Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπινγκ, τόνιζε με έμφαση στην ομιλία του για τα 100 χρόνια του ΚΚ Κίνας τον διακαή πόθο του για την «εθνική αναζωογόνηση» του κινεζικού έθνους τον 21ο αιώνα. Αυτό μόνο ως μια προπαγανδιστική συνθηματολογία για την τόνωση του εθνικού φρονήματος του κινέζικου λαού δεν μπορεί να ερμηνευτεί.
Αντανακλά τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες η κινεζική κοινωνία θα αναβαπτιστεί στο πλαίσιο της «σκέψης του Σι Τζινπινγκ» και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ρεβιζιονιστική ηγεσία του κόμματος, ώστε με όρους εσωτερικής συνοχής και σταθερότητας να ξανοιχτεί στον δρόμο για την παγκόσμια ηγεμονία.
Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές στον κομβικό ρόλο του κόμματος και της συγκεντρωτικής ηγεσίας του, ως την αναγκαία προϋπόθεση για αυτή την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη πορεία του κινεζικού έθνους προς την ευημερία, έστελναν σαφή μηνύματα προς οποιονδήποτε επιδιώκει να αμφισβητήσει αυτό το ρόλο.
Οι καμπάνες χτυπούσαν προς όλους αυτούς τους κεφαλαιοκράτες, που γιγαντώθηκαν μέσα στην ξέφρενη πορεία του κινεζικού καπιταλισμού και κυοφορούνε σκέψεις αυτονόμησης από την «αγκαλιά» του κόμματος και έχουν βλέψεις για πολιτική ακόμη και για καθεστωτική αλλαγή.
Εξ ου και ο τονισμός της υπεροχής του κινεζικού μοντέλου του παλινορθωμένου καπιταλισμού, υπό την συγκεντρωτική ηγεσία του κόμματος, σε σχέση με τον κλασικό καπιταλισμό δυτικού τύπου. Ο τελευταίος με την τραγική διαχείριση της πανδημίας έδωσε επιπλέον επιχειρήματα προς επίρρωση αυτής της άποψης.
Συνεχείς είναι οι αναφορές του κινέζου προέδρου και των κινεζικών μέσων ενημέρωσης για την ανάγκη διόρθωσης των στρεβλώσεων, των παθογενειών και την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς και των προκλητικών συμπεριφορών των «ευνοημένων», που έχει δημιουργήσει η αχαλίνωτη καπιταλιστική ανάπτυξη, στο πλαίσιο του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».
Την ίδια στιγμή απευθυνόμενοι στον κινεζικό λαό, που βλέπει τις ανισότητες να γιγαντώνονται και την εκμετάλλευση να βαθαίνει, επικαλούνται την ανάγκη επιστροφής στις «παραδοσιακές αρχές» του κόμματος και τις πολιτιστικές αξίες της Κίνας ώστε να οικοδομηθεί μια κοινωνία «ευημερίας για όλους» και να εκτονωθούν οι αντιδράσεις.
Η κινεζική ηγεσία δεν μένει μόνο στα λόγια και τις διακηρύξεις. Προχώρησε σε μετωπική σύγκρουση με τους δισεκατομμυριούχους κροίσους (Τζακ Μα, Γουάνγκ Ξινγκ, Ζανγκ Γιμίνγκ, Ρίτσαρντ Λιού, κλπ.) των κινεζικών κολοσσών νέων τεχνολογιών (Alibaba, Didi, Tencent, JD.com, Meituan, TikTok κ.ά.) και κατήγαγε συντριπτική νίκη, αφού αυτοί «αποσύρθηκαν οικειοθελώς» από τη διεύθυνση των εταιρειών τους!
Μάλιστα, ο μόλις 38 ετών, Ζανγκ Γιμίνγκ, Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 5 πιο πλούσιους κινέζους, παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της κινεζικής ψηφιακής πλατφόρμας δηλώνοντας ότι «δεν είναι και τόσο πολύ φίλος των σόσιαλ μίντια»!
