«Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι μια μάχη η οποία συνεχίζεται και τα αναχώματα τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής, και τα οποία είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά», δήλωσε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης. Με τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση θέλει να αλλοιώσει την πραγματικότητα και να αναδείξει τα ψίχουλα που μοιράζει ως «μεγάλες νίκες» κατά της ακρίβειας.

Ανάμεσα στις υποτιθέμενες μεγάλες νίκες της, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ως μέτρο ελάφρυνσης, τη μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ. Αυτό όμως που παρέλειψε να πει είναι ότι η μείωση ήταν συμφωνημένη από τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Και προβλέπει επίσης ότι μετά από πέντε χρόνια θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο διαφορετικής χρέωσης, με το οποίο ο χρήστης της Αττικής Οδού και ανάλογα με την ώρα της ημέρας, θα χρεώνεται διαφορετικά. Η πρόβλεψη είναι η αύξηση του διοδίου να φτάσει τα 3,25 ευρώ τις ώρες αιχμής (από τις 7 έως τις 9 το πρωί και από 4 έως τις 6 το απόγευμα), δηλαδή αύξηση κατά 30%. Βέβαια η μείωση αφορά τους χρήστες της Αττικής Οδού και όχι το σύνολο των χρηστών των εθνικών οδών που από την 1/1/2024 είδαν τις αυξήσεις των διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες της χώρας, οι οποίες ανέρχονται έως και στο 8%.

Με το ίδιο σκεπτικό, της παραχώρησης ψίχουλων, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και το ασήκωτο για τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών, κόστος του ρεύματος όπου η τιμή της μεγαβατώρας κυμαίνεται σε δυσθεώρητα ύψη. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η μέγιστη αυτή τιμή εμφανίζεται κατά κανόνα το βράδυ όταν πέφτει η προσφορά ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και παίρνουν μπρος οι γεννήτριες των μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Αποδεικνύοντας ξανά και ξανά ότι η εξάρτηση από το φυσικό αέριο έχει δυσβάσταχτες συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Έτσι τα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον Σεπτέμβρη δείχνουν ότι οι εταιρείες τα διατηρούν περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο. Επίπεδα ήδη πολύ υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο, φτάνουν σε αύξηση έως και +70%!

Το τεράστιο αυτό κόστος στην ενέργεια ανάγκασε την κυβέρνηση μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, να ανακοινώσει επιδότηση 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβρη. Η επιδότηση βέβαια δεν πιάνει όλο το φάσμα της κοινωνίας, μιας και δεν αφορά επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, που θέλει να απαλλαγεί από τις ευθύνες της, τους ισχυρισμούς περί «εισαγόμενης» κρίσης.

Τους ισχυρισμούς αυτούς επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Βέβαια την ίδια ώρα σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 3,1%, έναντι 2,2% στην Ευρωζώνη. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο, στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1% τον Αύγουστο, έναντι 3% τον Ιούλιο.

Παράλληλα η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τις αυξήσεις των καθαρών κερδών, της τάξης του 30%, που κατέγραψαν οι δύο όμιλοι διύλισης καυσίμων (ΕΛΠΕ HelleniQ Energy και Motor Oil Hellas) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ενώ ταυτόχρονα για το καλό των φαρμακοβιομηχανιών αυξάνει τις τιμές στα φάρμακα.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ξανά και ξανά ότι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ευημερία των μεγάλων εταιρειών, και τα όποια ψίχουλα δοθούν στον λαό έχουν να κάνουν με τον προσωρινό κατευνασμό και καθησύχασή του μπροστά στην όλο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή του.