Στα εγκαίνια του νέου σχολείου στο Δαμάσι βρέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. Το σχολείο είχε καταστραφεί στο μεγάλο σεισμό στις 3 Μαρτίου. Τότε ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι με στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το σχολείο θα είναι χτισμένο από την αρχή και έτοιμο να λειτουργήσει.
Αυτό βέβαια που συνέβη είναι ότι την ανέγερση του νέου σχολείου την ανέλαβε η ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Το μόνο στην πραγματικότητα που έκανε η κυβέρνηση ήταν να απευθύνει πρόσκληση στην εταιρεία για να αναλάβει το έργο ανακατασκευής του νέου σχολείου.
Μάλιστα ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι ευχαριστεί «τον πρόεδρο της ΓΕΚ /ΤΕΡΝΑ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο». Από αυτήν την άποψη μόνο υποκριτική μπορεί να είναι η δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του αγιασμού στο νέο σχολείο ότι: « Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη». Στην πραγματικότητα αυτό που ονομάζει χρέος του κράτους και κρατική ευθύνη ο Μητσοτάκης είναι -όπως αποδεικνύεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση- η απαλλαγή από την υποχρέωση του κράτους από οτιδήποτε θυμίζει δημόσιο και δωρεάν.
Οι χορηγίες από ιδιωτικές εταιρείες και η εμπλοκή τους σε ζητήματα που πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους βαφτίζονται από τον πρωθυπουργό ως πράξεις κοινωνικής ευθύνης για να κρυφτεί ακριβώς ο βαθύτερος σκοπός της κυβέρνησης, όπως αυτός άλλωστε αποτυπώθηκε στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη λεγόμενη αυτονομία της σχολικής μονάδας μέσω της οποίας τα σχολεία θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν το ψωμί τους μόνα τους προφανώς από τους γονείς, από κάποιους χορηγούς ή όπως ρητά προβλέπεται με την είσοδο των εταιρειών στα σχολεία και την εμπορική εκμετάλλευση των δομών της σχολικής μονάδας από αυτούς.
Πρόκειται για την «αυτονομία» του αγγλοσαξονικού μοντέλου, όπου η εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων οδηγεί στην κατηγοριοποίησή τους, με αυτά που συγκεντρώνουν χαμηλή βαθμολογία να αναζητούν χορηγούς για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.
Πίσω από τις μεγαλόστομες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Δαμάσι και τις ευχαριστίες στον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ, αυτό που κρύβεται είναι η προσπάθεια να δικαιολογηθεί στις λαϊκές συνειδήσεις η εμπλοκή του μεγάλου κεφαλαίου στα ζητήματα της εκπαίδευσης ως κάτι φυσιολογικό και αναγκαίο και να εξωραϊστεί ο ρόλος του. Ότι δήθεν η δράση του μεγάλου κεφαλαίου -που μόνος στόχος του είναι το κυνήγι του κέρδους- μπορεί να έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς την επίθεση στο δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί -ως ενδεικτικό της κυβερνητικής υποκρισίας και αναλγησίας- ότι την ίδια στιγμή που από το νέο σχολείο στο Δαμάσι ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, λίγα μέτρα μακριά έχει στηθεί καταυλισμός σεισμόπληκτων που από το Μάρτιο περιμένουν την πολιτεία να δώσει λύση στο γεγονός ότι εδώ και μισό χρόνο έχουν μείνει χωρίς σπίτι.