Άλλοι είδαν ακόμη και την περιουσία τους να «ξυρίζεται». Όπως ο CEO της εταιρείας διαδικτυακής πώλησης ειδών σουπερμάρκετ και διανομής φαγητού Meituan, Γουάνγκ Ξινγκ, που έχασε 2,5 δισ. δολάρια μέσα σε δύο ημέρες με χρηματιστηριακή επίθεση που θεωρείται ότι ενορχηστρώθηκε από την κινεζική ηγεσία.
Αφορμή θεωρείται ότι στάθηκε η δημοσίευση σε κινεζικό κοινωνικό μέσο στίχων ενός ποιήματος ηλικίας 1.100 ετών που κάνει κριτική στον αρχαίο αυτοκράτορα και θεωρήθηκε ότι στοχοποιούσε τον Σι. «Πριν παγώσουν οι στάχτες, ξέσπασε εξέγερση στα βουνά» έλεγε το ποίημα.
Ανάλογη και η περίπτωση του Τζακ Μα της Alibaba ο οποίος έχασε 37 δισ. δολάρια που θα ελάμβανε από τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, σαν Αρχική Δημόσια Προσφορά όταν τελικά επενέβη ο ανακριτής. Ο Μα είχε προβεί σε επικριτικές δηλώσεις για το κινεζικό μοντέλο επιχειρηματικότητας.
Στο στόχαστρο έχει μπει και ο χρηματιστηριακός κλάδος ο οποίος αποτελεί μια βιομηχανία 60 τρισ. γουάν (περίπου 9,3 τρισ. δολαρίων). Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κινέζικης Κεφαλαιαγοράς ξεκαθάρισε πως επιδίωξη του Πεκίνου είναι να εξαλειφθούν τα κρούσματα κακοδιαχείρισης των ιδιωτικών εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και «να ξεκαθαρίσει το τοπίο από κάποιες εταιρίες που εξαπατούν τους πελάτες τους».
Μάλιστα η πρόσφατη κίνηση της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock (η πρώτη ξένη εταιρεία) να δημιουργήσει επενδυτικό ταμείο, μέσω θυγατρικής, στην Κίνα αντλώντας 6,68 δισ. γουάν (περίπου 1,03 δισ. δολάρια), από 110.000 πελάτες έδωσε στο θέμα γεωπολιτικές διαστάσεις και δημιούργησε εντάσεις εντός των ΗΠΑ.
Μέσω άρθρου του στην Wall Street Journal, ο μεγαλοκαρχαρίας Τζορτζ Σόρος χαρακτήρισε την κίνηση «τραγικό λάθος» και ένα «επικίνδυνο στοίχημα για τους δυτικούς πελάτες αλλά και για την ίδια την ασφάλεια των ΗΠΑ».
Ακόμη και η περίπτωση του κατασκευαστικού κολοσσού Evergrande Group, που καταγράφει το αστρονομικό χρέος των 260 δισ. ευρώ, πέρα από το γεγονός ότι φέρνει στο προσκήνιο τους κινδύνους των νομοτελειακών καπιταλιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, εντάσσεται στο πλαίσιο των αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων που έχουν επιβληθεί και σε αυτό τον κλάδο από την κινεζική κυβέρνηση.
Ο κατασκευαστικός κλάδος είχε ενταχθεί σ’ αυτό το εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών από πέρυσι όταν ο πρώην πρόεδρος του δημοσίου ομίλου ακινήτων Beijing Huayuan, Ρεν Τσικιάνγκ, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών για διαφθορά, δωροληψία, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Ο Τσικιάνγκ είχε χαρακτηρίσει τον κινέζο πρόεδρο «κλόουν» και είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως είχε αργήσει να αντιδράσει κατά την έναρξη της πανδημίας.
Πάντως προς άρση παρερμηνειών, η επίσημη κρατική εφημερίδα «Λαϊκή Καθημερινή» έβαλε τα πράγματα στη θέση τους καθησυχάζοντας τον ιδιωτικό τομέα πως «η στήριξη της κυβέρνησης προς αυτόν δεν έχει αλλάξει». Προσθέτοντας πως η πρόσφατη κινητοποίηση σε επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων έχει να κάνει με το να αποκαταστήσει την τάξη στην αγορά, να αναβαθμίσει τον θεμιτό ανταγωνισμό, να προστατεύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών και να «τελειοποιήσει» το σοσιαλιστικό σύστημα της οικονομίας της αγοράς.