Εδώ και πάνω από ένα μήνα, οι εργάτες στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνας», στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε απεργία, σχεδόν καθολική. Η εργοδοσία απέλυσε 15 συναδέλφους τους, ενώ αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με σκοπό να επιβάλει σε όλους τους εργαζόμενους την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Οι εργάτες της επιχείρησης είχαν δεχτεί, σε προηγούμενη φάση, τη μείωση κατά 20% των αποδοχών τους. Τώρα, βρέθηκαν μπροστά και στην απειλή νέων μειώσεων, με τη μετατροπή μέρους του μισθού που έπαιρναν ως σήμερα, σε επίδομα, ώστε να περικοπεί άμεσα και εύκολα σε επόμενη φάση. Η εργοδοσία, καιρό τώρα, προσλαμβάνει κόσμο με ατομικές συμβάσεις εργασίας και σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και ορισμένου χρόνου.


Θέλει έτσι να καλύπτει τα κενά με αναλώσιμο δυναμικό και όχι με σταθερά εργαζόμενους που θα δουλεύουν με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αν και είναι η δική τους δουλειά που έχει κάνει διαχρονικά τη «Μαλαματίνα» μια κερδοφόρα επιχείρηση. Άλλωστε, η εργοδοσία είναι εξοπλισμένη με τον αντεργατικό-κυβερνητικό νόμο Χατζηδάκη, τον οποίο χρησιμοποιεί για να επιβάλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενώ -εξαιτίας αυτού- μπορεί να απολύσει και εκλεγμένους συνδικαλιστές. Ένας από τους δεκαπέντε που απολύονται είναι εκλεγμένος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου!

Κυβέρνηση-εργοδοσία

Στις 17 Αυγούστου, η πολιτική της καταστολής οξύνθηκε όταν συνελήφθησαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στη «Μαλαματίνα», Γιάννης Φραγγίδης και ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννης Νιβορλής, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους. Στα πλαίσια της διαμόρφωσης κλίματος τρομοκρατίας, στις 29 Αυγούστου το Αστυνομικό Τμήμα Δέλτα εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας για τις δικογραφίες που έχουν ήδη σχηματιστεί σε βάρος των απεργών. Ήδη από τις 27 Ιούλη μέχρι σήμερα, συνολικά, είτε για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», είτε για «παράνομη βία», είτε για «εξύβριση» και άλλα συναφή, έχουν σχηματιστεί 70 δικογραφίες! Η ανακοίνωση αυτή της Αστυνομίας προσπάθησε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα, αλλά η απάντηση των απεργών ήταν αποστομωτική: «Η απεργία συνεχίζεται, μέχρι τη νίκη!».

Οι απεργοί βρίσκονται έξω από το χώρο του εργοστασίου κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, σε διάφορες βάρδιες, ώστε να περιφρουρήσουν και το χώρο και τον αγώνα τους. Προκλήθηκαν, ειδικά στην αρχή των κινητοποιήσεων από την αστυνομία, την εργοδοσία και ούτε μια χούφτα απεργοσπάστες, οι οποίοι σέρνονταν από ανθρώπους της εργοδοσίας για να είναι εκεί. Ωστόσο, οι απεργοί συνέχισαν αποφασισμένοι. Δέχονται κάθε μέρα αντιπροσωπείες σωματείων και οργανώσεων στο χώρο της απεργίας. Να σημειωθεί ότι έχουν ανοίξει και τραπεζικό λογαριασμό για την οικονομική τους ενίσχυση, ενώ δέχονται και διά ζώσης την οικονομική βοήθεια σωματείων, οργανώσεων αλλά και ανοργάνωτων ανθρώπων που σπεύδουν να τους ενισχύσουν.

Στις 23 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργατοϋπαλλήλων μαζί με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη, έδωσαν συνέντευξη τύπου, στην οποία απάντησαν στα ψέματα της εργοδοσίας και είχαν τονίσει τη συνέχιση του αγώνα. Εκεί βρέθηκαν μαζί τους και δεκάδες αγωνιστές της πόλης. Στις 30 Αυγούστου και κόντρα στο κλίμα της καταστολής, πραγματοποιήθηκε μεγάλο λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης, για την οικονομική και ευρύτερη στήριξη της απεργίας, μπροστά στο χώρο του εργοστασίου. Η μαζική προσέλευση έδωσε την κατάλληλη απάντηση στα σχέδια τρομοκράτησης κυβέρνησης-εργοδοσίας.

