Συνεχίζεται η επίθεση της κυβέρνησης του Μακρόν στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, καθώς με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα, στα 64, μέχρι το 2030.
Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, ευθυγραμμισμένη με αντίστοιχους ψευδείς ισχυρισμούς που προβάλλονται και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υποστήριξε ότι η νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων αποτελεί «σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού», μιλώντας μάλιστα για «δίκαιο σχέδιο». «Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος εγείρει ερωτήματα και φόβους στους Γάλλους», είπε η Μπορν και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι η «μεταρρύθμιση» είναι «αναγκαία»! Η ίδια προχώρησε σε ανοιχτό εκβιασμό, παίζοντας το «χαρτί» των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία μόνο οι ασφαλισμένοι δεν ευθύνονται. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κάνει λόγο για «όφελος» 17,7 δισ. ευρώ που θα υπάρξει μέχρι το 2030 «χάρη στη νέα μεταρρύθμιση»…
Σύμμαχος της κυβέρνησης στη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι οι «Ρεπουμπλικάνοι», οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι μια αναθεώρηση που θα αυξήσει σταδιακά τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης «μπορεί να γίνει αποδεκτή». Από τη μεριά τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δηλώνουν αντίθετοι στα νέα αντιλαϊκά σχέδια. Συνδικάτα και ομοσπονδίες πραγματοποίησαν απεργία την Πέμπτη 19 Γενάρη. H απεργιακή κινητοποίηση είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, ιδιαίτερα στους τομείς των Μεταφορών και της Παιδείας. Τα περισσότερα τρένα δεν αναχώρησαν από τους σταθμούς, οι συρμοί του μετρό κινούνταν ελάχιστα και στη μεγάλη τους πλειονότητα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια που όλα τα εργατικά συνδικάτα συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού σε απεργιακή κινητοποίηση. Παράλληλα, μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πολυήμερες απεργίες έλαβαν χώρα το Φθινόπωρο του 2022 και είχαν ως κεντρικό αίτημα να μην προχωρήσουν οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές.