Ψηφίστηκε από την αμερικανική γερουσία το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο για την «Αμυντική και διακοινοτική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας 2021» σαν τροπολογία στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και γίνεται νόμος του αμερικάνικου κράτους. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται αποφάσεις για μια σειρά μέτρα και κινήσεις που ενισχύουν ιδιαίτερα τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να παίξουν το ρόλο χωροφύλακα για την προώθηση των αμερικανονατοϊκών σχεδίων στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο, αλλά και σε σημεία της Αφρικής, ακόμα και της Ασίας μπροστά στην όξυνση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ρωσία.

Η υλοποίηση του νόμου αυτού βαθαίνει την πολύπλευρη εξάρτηση της Ελλάδας και την ανεβάζει ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα σε ψηλότερο επίπεδο και την μετατρέπει σε αμερικανονατοϊκό ορμητήριο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, πέρα από τις βάσεις που φυτρώνουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, επισημοποιείται και η παράδοση των υποδομών και του εδάφους της χώρας και ο ελληνικός στρατός αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Στο νομοσχέδιο γίνεται ολοφάνερο πως τα αμερικανικά πολιτικοστρατιωτικά επιτελεία σκοπεύουν να μετατρέψουν τον ελληνικό στρατό σε παράρτημα της αμερικανονατοϊκής στρατιωτικής μηχανής κάνοντας ατροφικά τα όποια εθνικά χαρακτηριστικά του. Προκλητικά, χωρίς περιστροφές το νομοσχέδιο διατυπώνει πως για κάθε οικονομικό έτος από το 2022 έως το 2026 να διατεθούν μέχρι 1.800.000 δολάρια για το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ελλάδα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για:

  • Την εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών
  • Την εστίαση στην επαγγελματική εκπαίδευση, στον πολιτικό έλεγχο του στρατού
  • Τη δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και του στρατού της Ελλάδας για την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών
  • Την προώθηση καλύτερης κατανόησης των ΗΠΑ
  • Την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας για κοινές επιχειρήσεις

Το νομοσχέδιο, όπως προβλεπόταν από τη Συμφωνία της αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, διατυπώνει τις «βαθύτερες εταιρικές σχέσεις για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα». Στην κατεύθυνση αυτή ζητά από την επονομαζόμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που «συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Σούδα όπου καλείται η αμερικανική κυβέρνηση να ψηφίσει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά δόθηκαν σε άλλους τομείς.

Επίσης το νομοσχέδιο στρώνει το δρόμο για την επίσπευση της πώλησης στην Ελλάδα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και, κάτω από αυτή την προοπτική, προβλέπει την παροχή δανείων τα οποία σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά, σύμφωνα με το νομoσχέδιο, ότι πρέπει να «βοηθήσει την Ελλάδα» να απαλλαγεί από τις διάφορες εξαρτήσεις από τον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανακεφαλαιοποίησης.

Εναρμονισμένη η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη με τους προσανατολισμούς, τις επιταγές -για την ακρίβεια- των ΗΠΑ, κινείται πειθήνια σε ανάλογη κατεύθυνση. Στον προϋπολογισμό του 2022 υπολογίστηκαν 6,39 δισ., έναντι των 3,35 δισ. διαθέσιμων κονδυλίων για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για τους εξοπλισμούς ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 34%, δηλαδή κατά 856.000.000 € σε σχέση με το 2021 και εξαπλάσιος με κονδύλια για εξοπλισμό σε σύγκριση με τον προ διετίας προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια, οι φόροι και η πανδημία τσακίζουν τον ελληνικό λαό.

