Οι νέες ανατιμήσεις έως και 70% στα «πράσινα» τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνη κουρελιάζουν παταγωδώς το προσφιλές αφήγημα των απολογητών του νεοφιλελευθερισμού, περί της «εύρυθμης λειτουργίας του ανταγωνισμού» που θα φέρει τάχα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, με την πολιτική της «απολιγνιτοποίησης», που εκπορεύεται από τα επιτελεία των Βρυξελλών και εφαρμόζεται πιστά από τους ντόπιους εντολοδόχους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μπήκε ταφόπλακα στην παραγωγή φθηνού ρεύματος από τα πλεονάσματα του εγχώριου λιγνίτη που ως γνωστόν εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή μας αυτάρκεια.

Βάθυνε η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας που καλείται πλέον να καλύπτει τις ανάγκες της από το πανάκριβο αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο και τις «πράσινες ανεμογεννήτριες» που εισάγει σύμφωνα με τις επιταγές του γερμανικού κατασκευαστικού κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, το ανώτατο κέρδος που αποτελεί τον βασικό νόμο της «ελεύθερης» και ασύδοτης αγοράς και το επίδικο σε κάθε περίπτωση για τους «ευαγείς παρόχους» και τον πολιτικό υπηρέτη τους, την ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Δεξιάς, μετατρέπει πλέον το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα προδικάζοντας και νέες ατέρμονες πελώριες αυξήσεις στις τιμές. Και οι γαλαντόμες προσφορές της κυβέρνησης προς τους κρατικοδίαιτους – αεριτζήδες της ενέργειας δεν σταματούν εδώ.

Στα σκαριά βρίσκονται και αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών δηλαδή στα τέλη υπέρ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ. Για τα τέλη ΑΔΜΗΕ μαγειρεύεται αύξηση 22,4% στη χρέωση των νοικοκυριών. Για τα τέλη υπέρ ΕΤΜΕΑΡ ακούγεται αύξηση της τάξης του 40%. Ασκούμενος στο αγαπημένο του σπορ της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και εμπαίζοντας προκλητικά τον λαό, ο Μητσοτάκης διερρήγνυε τα ιμάτιά του ήδη από τις 5 Μάη πως «και στο ρεύμα έγιναν τέτοιες παρεμβάσεις που συγκρατήσαμε τις τιμές. Στη συνέχεια κάναμε και παρεμβάσεις ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού και βλέπετε τώρα ότι η αγορά λειτούργησε. Οι πολίτες γνωρίζουν πια καλύτερα πως μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους για τους λογαριασμούς του ρεύματος και σήμερα το ρεύμα δεν είναι πρόβλημα». Κι όλα αυτά όταν ακόμα και το φθηνότερο τιμολόγιο του Ιούνη είναι ακριβότερο από το πιο ακριβό πράσινο προϊόν του Μάη.

Ωστόσο τα δεινά για τα λαϊκά νοικοκυριά δεν σταματούν εδώ. Τα γνωστά υποζύγια θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 9 δισ. ευρώ το 2024 για την «πράσινη μετάβαση», ενώ την πενταετία 2025-2030 11,6 δισ. Αυτά προβλέπονται στο αναθεωρημένο «σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα» που εκπόνησε η κυβέρνηση υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕ. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τα ΝΟΜΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτέλεσε ξεχωριστό στήριγμα της πολιτικής ξεπουλήματος της ΔΕΗ -ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, πασχίζοντας να βγει από τη γενικευμένη αντιπολιτευτική ανυποληψία στην οποία παραδέρνει, σχολίασε δηκτικά δια στόματος Κασσελάκη «δε θα πρέπει να ευελπιστούν οι πολίτες σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Το πολύ-πολύ να στείλει ο Κ. Μητσοτάκης επιστολή στον… Αίολο».