό και η Φοιτητική Πορεία. Δυνάμεις του α/α χώρους και άλλες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ξεκίνησαν από το ΑΠΘ με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης. Είναι φανερό, ότι η γραμμή της αναστολής του αγώνα της ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, όπως και η τυχοδιωκτική του α/α χώρου, οδήγησαν τελικά στην απομαζικοποίηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, οι οποίες -αν και ήταν αναγκαίες εκείνη τη μέρα- ήταν βασικά άμαζες. Αντίστοιχα, η διάσπαση των κινητοποιήσεων, με ευθύνη και των δύο πλευρών, της ΚΝΕ-ΕΑΑΚ από τη μία και του α/α χώρου και δυνάμεων που έχουν γίνει ουρά του, μόνο ανασταλτικά λειτουργεί στον αγώνα.
Η γενικότερη κατακραυγή του λαού, καθώς και οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης 9 Ιούνη, τελικά σταμάτησαν τη νέα αυτή εγκατάσταση της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Οδήγησαν στην ακύρωση της απαίτησης για αποστολή των ονομάτων των εκλεγμένων συνδικαλιστών.
Οι φοιτητές, κόντρα στην αναστολή και τη διάσπαση του αγώνα τους, θα πρέπει να ξαναμαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις τους και να ξαναβγούν μαζικά στο δρόμο. Για να ανατρέψουν το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Για να ανατρέψουν μαζί με την εργατική τάξη και το λαό το βάρβαρο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.