Ανάληψη καθηκόντων
με πρωτοφανείς συνθήκες
στρατοκρατίας στην Ουάσιγκτον
Μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, δηλαδή της εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο την ώρα που συνεδρίαζε το Κονγκρέσο, υπήρξε πλατιά κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση προς τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν. Τις εικόνες των φρενιασμένων οπαδών του Τραμπ να ουρλιάζουν και να προβαίνουν σε βανδαλισμούς εντός του Καπιτώλιου, διαδέχθηκαν αυτές, όπου το κτήριο είχε γίνει στην κυριολεξία στρατώνας, με πλήθος πάνοπλων στρατιωτών να στρατοπεδεύουν εντός του αυτές τις μέρες. Αλλά και η πρωτεύουσα συνολικά, αυτές τις μέρες “φιλοξένησε” τουλάχιστον 25 χιλιάδες στρατού, δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα και κατάσταση από άλλες φορές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες (FBI, CIA κλπ.) πλειοδότησαν σε εκφοβιστικές προειδοποιήσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί η πρωτόγνωρη στρατοκρατική κατάσταση, η οποία από μόνη της δίνει το δικό της μήνυμα για τη νέα διοίκηση. Έχοντας χωρίσει την πόλη σε κόκκινες και πράσινες ζώνες, έγινε προσπάθεια το όποιο πλήθος να κρατηθεί στο ελάχιστο, επικαλούμενοι την τρέχουσα πανδημία.
“Θα επιστρέψουμε”
λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Μπάιντεν. Αναχώρησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης από την πρωτεύουσα, μιλώντας σε οπαδούς του σε αεροπορική βάση στο Μέριλαντ και κατόπιν πέταξε για τη Φλόριντα. Όπως θα περίμενε κανείς, ειδικά από τον Τραμπ, σε μια ομιλία συγκεχυμένη και γενικόλογη, αυτός έκανε λόγο για την καλύτερη προεδρία που είδαν ποτέ οι ΗΠΑ, που παρόλο που βρέθηκε αντιμέτωπη με τον “κινέζικο ιό”, τα έκανε όλα άριστα, για να κλείσει λέγοντας: “Θα επιστρέψουμε σε κάποια μορφή” και ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο Πενς… που κατηγορούσε για δειλία μέρες πριν, και το Κονγκρέσο το οποίο προσπάθησαν να λιντσάρουν οι οπαδοί του! Πάντως για το δεύτερο είπε ότι ευχαριστεί “ορισμένα στοιχεία του”.
Ο Τραμπ μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου ήρθε αντιμέτωπος με τη στέρηση του αγαπημένου του μέσου, του Twitter, καθώς από τη διοίκηση του μέσου αποφασίστηκε να τερματιστεί η λειτουργία του λογαριασμού του, κρίνοντας ότι οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου σε αυτό, προτρέπουν σε καταστάσεις όπως αυτή της εφόδου στο Καπιτώλιο. Μπορεί σε κάποιο δημοκρατικό και προοδευτικό κοινό αυτό αντανακλαστικά να αποτελεί θετική είδηση, μιας και πρόκειται για τον Τραμπ. Αυτό, όπως παρατήρησε από τη Γερμανία η Μέρκελ, είναι “προβληματικό”. Αν ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι σε θέση να αποφασίσει να φιμώσει τον ακόμη εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δημιουργείται προηγούμενο και ότι σε αντίστοιχη θέση μπορεί να βρεθεί ο οποιοσδήποτε. Είναι αφέλεια να νομίζει κανείς ότι ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου, θα στραφεί αποκλειστικά προς την ακροδεξιά.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει διαδικασία για να θεωρηθεί ο Τραμπ καθαιρεμένος, έστω και μετά την αποχώρησή του, προκειμένου να αρθούν κάποιες ασυλίες και προνόμια που διαθέτει ως πρώην πρόεδρος, ώστε να περιορισθεί ο ρόλος που ο ίδιος φιλοδοξεί να διαδραματίσει και μάλλον να ανασχεθεί το “Τραμπικό” ρεύμα γενικότερα.
Νομοθετικές πράξεις ξηλώματος της πολιτικής Τραμπ
Ο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανιζόμενος συναινετικός και “ενωτικός” για το καλό της Αμερικής, για το καλό δηλαδή της εξουσίας που εξασφάλισε. Κατά τα άλλα… με 17 νομοθετικές πράξεις λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο Μπάιντεν κινείται σύμφωνα με εκτιμήσεις, τόσο γρήγορα και επιθετικά προς την αναίρεση του έργου του προκατόχου του όσο κανείς προηγούμενα. Σίγουρα και αυτό είναι δηλωτικό της οξύτητας της εσωτερικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα εντός των κυρίαρχων κύκλων στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, ο Μπάιντεν αποφασίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στη συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, που ήταν από τις πρώτες κομβικές παρεμβάσεις του Τραμπ. Παύει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του διαβόητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, του τεράστιου και πανέμορφου τείχους που έλεγε ο Τραμπ, το οποίο επίσης αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του διαδρομής. Ακυρώνεται επίσης η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και επιβάλλεται η προστατευτική μάσκα στα δημόσια κτήρια, άλλωστε ο Μπάιντεν είχε επενδύσει στο θέμα της πανδημίας και στην διαχείρισή της από τον Τραμπ. Αίρονται επίσης οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για εφτά μουσουλμανικές στην πλειονότητά τους χώρες, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση.
Ποταπά παιχνίδια με τις έκτακτες ενισχύσεις εις βάρος του λαού
Όταν κρινόταν ακόμη η εκλογή στην πολιτεία της Τζόρτζια, ο Μπάιντεν υποσχόταν ότι αν γίνει πρόεδρος θα δώσει αμέσως επιταγές 2.000 δολαρίων σε κάθε Αμερικάνο που έχει πληγεί από την πανδημία. Τώρα όμως η διοίκηση Μπάιντεν τα μασάει, κάνοντας λόγο για 1.400 δολάρια, που μαζί με τα 600 του προηγούμενου πακέτου… ανέρχονται στα δύο χιλιάρικα… Την ίδια ώρα που έχουν προσφερθεί τρισεκατομμύρια δολάρια προς τα μεγάλα αμερικάνικα μονοπώλια, με τη σύμφωνη γνώμη του Μπάιντεν, από τα λεφτά των Αμερικάνων φορολογούμενων, η νέα διοίκηση χλευάζει με το καλημέρα αυτούς που την ανέδειξαν, για μερικές εκατοντάδες δολάρια στον καθένα. Παράλληλα ετοιμάζεται να χαρίσει εκ νέου ιλιγγιώδη ποσά στις μεγάλες εταιρείες. Οι Αμερικάνοι που έχουν απολυθεί ή βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή λειτουργίας της επιχείρησής τους κατά την πανδημία έχουν ενισχυθεί με μόλις 1.800 δολάρια από τον περασμένο Μάρτιο… Με αυτήν την άθλια κοροϊδία η νέα διοίκηση Μπάιντεν αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο από την πρώτη στιγμή…