Στις 31 Αυγούστου το πρωί, ξετυλίχθηκε πλήρως το σχέδιο καταστολής. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, παρουσία Εισαγγελέα επιτέθηκαν τρεις φορές στους συγκεντρωμένους απεργούς, τραυματίζοντας πάνω από 15 άτομα. Χτύπησαν μάλιστα και συνέλαβαν ξανά τον πρόεδρο του Σωματείου, Γιάννη Φραγγίδη, ο οποίος νοσηλεύτηκε για μέρες στο νοσοκομείο, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να προσπαθούν να του πάρουν κατάθεση ενώ ήταν στο φορείο! Ταυτόχρονα, χτύπησαν και συνέλαβαν αλληλέγγυο φοιτητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο φορές, οι αστυνομικές δυνάμεις, προκλητικά, δεν άφησαν και απώθησαν το σ. Γιώργο Ράπτη, μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ, να προσεγγίσει τον συλληφθέντα φοιτητή με την ιδιότητά του ως δικηγόρου. Ούτε επίσης τη δικηγόρο του Σωματείου. Το όργιο καταστολής ολοκληρώθηκε με τον προπηλακισμό βουλευτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων. Μετά από όλα αυτά, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να βάλουν το λεωφορείο με τη μια χούφτα διευθυντικών στελεχών και μια χούφτα απεργοσπαστών μες στο εργοστάσιο. Ωστόσο, το εργοστάσιο δε λειτουργεί, καθώς και η μια χούφτα απεργοσπάστες δε δουλεύουν στο χώρο της παραγωγής. Είναι ολοφάνερο ότι η απεργία συνεχίζεται και οι εργάτες συνεχίζουν πιο οργισμένοι.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, η ηγεσία του Εργατικού Κέντρο και το ΠΑΜΕ εδέησαν να βάλουν πανθεσσαλονίκεια απεργία, για την 1η του Σεπτέμβρη, με συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου στις 7 το πρωί. Οι εκατοντάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, έδωσαν νέα δύναμη στους απεργούς. Να σημειώσουμε εδώ ότι η μεγαλύτερη έλλειψη είναι ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΜΕ από κοντά) δεν έκαναν τίποτα, ένα μήνα τώρα, ώστε να ανοιχτεί έμπρακτα στην πόλη το ζήτημα. Ώστε να δημιουργηθεί μέτωπο των εργαζομένων συνολικά για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη. Καμία(!) διαδήλωση στο κέντρο της πόλης δεν έχει διοργανώσει ούτε το Εργατικό Κέντρο, ούτε κανένα «ταξικό» σωματείο, αν και είναι πανθομολογούμενο ότι ο λαός της πόλης θα έβγαινε μαζικά στο δρόμο σε μια τέτοια περίπτωση. Και αν δεν υπήρχε η σκληρή καταστολή, ούτε τη μία μέρα πανθεσσαλονίκεια απεργία δεν θα έβαζαν!

***

Το Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκε και βρίσκεται στο πλευρό των απεργών. Επισκέφθηκε το εργοστάσιο, κατέθεσε οικονομική βοήθεια στο απεργιακό ταμείο, με ανακοινώσεις του καλεί σε στήριξη του απεργιακού αγώνα, ενώ στη διαδικτυακή πύλη του Προλόγου φιλοξένησε και δήλωση του εκλεγμένου στο ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της «Μαλαματίνας», Γιώργου Λιάκα, μαζί με τη δήλωση αλληλεγγύης του σ. Δημήτρη Καρβαγιώτη, εκ μέρους της ΕΡΓΑΣ και του Μ-Λ ΚΚΕ. Δηλώσαμε εξαρχής την άποψή μας για πραγματοποίηση διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης. Πέραν από επισκέψεις στους απεργούς, το Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκε στις 31 Αυγούστου, δίνοντας τη μάχη μαζί τους απέναντι στην καταστολή, καθώς και την 1η Σεπτέμβρη, στην απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο. Με τις μικρές του δυνάμεις επίσης, προσπαθεί με την ανάρτηση πανό στην πόλη, να ενημερώσει όσο γίνεται περισσότερο κόσμο.

Ο αγώνας των εργατών της Μαλαματίνας είναι αγώνας όλων των εργαζομένων
Η νίκη τους θα είναι νίκη για όλους μας!