Στις 31 Γενάρη μια σειρά σωματεία του κλάδου της κατασκευής πρόκειται να κάνουν νέα 24ωρη απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις μισθών. Την ώρα που ο κλάδος της κατασκευής αυτή τη στιγμή βλέπει τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών να ανθούν και τους εργαζόμενους σε αυτόν να παλεύουν για τα προς το ζην, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων παλεύει για την καθολική αναγνώριση της υπογεγραμμένης από το 2022 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αιχμή των διεκδικήσεών της είναι και τα «υπέρ αγνώστων» οικοδόμων ένσημα, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 246.064.602 ευρώ. Και όπως παραδέχτηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, το ποσό αυτό δεν έχει αποδοθεί στους οικοδόμους από το 1985.
Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ έχει εισπράξει από καταβληθείσες εισφορές χωρίς όμως να αποδοθούν στους οικοδόμους. Τα ένσημα αυτά είναι δουλεμένα και πληρωμένα και προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά., δηλαδή κυρίως από ιδιωτικά έργα. Τελευταία φορά που αποδόθηκαν τα «υπέρ αγνώστων» οικοδόμων ένσημα στους οικοδόμους ήταν το 1985, ενώ πιο πριν από αυτό, είχαν αποδοθεί το 1977 αλλά και τη δεκαετία του 1960.
Τί θα πει όμως ότι τα ιδιωτικά έργα κάτω από προϋποθέσεις καταθέτουν ένσημα που δεν αποδίδονται στους οικοδόμους;
Ο τρόπος καθορισμού των ενσήμων στα ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα θεσμοθετήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 1902/90 άρθρο 21 § 6 και της Υ.Α. Φ21/2930/10-11-92, όπου προβλέπεται ένα σύστημα όπου ανεξαρτήτως κατασκευής για τις εργασίες, μπετόν – επιχρισμάτων – δαπέδων – χρωματισμών και λοιπών εργασιών, αντιστοιχεί ένας ελάχιστος αριθμός ενσήμων ανά τετραγωνικό μέτρο. Ενώ με ειδική διάταξη προβλέπεται ότι για εργασίες που έχουν εκτελεστεί και δεν έχουν υποβληθεί στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ (την περίοδο εκείνη ΙΚΑ) τα απαραίτητα κατ’ ελάχιστον οικοδομικά ένσημα από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα καταλογίζουν «υπέρ αγνώστων» ένσημα οικοδόμων.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων που ο ΕΦΚΑ καταλογίζει ασφαλιστικές εισφορές «υπέρ αγνώστων» ενσήμων οικοδόμων δεν αφορά έργα που κατασκευάζονται κατόπιν έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις οικείες υπηρεσίες δόμησης ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και για τα οποία οι εργοδότες, κατά την απογραφή τους, ενημερώθηκαν αρμοδίως για τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια. Αλλά είναι περιπτώσεις που κατά κανόνα οι εργασίες είναι μη αδειοδοτημένες, δηλαδή αφορούν αυθαίρετα, στα οποία διαπιστώνεται μετά την εργασία η εκτέλεσή της. Κατά συνέπεια το σύνολο των ενσήμων αυτών είναι ημερομίσθια τα οποία έχουν πραγματοποιήσει οικοδόμοι, αλλά δεν έχουν ονοματοποιηθεί τα ένσημα.
Σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων οικοδόμων έχουν εργαστεί σε κάποιο οικοδομοτεχνικό έργο και δεν έχουν ασφαλιστεί για το σύνολο της εργασίας τους. Έτσι την ώρα που βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησής τους ή ακόμα και να έχουν ξεπεράσει την ηλικία συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του μικρού αριθμού ενσήμων τους.
Κατά συνέπεια είτε αναγκάζονται να παραμείνουν στη δουλειά για μεγαλύτερο χρόνο και να κινδυνεύουν λόγω ηλικίας με ατυχήματα, είτε να περιοριστούν στα απολύτως κατώτερα όρια που οριοθετούν το ύψος της σύνταξής τους στα ελάχιστα επίπεδα.
Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων οικοδόμων θα δώσει σημαντική ελάφρυνση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου των οικοδόμων. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αποδώσει τις εισφορές που ανήκουν στους οικοδόμους αυτές παρακρατούνται. Με τέτοια μάλιστα κοροϊδία προς τους εργαζόμενους ενός κλάδου με βαριά εργασία και χαμηλά ημερομίσθια, όπου ο Γεωργιάδης τους προέτρεπε να πληρώσουν για να βγουν στη σύνταξη, λέγοντας ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχουν το δικαίωμα εξαγοράς έως και 150 ενσήμων.
Έτσι τα πάνω από 246 εκατομμύρια ευρώ σε ένσημα που έχει εισπράξει ο ΕΦΚΑ, που για κανένα λόγο δεν μπορεί να θεωρηθούν έσοδα που του ανήκουν, χάνονται από τα ταμεία τους αφήνοντάς τα στη διαχείριση της κυβέρνησης για να βάλει «χέρι» και να τα διανείμει όπου θέλει. Σίγουρα πάντως δεν θα τα διανείμει στους οικοδόμους. Και αυτό επιβεβαίωσε και ο Άδ.Γεωργιάδης, μετά την τελευταία απεργία της Ομοσπονδίας στις 8 Νοεμβρίου και όσο ήταν ακόμα υπουργός εργασίας, με την ωμή απάντηση ότι δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα. Απάντηση που ισοδυναμεί με κυβερνητική κλοπή των ενσήμων των οικοδόμων, την οποία η κυβέρνηση αυταρχικά θα τη συνεχίσει και στο μέλλον.
Μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παλεύει για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η τελευταία είχε υπογραφεί το 2012. Να σημειώσουμε ότι το κάλεσμα για τη συμμετοχή στην απεργία θα διαδοθεί ακόμα περισσότερο την Κυριακή 28 Γενάρη που το σωματείο έχει την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση.