Λίγο πριν τις εκλογές, με ζεστή ακόμα την οργή του κόσμου για το έγκλημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού – οι διεργασίες θα ολοκληρώνονταν στις αρχές Απριλίου, ωστόσο οι κοινωνικές πιέσεις ανάγκασαν το κυβερνητικό επιτελείο να δείξει στην πράξη το «κοινωνικό του πρόσωπο» και να την ανακοινώσει νωρίτερα.
Επίσημα πλέον, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται από τα 713 ευρώ στα 780 ευρώ μικτά, δηλαδή το καθαρό ποσό που θα λαμβάνει από 1η Απριλίου ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, αφαιρώντας τις κρατήσεις, θα φτάσει στα 667 ευρώ. Αυτή η αναπροσαρμογή είναι, σύμφωνα με την δήλωση του πρωθυπουργού που συνόδευσε την ανακοίνωση, “μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού”(!)
Σύμφωνα, όμως, με τον κοινό νου και τη σκληρή πραγματικότητα, τα 53 ευρώ επιπλέον δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες διαβίωσης, με την κούρσα ανατιμήσεων που έχει σημειωθεί σε είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα και στο πετρέλαιο τους τελευταίες μήνες. Είναι μια αναπροσαρμογή και αύξηση της τάξης του 9,5%, που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε καν τον σημερινό υψηλό πληθωρισμό του 15%! Και δεν λογαριάζει καθόλου τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια. Αντιθέτως, η αναπροσαρμογή της ΝΔ είναι η επαναφορά (ελαφρώς αυξημένη) στον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, δηλαδή τον μισθό που έπαιρναν οι εργαζόμενοι πριν από 12 χρόνια!
Είναι προφανές ότι μια τέτοια «προεκλογική» αύξηση όχι μόνο δεν καλύπτει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά συμπαρασύρει και όλους τους υπόλοιπους μισθούς. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την μείωση των ΣΣΕ (το 80%-85% των μισθωτών δεν καλύπτονται από καμία συλλογική σύμβαση και οι αμοιβές τους επιβάλλονται από την εργοδοσία με ατομικές συμβάσεις), αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη μισθολογική συμπίεση επιφέρει η κυβερνητική πολιτική στους εργαζόμενους.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι τριετίες, δηλαδή η νόμιμη αύξηση του 10% για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας, θα συνεχίσουν -όπως επιτάσσει ο σχετικός υπερδεκαετής μνημονιακός νόμος -να παραμένουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία σε ετήσια βάση πέσει κάτω από 10%! Δηλαδή οι κυβερνώντες επιμένουν να συντηρούν ένα μνημονιακό μέτρο του 2012, όταν, σύμφωνα με τους ίδιους, η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης!
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση που έδωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό ανταποκρίνεται στην απαίτηση που είχαν θέσει οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ) να μη δοθεί αύξηση στον κατώτατο μισθό που να καλύπτει τον πληθωρισμό “για να μην προκληθεί σπιράλ διαδοχικών αυξήσεων και υπονομευτεί η παραγωγικότητα”. Στον βαθμό που αυτό το έκανε η κυβέρνηση, η εργοδοσία έκφρασε την ικανοποίησή της για την τωρινή αύξηση: «η αύξηση του κατώτατου μισθού αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει τη “χρυσή τομή” ώστε οι νέες κατώτατες αποδοχές να “ισορροπούν” ανάμεσα στις αυξημένες λόγω πληθωρισμού ανάγκες των εργαζομένων και στις πιέσεις που συνεπάγεται η αύξησή του για τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας, ενώ «ισορροπημένη» χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, μια πρόταση που σίγουρα «κινείται εντός της πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ», επισημαίνει η συνομοσπονδία.
Ακόμα και προεκλογικά, εν μέσω άκρατης προεκλογικής δημαγωγίας, η περιπαικτική αύξηση του κατώτατου μισθού από τη ΝΔ δείχνει καθαρά και τις διαθέσεις της για την επόμενη μέρα… με αυτοδυναμία ή χωρίς, θα ταχθεί ενάντια στους εργαζόμενους με μια πολιτική άτεγκτη, θατσερική και σε κάθε επίπεδο αντιλαϊκή! Να τους σταματήσουμε με τους μαζικούς αγώνες μας !