Ευκαιρίες για «χρυσές δουλειές» και μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στις επιχειρήσεις, φαίνεται πως βρήκαν εργοδότες και πολυεθνικές παγκοσμίως, εν μέσω εφαρμογής σκληρών μέτρων από τις κυβερνήσεις, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι.

Μαζικές απολύσεις

Πλήθος επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, αναγκαστικές άδειες και επ’ αόριστον διακοπή της εργασίας, με αντίστοιχες μειώσεις μισθών, την ώρα που οι κυβερνήσεις θεσπίζουν σωρεία μέτρων υπέρ των εργοδοτών, δίνοντας κυριολεκτικά ψίχουλα στους εργαζόμενους.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτίμησε ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε παγκόσμια αύξηση των ανέργων μέχρι και πάνω από 25 εκατομμύρια.

Στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις των ανέργων για χορήγηση επιδόματος υπερδεκαπλασιάστηκαν στα 3,3 εκατομμύρια, μέσα σε μια εβδομάδα.

Στη Βρετανία, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος, που βοηθά στην κάλυψη των βασικών αναγκών των ανέργων και των χαμηλών εισοδημάτων. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν αυξημένες κατά 500% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.

Στην Ινδία, για τις ζημιές που θα υποστεί σε τουρισμό και ξενοδοχεία ανεβάζουν τις προβλεπόμενες απώλειες θέσεων εργασίας -μόνο σε αυτόν τον τομέα- στα 38 εκατομμύρια. Πρώτοι πληττόμενοι, 120 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες εργάτες.

Στη Ιρλανδία, προβλέπεται ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί από το 4,8% στο 18% μέχρι το καλοκαίρι.

Στην Ισπανία, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 500.000 απολύσεις εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας. Η κατάσταση είναι τραγική στην Καταλονία, όπου καταγράφονται σχεδόν οι μισές απολύσεις, ενώ και η περιφέρεια της Βαλένθια επλήγη σημαντικά.

Την ίδια ώρα, πολυεθνικές, όπως ο γερμανικός όμιλος Volkswagen, θέτει σε αναγκαστική άδεια περίπου 80.000 εργαζόμενους, την ώρα που στο εναπομείναν προσωπικό εφαρμόζεται εκτεταμένη εκ περιτροπής εργασία. Αλλά και η Fraport, εταιρεία που διαθέτει πλέον 14 ελληνικά αεροδρόμια, προωθεί αναγκαστική άδεια για χιλιάδες εργαζομένους της στη Γερμανία.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου Laura Ashley, στη Βρετανία, οι εργοδότες βρίσκουν την ευκαιρία να μπουν σε καθεστώς πτώχευσης, αφήνοντας στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.

Και όλα αυτά, ενώ σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και τον τουρισμό είναι αυτοί που πλήττονται άμεσα και σχεδόν συνολικά. Αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία κλπ όχι μόνο προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις των ήδη ελαστικά εργαζομένων τους, αλλά και οι κυβερνήσεις δε φαίνεται να προτίθενται να θεσπίσουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των μισθωτών του κλάδου.

Δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Την ίδια ώρα, σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, χώρες όπου έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, γιατροί και εργαζόμενοι στην υγεία αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, με ελλιπή μέσα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, αποκαλύπτοντας έτσι την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα συστήματα υγείας, έπειτα από χρόνια λιτότητας και περικοπών.

Όμως οι εργοδότες, έχοντας ως βασικό στήριγμα τις κυβερνήσεις, δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία των εργαζομένων τους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στο κοινωνικό σύνολο. Το αραίωμα των δρομολογίων των ΜΜΜ στο Λονδίνο οδηγεί στο να στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάζονται να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Σε άλλες χώρες, μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά, παραμερίζοντας τους κανόνες για τον συνωστισμό και κάνοντας «κουρελόχαρτο» τις συστάσεις για την περιβόητη «ατομική ευθύνη».

Οι εργαζόμενοι στην Amazon Γαλλίας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας από τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου να σταματήσει τη λειτουργία του ή να διευκολύνει τους εργαζομένους που δεν επιθυμούν να εργαστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία βρήκε ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη της, καθώς οι κατ’ οίκον παραδόσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και συνδικάτα στην Ιταλία, τα οποία καταγγέλλουν ότι τα ανοιχτά εργοστάσια σε Λομβαρδία, Μπέργκαμο και άλλες βιομηχανικές περιοχές ευθύνονται για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση USB (Unione Sindacale di Base), «τα περισσότερα θύματα καταγράφονται ακριβώς στις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες μονάδες παραγωγής και όπου λόγω της ασυδοσίας της εργοδοσίας, χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν, να μεταδώσουν τον ιό και να αρρωστήσουν». Οι εργοδότες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, βρίσκουν «παραθυράκια» στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού, με αποτέλεσμα πολλές «απαραίτητες», όπως χαρακτηρίζονται, επιχειρήσεις και εργοστάσια να παραμένουν ανοικτά. Έτσι, τα συνδικάτα στην Ιταλία προχώρησαν σε γενική απεργία την Τετάρτη 25 Μάρτη με το σύνθημα που προωθεί η USB «Πόσοι περισσότεροι νεκροί για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι όλα πρέπει να κλείσουν;».

Πολλές δε είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες εργαζόμενοι με κορονοϊό αναγκάζονται από την εργοδοσία να εργάζονται κανονικά, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό.

***

Η πανδημία του κορονοϊού πραγματικά «ξεγυμνώνει το βασιλιά», αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά ότι και μια αρρώστια μπορεί να μην κάνει βιολογικές διακρίσεις, έχει όμως ταξικές επιπτώσεις. Έτσι, τα βάρη της όποιας κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, υγειονομικής φορτώνονται πάντα στον εργαζόμενο λαό. Εργοδότες και πολυεθνικές, με την απόλυτη στήριξη των κυβερνήσεων, δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ή και να θυσιάσουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, προκειμένου να διασώσουν τα κέρδη τους. Σε άλλες δε περιπτώσεις βρίσκουν (ή δημιουργούν τεχνηέντως) ευκαιρίες, προκειμένου να αποκομίσουν ακόμα περισσότερα οφέλη.