Μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο, που όλο και σκοτεινιάζει, (22/1-25/1) συνήλθε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση: Διαμορφώνοντας μια παγκόσμια αρχιτεκτονική στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης». Συμμετείχαν πάνω από 3.000 πολιτικοί, 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, διευθυντικά στελέχη μονοπωλίων και ακριβοπληρωμένοι καλλιτέχνες, φανατικοί οπαδοί τού –ανύπαρκτου- «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο».

Εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η βρετανική οργάνωση Oxfam σύμφωνα με την οποία 26 δισεκατομμυριούχοι (έναντι 43 το 2017 και 61 το 2016) σε όλο τον κόσμο αύξησαν τον πλούτο τους το 2018 κατά τουλάχιστον 12% και είχαν περιουσίες που αναλογούν στα εισοδήματα 3,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή του μισού πληθυσμού της Γης. Στα χρόνια που ακολούθησαν το κραχ του 2008 και της οικονομικής ύφεσης, ο πλούτος τους εκτοξεύτηκε και ο αριθμός τους διπλασιάστηκε!!!

Στο σύνολό τους οι περίπου 2.200 δισεκατομμυριούχοι του Πλανήτη αύξησαν τον πλούτο τους κατά 900 δις δολάρια ή κατά 2,5 δις δολάρια την ημέρα. Αντίθετα, τα 3,8 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται αθροιστικά κατά 1,9 τρις δολάρια ή 500 εκατ. δολάρια τη μέρα!

★★★

Τα πρωτοκλασάτα ονόματα του ιμπεριαλισμού, όπως ο Ντ.Τραμπ, ο Β.Πούτιν, ο Τζ.Τριντό, ο Εμ. Μακρόν, ο Ν.Μόντι (Ινδία), η Τ.Μέι, απουσίασαν, εξαιτίας προφανώς των οξυμμένων προβλημάτων στις χώρες τους. Αντίθετα, το «παρών» έδωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος,  Ά. Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζ.  Κόντε, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σ.Άμπε, ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Γ. Κισάν και ο νέος φασίστας πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζ.Μπολσονάρου. Ιδιαίτερα, το επίσημο κατεστημένο της Ουάσιγκτον, επέλεξε να υποβαθμίσει τη συνάντηση στο Φόρουμ. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο Τραμπ είχε παρουσιάσει διεξοδικώς την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» όταν ολοκληρωνόταν το Φόρουμ.

Σήμερα, όμως, η χώρα του έχει μπει στην πέμπτη εβδομάδα μερικής αναστολής του ομοσπονδιακού κράτους επειδή ο ίδιος επέμενε να αντλήσει κεφάλαια για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Η απουσία Τραμπ δεν εμπόδισε να εκδηλωθούν ανοιχτά αντιλήψεις που εκφράζουν καθαρά το ενδεχόμενο μίας σχετικής υποβάθμισης του ρό­λου της αμερικανικής ηγεμονίας στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό προσκήνιο. Αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει περισσότερο από ορατό, καθώς έχουν εγερθεί μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, τα οποία η νέα κυβέρνηση Τραμπ καλείται να χειρισθεί πριν αποκτήσουν εκρηκτικό χαρακτήρα. Και είναι προφανές πως η παρουσία τους στο Νταβός αποτελεί ένα πολιτικό βάρος.

Στην πρώτη ημέρα του Φόρουμ συζητήθηκαν ο κίνδυνος νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και το παγκόσμιο χρέος, που αυξήθηκε στα 244 τρις δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Η συζήτηση έγινε μέσα σ’ έναν καταιγισμό προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, αλλά και βαθύτατης απαισιοδοξίας για το διεθνές περιβάλλον, φθάνοντας να μιλούν για την επόμενη οικονομική κρίση. Ορισμένοι ομιλητές παρομοίασαν  το πολιτικό περιβάλλον παρόμοιο με εκείνο της εποχής πριν από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που συνεχίζεται ακατάπαυστα λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ο μεγαλοεπενδυτής Σ.Κλάρμαν προειδοποίησε  πως «ο σπόρος της επόμενης μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης ίσως βρίσκεται στα σημερινά επίπεδα χρέους και κυρίως του τεράστιου χρέους των ΗΠΑ».

Aπό την πλευρά της, η Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη, την αυτοματοποίηση και τη ρομποτική που αποτελούν τη βάση της «4ης βιομηχανικής επανάστασης», όπου η Ε.Ε. υστερεί σημαντικά έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Την ιμπεριαλιστική διείσδυση της Γερμανίας τη διατύπωσε σαν: «…η Γερμανία θα συνεχίσει να δίνει το παρών  στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή…», ενώ ζήτησε μεγαλύτερη παρέμβαση της Ε.Ε. στην αφρικανική ήπειρο. Για τις προσφυγικές ροές τάχθηκε υπέρ της εξειδικευμένης μετανάστευσης, δηλ. της επιλογής του εργατικού δυναμικού για τις φάμπρικες της Γερμανίας.

Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της εισαγωγής φυσικού αερίου «που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία» και από την οποία μέσω του αγωγού North Stream οδηγείται στο Κίελο της Γερμανίας.

Ο λόγος του Κινέζου αντιπροέδρου διανθίστηκε από τσιτάτα του λεγόμενου «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», ενώ εντόπισε ως προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, την «έλλειψη νέων κινητήριων δυνάμεων ανάπτυξης», τη «μη ισορροπημένη ανάπτυξη» και την «άνιση κατανομή του εισοδήματος». Τέλος, κά­λεσε σε συνεργασία τις χώρες ώστε να αρθούν οι φραγμοί στο παγκόσμιο εμπόριο και ιδίως «ο προστατευτισμός και ο λαϊκισμός».

★★★

Παρά τις ιησουίτικες αναφορές στη φτώχεια, τις ανισότητες, τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, την περιβαλλοντική καταστροφή, την αναζήτηση δικαιότερης κατανομής του πλούτου και εν πάση περιπτώσει τον «υγιή καπιταλισμό», οι λαοί πλήρωσαν ακριβά αυτές τις δακρύβρεχτες διαπιστώσεις. Κι ωστόσο, το παγκόσμιο μονοπωλιακό κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, οι ηγέτες των καπιταλιστικών χωρών, δεν παύουν να έχουν κατά νου την κατάπνιξη δια πυρός και σιδήρου κάθε εστίας που γεννά «αστάθεια», «ανισορροπία», «αδυναμία» και «ευθραυστότητα», στοιχεία δηλαδή που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη συσσώρευση των αστρονομικών κερδών και στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας που προσπαθεί να εγγυηθεί το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα στους εκλεκτούς του.

Οι πόλεμοι, οι καταστροφές, οι μεταναστεύσεις, οι θρησκευτικές διαμάχες, οι εθνικιστικές διαφορές, η πείνα, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα σύμφυτα με την απάνθρωπη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, αποτελούν για τους διαστροφείς τής πραγματικότητας τα «εμπόδια» στο δρόμο της αχαλίνωτης ασυδοσία τους.