Είναι γνωστό πως με πρόσχημα την πανδημία, το ΚΙΝΑΛ προσέφερε την αφειδώλευτη στήριξή του στη ΝΔ και μετατράπηκε επί της ουσίας σε άτυπο κυβερνητικό εκπρόσωπο, καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση στο μέτωπο της «εθνικής ενότητας» υπό την μπαγκέτα του Μητσοτάκη.
Ωστόσο στο βαθμό που τα δημοσκοπικά του ποσοστά παραμένουν καθηλωμένα, με φόντο και την εκλογή προέδρου μέχρι το τέλος του έτους, οι φανερές και υπόγειες διεργασίες των δελφίνων -επίδοξων αρχηγίσκων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και τα «συντροφικά» αλληλοκαρφώματα έχουν την τιμητική τους.
Στα πλαίσια αυτά, με φουσκωμένα τα πανιά του από τις υποτιθέμενες δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν ως «τον καταλληλότερο» για το χρίσμα, ο Α. Λοβέρδος -ο οποίος δε χάνει ευκαιρία να διαφοροποιείται ηχηρά από τη γραμμή της ηγεσίας Γεννηματά, όπως στην πρόσφατη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη «συνεπιμέλεια τέκνων», παρουσίασε ήδη τη δική του «πλατφόρμα». Έκανε λόγο για τον «ετεροπροσδιορισμό» του ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας τη στρατηγική του «λανθασμένη, φοβική, αναποτελεσματική». Εμπνεόμενος από την αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά, τάσσεται υπέρ της «μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης» απέναντι στη ΝΔ του Μητσοτάκη που «θα διαπνέεται από λαϊκότητα και όχι λαϊκισμό …και θα μετατρέπεται γρήγορα πάλι σε δύναμη εξουσίας». Δημαγωγεί για ένα «χρήσιμο, μεγάλο κόμμα που επιθυμεί να συγκυβερνά», προφανώς όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και χαρακτήρισε «υπαρξιακό αντίπαλο».
Απέναντι στην υποψηφιότητα Λοβέρδου, που «συναρτά τις εξελίξεις μονάχα με τον εαυτό του …δεν προσφέρει υπηρεσίες», η Φ. Γεννηματά επιδιώκει να εμφανιστεί με το μανδύα της «ήρεμης, υπεύθυνης δύναμης» που διασφαλίζει τάχα την ενότητα του κεντροαριστερού δεκανικιού και βάζει «πάνω από την παράταξη την προοπτική του τόπου και το εθνικό συμφέρον».
Ο Ν. Ανδρουλάκης με τη σειρά του πραγματοποίησε στις 2 Ιούνη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «κλιματική κρίση και η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία» και συμμετέχοντα στο πάνελ τον αδερφό τού Γ. Παπανδρέου, Αντρίκο.
Τέλος με αφορμή το κομπρεμί της ηγεσίας Γεννηματά με τη ΝΔ για τη στελέχωση του ΑΣΕΠ, που θέτει την «ανεξάρτητη αρχή» υπό γαλάζιο έλεγχο (ως αντάλλαγμα το ΚΙΝΑΛ εξασφάλισε τον διορισμό δύο δικών του στελεχών ως συμβούλων), ο Χ. Καστανίδης -εραστής της κεντροαριστερής συγκυβέρνησης- ξιφούλκησε κατά της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας «λήψη αποφάσεων ερήμην των συλλογικών οργάνων και επιχείρηση απαξίωσης της διαφορετικής γνώμης».