Με τη νέα χρονιά ξεκινάει πιλοτικά το «νέο επίδομα ανεργίας»: λίγο πριν τα Χριστούγεννα υπεγράφη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έπειτα από εκπόνηση μελέτης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του τους πρώτους μήνες του 2025.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, «στόχος του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας είναι να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, να παρακινεί περισσότερο στην εύρεση εργασίας και να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό». Έτσι, το νέο σύστημα «θα παρακινεί τους ανέργους για ταχύτερη επιστροφή στην εργασία, καθώς θα ξεκινάει υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και θα βαίνει μειούμενο». Επίσης, το “εκσυχρονισμένο” σύστημα θα είναι ξεκάθαρα ανταποδοτικό και όχι προνοιακό, καθώς θα αναγνωρίζει τις ήδη καταβληθείσες εισφορές του εκάστοτε ανέργου και θα καταβάλει το αντίστοιχο ποσό. Τέλος, θα επανεξετάσει τους δικαιούχους, καθώς πλέον θα είναι μόνο όσοι πληρούν τις πολλαπλές προϋποθέσεις και όσοι «μετά από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης αναζητούν ενεργά εργασία» και «αποδέχονται να απασχοληθούν σε εργασία που τους προσφέρεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ».

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική συγκυρία που η ανεργία κινείται γύρω στο 10% (τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη), και με ποσοστό επιδοτούμενων κάτω του 15%, αφού τα κονδύλια για τους ανέργους παραμένουν καθηλωμένα στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε μια άκρως δυσμενή συνθήκη και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι κινούνται σε μια αγορά εργασίας με κυρίαρχες τις ελαστικές σχέσεις, την ημιαπασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις προσωρινές συμβάσεις του ενός ή δύο μηνών.

Μπροστά σε όλο αυτό το φάσμα εκμετάλλευσης που βιώνουν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, το μόνο που υπόσχεται το «νέο επίδομα ανεργίας» είναι:
Ακόμα λιγότερους δικαιούχους, καθώς οι προϋποθέσεις αλλάζουν και αυξάνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 125 ημέρες σε 175 για τους τελευταίους 14 μήνες.

Μικρότερη διάρκεια και λιγότερα χρήματα στήριξης προς τον άνεργο, καθώς το ύψος του επιδόματος θα είναι ανάλογο των προηγούμενων εισφορών του, όταν πλέον ένα 30% εργάζεται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία και μέσο μισθό κατά πολύ χαμηλότερο από τον νομοθετημένο κατώτατο. Επιπλέον, μέσα στο 12μηνο το επίδομα θα μειώνεται περαιτέρω, προκειμένου να δώσει στον άνεργο κίνητρο επιστροφής στην εργασία (sic).

Περισσότερους ετεροαπασχολούμενους, όταν ο άνεργος θα εξαναγκάζεται να αποδέχεται από τη ΔΥΠΑ οποιαδήποτε θέση εργασίας (συνήθως επιδοτούμενη προς τον εργοδότη), προκειμένου να μην τιμωρηθεί και διαγραφεί από τους καταλόγους της ΔΥΠΑ.

Εν κατακλείδι, το «νέο ταμείο ανεργίας» υπόσχεται, από τη μία πλευρά, εξαθλιωμένους ανέργους, που θα διασύρονται ως “τεμπέληδες” από τα κυβερνητικά ΜΜΕ, που θα στηρίζονται σε ένα πενιχρό επίδομα χωρίς συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, που θα εξαναγκάζονται σε εργασία μέσα από τους μηχανισμούς της ΔΥΠΑ, όσο κακοπληρωμένη, ευέλικτη και επισφαλής κι αν είναι. Από την άλλη πλευρά, το νέο πιλοτικό σύστημα θα εξασφαλίσει χαρούμενους εργοδότες, που θα συνεχίσουν να επιδοτούνται αφειδώς από τα Ταμεία Ανάκαμψης, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους με ακόμα πιο φτηνό, αποδυναμωμένο από κάθε άποψη εργατικό δυναμικό. Καλή χρονιά, με αγώνες και αντοχές!