Το Κογκρέσο -με βάση την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, που στη διπλωματική γλώσσα σημαίνει πως η άρχουσα τάξη της χώρας μας και οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται και εναλλάσσονται στην εξουσία είναι οι πλέον πρόθυμες να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ- χρησιμοποιεί τη χώρα μας για την ευρύτερα οργανωμένη συσπείρωση και άλλων κρατών που είναι και αυτά πρόθυμα να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει συγκροτηθεί το φόρουμ 3 +1 Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. Από το σχήμα της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών τα αμερικανικά στρατιωτικά επιτελεία είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένα και εκτίμησαν επιτυχημένο το φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και στο νομοσχέδιο εισηγούνται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στην κατεύθυνση του νομοσχεδίου με τροπολογία αναβαθμίζουν το φόρουμ σε σχήμα 3+1 Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ – ΗΠΑ. Σ’ αυτή τη διακοινοβουλευτική ομάδα οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν με έξι γερουσιαστές που θα ονομάζονται «ομάδα των ΗΠΑ». Σύμφωνα με την τροπολογία η «ομάδα των ΗΠΑ» θα συναντάται με μέλη της ομάδας 3+1 για να συζητήσουν θέματα που είναι στην ημερήσια διάταξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, και της Κύπρου. Σε αυτά τα θέματα θα συμπεριλαμβάνονται η θαλάσσια ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι ενεργειακές πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες «κακοήθους επιρροής» από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στην ουσία, αυτό που επιδιώκουν με το σχήμα αυτό οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές είναι η συντονισμένη δράση των χωρών του σχήματος ενάντια στους ανταγωνιστές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Κινέζους και Ρώσους. Σε αυτό η κυβέρνηση της Ν Δ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, είναι πρόθυμη να συμμετέχει.

Με ενθουσιώδεις αναρτήσεις το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτησε την έγκριση αυτού του νομοσχεδίου γιατί «αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας και την ύψιστη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ».

Σε ανάλογους τόνους, ο Υπ. Εξ Δένδιας εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης «ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου» λέγοντας ότι η υλοποίησή του «σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχεδίων μεταξύ Ελλάδας και των ΗΠΑ». Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αναρτήσεις του, εκφράζοντας τη μεγαλοαστική τάξη, δηλώνει πως η ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου είναι «μια σπουδαία μέρα» και πως «ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ, η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 θα συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Και δεν παρέλειψε να δηλώσει κατά την συνάντησή του με το ρώσο πρόεδρο Πούτιν: «Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προφανώς δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα».

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και εκφράζοντας την αμερικανική ικανοποίηση υποδέχτηκε και ο αμερικανός πρέσβης Πάϊατ την ψήφιση του νομοσχεδίου. Μετά την συνάντησή του με τον Δένδια για θέματα στρατηγικής συνεργασίας για τις εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε πως έκαναν με τον υπουργό «ανασκόπηση της εκπληκτικής χρονιάς στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», συμπεριλαμβανομένων του Στρατηγικού διαλόγου και της επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και κοινή εκτίμηση πως «ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην Α. Μεσόγειο, στα Δ. Βαλκάνια, στη Μ. Θάλασσα και πέρα από αυτή είναι πιο σημαντικός τώρα από ποτέ για τους κοινούς μας στόχους».

Φυσικά κάθε άλλο παρά αντίθετος με αυτές τις εξελίξεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαινίασε αυτή την πολιτική και τον επιβράβευαν τα αμερικανικά επιτελεία για τις «ιστορικές πρωτοβουλίες» που είχε πάρει γύρω από αυτά. Εκτός όλων των άλλων είναι χαρακτηριστικές, όσο και προκλητικές, οι πρόσφατες δηλώσεις που έκαναν ο Κατρούγκαλος και η Τζάκρη στη συνάντηση με αξιωματούχους του Στεϊτ Ντιπάρντμεντ, τις μέρες που ψηφιζόταν το Νομοσχέδιο Μενέντεζ, ότι «η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με ορμητήριο την αμοιβαιότητα και σύγκλιση συμφερόντων που πρέπει να είναι στη βάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Κάθε άλλο όμως παρά αμοιβαιότητα και σύγκλιση υπάρχουν στα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Οι αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία, την εξάρτηση και τον έλεγχό τους στις χώρες και στους λαούς στον ανταγωνισμό τους με τους αντίπαλους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς, καταστρέφοντας «δια πυρός και σιδήρου» χώρες, δολοφονώντας λαούς, ρίχνοντάς τους στη δυστυχία, την πείνα και την εξαθλίωση.

Αντίθετα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι η ειρήνη, η εθνική ανεξαρτησία, οι φιλικές σχέσεις με τους άλλους λαούς.

Για τα συμφέροντά του αυτά πρέπει να αναπτύξει ένα μαζικό, ανυποχώρητο αντιπολεμικό – αντιϊμπεριαλιστικό – αντιαμερικάνικο κίνημα.

23-12-2021
Τάκης Κοσμάς,
στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