Σε πρόσφατο ρεπορτάζ-καταπέλτη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το BBC αναφέρεται σε 15 περιστατικά επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταξύ 2020 και 2023, τα οποία σύμφωνα με την βρετανική ραδιοτηλεοπτική ναυαρχίδα είχαν ως αποτέλεσμα συνολικά 43 θανάτους προσφύγων.
Όπως τονίζουν οι δημοσιογράφοι του BBC, σε πέντε από αυτά τα περιστατικά οι αιτούντες άσυλο δήλωσαν πως στελέχη των ελληνικών αρχών τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις εφαρμόστηκε η τακτική της «φουσκωτής λέμβου», όπου το λιμενικό φορτώνει τους μετανάστες σε φουσκωτή λέμβο χωρίς μηχανή κι έπειτα τους εγκαταλείπει μεσοπέλαγα συχνά με τη λέμβο να ξεφουσκώνει ή να δείχνει σημάδια πως τρυπήθηκε.
Οι κατατρεγμένοι με τους οποίους μίλησε το κανάλι μιλούν συχνά για απαγωγές από τις ελληνικές αρχές αφότου έχουν ήδη φτάσει σε ελληνικό έδαφος και την παράδοσή τους στο λιμενικό για να ολοκληρώσει τη διαδικασία των επαναπροωθήσεων.

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχει η κυνική ομολογία του πρώην αξιωματικού του λιμενικού Δ.Μπαλτάκου (γιου του γνωστού Μπαλτάκου, στενού συνεργάτη του Σαμαρά που συναγελάζονταν κατόπιν υποδείξεως του τελευταίου με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή) πως «από έξω βλέποντάς το είναι ξεκάθαρο τι γίνεται…δε θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το κάναμε μέρα μεσημέρι κιόλας….Είναι ξεκάθαρα παράνομο …είναι ένα διεθνές έγκλημα». Η παραπάνω «επίσημη αποκάλυψη» έγινε προσπάθεια να θαφτεί από το σύνολο των πετσωμένων -και όχι μόνο- ΜΜΕ και ο Μπαλτάκος μετά την γκάφα του αναγκάστηκε κακήν κακώς να ανασκευάσει. Ωστόσο η τοποθέτηση Μπαλτάκου φέρνει στο φως όσα ο κόσμος έχει τούμπανο, δηλαδή πως η πολιτική των επαναπροωθήσεων στην οποία επιδίδεται (και) η σημερινή κυβέρνηση, απογειώνοντάς την, είναι η πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στους «λαθροεισβολείς», όπως επιτάσσουν τα επιτελεία της κατά τα λοιπά «δημοκρατικής ΕΕ».
Η ρατσιστική αυτή πολιτική, με εκτελεστικά όργανα την αμαρτωλή FRONTEX και το ελληνικό λιμενικό, έχει μετατρέψει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε «υγρό τάφο» για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες-θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων όπου γης που ανέκαθεν στηρίζουν οι εκάστοτε ξενόδουλες ελληνικές κυβερνήσεις. Τα (λιγοστά) κρατικοδίαιτα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ που δημοσίευσαν τις δηλώσεις του Δ. Μπαλτάκου έσπευσαν, κάνοντας το μαύρο-άσπρο, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη αναπαράγοντας το γνωστό αφήγημα της Δεξιάς περί «δυσφήμισης της Ελλάδας στο εξωτερικό». Από την πλευρά του με μειλίχιο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης επιχείρησε με τη σειρά του να αντιστρέψει την πραγματικότητα τονίζοντας «κάθε καταγγελία ερευνάται και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Τον τελευταίο χρόνο, χάρη στην καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχει εξαρθρωθεί σημαντικός αριθμός διακινητών. Το ελληνικό λιμενικό έχει δείξει την εντελώς αντίθετη εικόνα. Σώζουν καθημερινά δεκάδες ζωές και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν».

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση του ρατσιστικού εγκλήματος της Πύλου συνεχίζει να κινείται σε τροχιά συγκάλυψης και του εν λόγω σκανδάλου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και την οργάνωση Human Right Watch, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη διερεύνηση και του εν λόγω ναυαγίου έναν χρόνο μετά. Να θυμίσουμε πως το σκάφος μετέφερε περίπου 750 μετανάστες κυρίως από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο. Μόνο 104 άτομα επέζησαν, 82 πτώματα ανασύρθηκαν αλλά 58 εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, περισσότεροι από 500 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι…Την ίδια στιγμή το αίτημα του εισαγγελέα για ανάλυση των τηλεφώνων των αξιωματικών της ακτοφυλακής που κατασχέθηκαν στα τέλη Σεπτέμβρη 2023 εξακολουθεί να εκκρεμεί. Εξοργιστικό είναι και το γεγονός πως το σύστημα καταγραφής δεδομένων ταξιδιού (το λεγόμενο «μαύρο κουτί» του πλοίου) παρέμενε…εκτός λειτουργίας από το 2021 και επισκευάστηκε τον Αύγουστο του 2023, δύο μήνες μετά το ναυάγιο. Να θυμίσουμε ότι το λιμενικό ξεκίνησε «επιχείρηση διάσωσης» 15 και πλέον ώρες μετά την πρώτη ενημέρωσή του. Εξάλλου υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα μας και διεθνώς αλλά και των αποκαλύψεων κόλαφο για την κυβέρνηση της συγκάλυψης που έρχονται εξ αντανακλάσεως στο προσκήνιο κυρίως από το εξωτερικό, ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά και οι 9 επιζώντες του ναυαγίου, οι οποίοι είχαν ξεδιάντροπα κατηγορηθεί ως «διακινητές». Από την πλευρά του ο Κασσελάκης που πασχίζει να δείξει πως διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, καλεί σε «μέτωπο κατά της συγκάλυψης τα κόμματα του προοδευτικού τόξου ώστε να μην περάσει η κυβερνητική μεθόδευση για αντικατάσταση του Συνηγόρου του Πολίτη που ξεκίνησε ανακριτικές διαδικασίες για 10 αξιωματικούς που παρακολουθούσαν το πλοίο πριν βυθιστεί».