Κλιμακώνεται ο πανκαλλιτεχνικός ξεσηκωμός ενάντια στο κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια λυκείου.
Μέσα στο λαβύρινθο της παραμελημένης και εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, εδώ και δεκαετίες τα παιδιά -ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων- δαπανούν δυσαναπλήρωτο χρόνο, κόπο και χρήματα, για να πάρουν ένα πτυχίο που τους καταδικάζει εν τέλει στην εργασιακή επισφάλεια. Αυτό το πτυχίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το εξίσωσε με απολυτήριο Λυκείου μέσα σε μια νύχτα με Προεδρικό Διάταγμα.
Απέναντι στην υποβάθμιση των πτυχίων ο καλλιτεχνικός κόσμος επέλεξε το δρόμο του ενωτικού και ανυποχώρητου αγώνα με βασικό αίτημα την ανάκληση της απόφασης που προσβάλλει τα επαγγελματικά δικαιώματα, τον κόπο των σπουδαστών και των εργαζόμενων καλλιτεχνών και συνολικά την τέχνη και τον πολιτισμό. Την κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από συλλόγους σπουδαστών ακολούθησαν πανελλαδικές κινητοποιήσεις σε όλες σχεδόν τις σχολές, ενώ εδώ και πάνω από ένα μήνα κάθε θεατρική και άλλη παράσταση ολοκληρώνεται με ανάγνωση της ανακοίνωσης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα.
Ταυτόχρονα οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν αν το Διάταγμα δεν ανακληθεί μέχρι τις αρχές Φλεβάρη, ενώ η 48ωρη απεργία που προκηρύχθηκε από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των καλλιτεχνών για τις 1 και 2 Φλεβάρη έλαβε διαστάσεις πανελλαδικού αγώνα στον κλάδο του πολιτισμού, με κήρυξη απεργίας ή στάσης εργασίας από την ΑΔΕΔΥ, από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και άλλων κλάδων.
Μπροστά στην κοινωνική πίεση που δέχεται, ο πρωθυπουργός εξέδωσε γραπτό διάγγελμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, στο οποίο προχωρά στις γνωστές, ασαφείς προεκλογικές δεσμεύσεις, δήθεν για «ίδρυση δημόσιων καλλιτεχνικών πανεπιστημίων» και για «διατήρηση του μισθολογικού καθεστώτος των καλλιτεχνών». Η τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη 31/1 στη βουλή δεν θίγει επί της ουσίας την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων, αντίθετα τα απαξιώνει ακόμα περισσότερο αποδεικνύοντας πως η κυβερνητική αναδίπλωση δεν αποτελεί παρά εμπαιγμό που αποσκοπεί στην εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων του καλλιτεχνικού κόσμου, των σπουδαστών και εργαζομένων.
Η πλήρης απαξίωση των πτυχίων των καλλιτεχνών συνδέεται με τη συνολική πολιτική υποτίμησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των κλάδων.
Η ίδια πολιτική προωθείται και στα ΑΕΙ με την εισαγωγή πτυχίων πολλών ταχυτήτων και την ισοτίμηση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, ακριβώς για να ενισχυθεί η εμπορευματοποίηση της παιδείας, για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους αποφοίτους, για να υποβάλλονται οι αυριανοί εργαζόμενοι σε ένα αέναο κυνήγι επιμορφώσεων, επανακαταρτήσεων, σεμιναρίων, πάντα με βασικό κριτήριο το πορτοφόλι. Αποκλείουν τα φτωχότερα στρώματα από τις σπουδές και την εργασία με δικαιώματα, εγκλωβίζουν την κοινωνία όλο και πιο βαθιά στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
Όσο η τέχνη αφήνεται να μετατρέπεται σε έρμαιο των αντιλαϊκών κρατικών και κυβερνητικών πολιτικών, τόσο η σχέση της κοινωνίας με τον πολιτισμό θα περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τα κάθε είδους σκάνδαλα, τις κακοποιήσεις, τις μίζες, την υποκουλτούρα, την απαξίωση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ο δρόμος του ενωτικού απεργιακού αγώνα για την υπεράσπιση της τέχνης, της παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί φάρο που φωτίζει όχι μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.
Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις για:
-Να αποσυρθεί άμεσα το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα
-Πτυχία με αξία για όλους τους αποφοίτους στην τέχνη και τον πολιτισμό
-Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης
-Ίδρυση δημόσιων πανεπιστημίων για όλες τις παραστατικές τέχνες