Πρόσφατα, το τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που υπάγεται στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, έκλεισε συμφωνία συνεργασίας με την LOCKHEED MARTIN, αμερικανική εταιρεία που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής όπλων και πυραυλικών συστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει κυρίως την διάθεση υποτροφιών από την εταιρεία για φοιτητές του τμήματος, υπό την αιγίδα φυσικά του ίδιου του πανεπιστημίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΚΠΑ ή άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα μας προωθούν συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς, με πολυεθνικές εταιρείες και μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Εκεί άλλωστε οδηγεί τα πανεπιστήμια η αντιεκπαιδευτική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της υποχρηματοδότησης. Αλλά αποτελεί πραγματικά πρόκληση για τους φοιτητές και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα να προωθείται τώρα μια συνεργασία με την εταιρεία που χρηματοδοτεί τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, την ώρα που ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου αγωνίζονται για να σταματήσει το έγκλημα στην Παλαιστίνη. Αποτελεί πρόκληση για κάθε φοιτητή να προωθείται μια συνεργασία με ένα αιματοβαμμένο μονοπώλιο, που βρίσκεται πίσω από κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και πόλεμο, πίσω από το σκοτείνιασμα του πλανήτη, τους πυρηνικούς αλληλοεκβιασμούς και την εξάρτηση εκατοντάδων χωρών από τους λίγους ισχυρούς του κόσμου.

Ως Φοιτητική Πορεία καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους τη συνεργασία του ΕΚΠΑ και κάθε άλλου πανεπιστημιακού φορέα με ξένες εταιρείες, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές ανήκουν στους κορυφαίους εξοπλιστικούς πυλώνες του πλανήτη πυλώνες που βρίσκονται πίσω από τον εξοπλισμό του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ για τη γενοκτονία που κοντά ένα χρόνο τώρα έχει εξαπολύσει εναντία στον αδούλωτο παλαιστινιακό λαό, καθώς επίσης και πίσω από οποιαδήποτε άλλη ιμπεριαλιστική επέμβαση έχει γίνει ανά τα χρόνια ενάντια σε οποιονδήποτε άλλο λαό με στόχο την υποδούλωσή του.

Θεωρούμε πως ενέργειες σαν και αυτή δημιουργούν εύλογα ερωτήματα τόσο γύρω από το επίπεδο της εκπαίδευσης που διεκδικούμε ως φοιτητές όσο και γύρω από τη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία εν γένει.

Αφενός, σε μια πραγματικότητα που η δημόσια δωρεάν παιδεία τσακίζεται σε όλα τα επίπεδα, με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που αυτές έχουν ακολουθήσει εδώ και χρόνια και συνεχίζουν να ακολουθούν μέχρι και σήμερα, οι δημόσιοι φορείς έχουν παρακμάσει τόσο πολύ στο εσωτερικό τους που φτάνουν σε σημείο να στρέφονται στους πιο αντιδραστικούς οργανισμούς (όπως και εν προκειμένω), καθιστώντας τα δημόσια πανεπιστήμια όλο και πιο εξαρτημένα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Αφετέρου, πιστεύουμε ακράδαντα πως οποιαδήποτε αξία έχει, είχε και θα έχει η επιστημονική νόηση και κατ’ επέκταση η έρευνα που είναι πραγμάτωσή της, θα την αποκτήσει ολόπλευρα στη σύνδεσή της με τους αγώνες των ανθρώπων και των λαών για μια καλύτερη ζωή. Προφανώς, η κατασκευή πυραύλων και τορπιλών που χρησιμοποιούνται για τον βομβαρδισμό αμάχων στην Γάζα ή για τις στρατιωτικές ασκήσεις της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, πολύ μακριά βρίσκεται από αυτούς τους αγώνες και στόχους. Απεναντίας απεικονίζει πλήρως το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού που για αιώνες τώρα καταδυναστεύει τους λαούς βουτώντας τους στο αίμα. Καμία σχέση δεν έχει η επιστήμη λοιπόν με την κατασκευή πυραύλωναπεναντίας, κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να παίρνει δημόσια θέση ενάντια σε αυτήν την πολιτική.

ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΕΥΘΥΣ ΑΜΕΣΩΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ LOCKHEED MARTIN