Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ
Οξύνονται σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, με καθημερινές δηλώσεις αξιωματούχων και απ’ τις δύο μεριές, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις επιδιώξεις και των δύο πλευρών. Ένα απ’ τα κύρια θέματα που αποτελεί στοιχείο έντονης αντιπαράθεσης είναι το ζήτημα της Ταϊβάν. Η Κίνα με σαφείς δηλώσεις της θεωρεί ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και προτίθεται να ενσωματώσει το νησί αυτό στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, προβάλλοντας μάλιστα τα τελευταία 40 χρόνια τη θέση «μια χώρα, δύο συστήματα». Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το 1971 με απόφαση του ΟΗΕ, με την οποία συμφώνησαν οι ΗΠΑ, η τότε σοσιαλιστική Κίνα εισήλθε στον ΟΗΕ, ενώ από την ίδρυσή της το 1949 μέχρι το 1971 οι ιμπεριαλιστές την κρατούσαν έξω από το διεθνή οργανισμό. Ταυτόχρονα έγινε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παίρνοντας τη θέση που κατείχε η εθνικιστική «Κίνα» του Τσιάνγκ Κάι Σεκ και αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ «η αρχή της μίας Κίνας» που εκπροσωπεί ενιαία όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, η οποία από τότε απομακρύνθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα έξω από τον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς να αναγνωρίζεται σαν ανεξάρτητη χώρα, αλλά σαν επαρχία της Κίνας.
Στις σημερινές βέβαια συνθήκες η Ταϊβάν, που είναι μια από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, (το ΑΕΠ της είναι τετραπλάσιο από αυτό της Ελλάδας), έχει μετατραπεί σε πεδίο άγριου ανταγωνισμού ανάμεσα στον κινέζικο και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό για τον έλεγχο και την κυριαρχία πάνω στο νησί και είναι καταλύτης για την ηγεμονία σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.
Απ’ τη μεριά του ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός σε διάφορες περιόδους επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει το καθεστώς που ισχύει για την Ταϊβάν στον ΟΗΕ και να καταστήσει -ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε- την υπόθεση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν το όχημα που θα εξωθούσε σε πόλεμο την Κίνα. Μία τελευταία κίνηση της αμερικάνικης κυβέρνησης αποτελεί η πρόθεση της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν.
Η πρόθεση αυτή της αμερικανής αξιωματούχου, τρίτης στην ιεραρχία της χώρας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία με ανακοινώσεις της κάλεσε την 0υάσιγκτον να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επίσκεψη, που στην ουσία αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο αναγνώρισης της Ταϊβάν σαν ανεξάρτητης χώρας. Μάλιστα ανώνυμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι θα καταρρίψουν το αεροπλάνο που θα μεταφέρει την Πελόζι στην Ταϊβάν!
Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενέργεια πιθανώς θα οδηγούσε σε ανοιχτή πολεμική σύρραξη μεταξύ δύο γιγάντων της παγκόσμιας οικονομίας, δύο μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Κίνας! Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα γίνει και με ποιο τρόπο μπορεί να διευθετηθεί αυτή η επικίνδυνη κρίση, η ένταση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και στα στενά της Ταϊβάν κλιμακώνεται διαρκώς.Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν ΗΠΑ και Κίνα, καθώς το Πεντάγωνο έδωσε διαταγή στο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan και την Ομάδα μάχης του να κατευθυνθεί προς τα Στενά της Ταϊβάν προετοιμάζοντας την ενδεχόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Ταυτόχρονα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δύο ανακοινώσεις και άλλη μία το υπουργείο Άμυνας της χώρας, τονίζοντας πως «ο στρατός θα αντιμετωπίσει την αμερικανική πρόκληση»! Αναφέρουμε ενδεικτικά δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που δείχνουν το μέγεθος της κρίσης.
Ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, δήλωσε ότι «εάν η Πελόζι, ως υπ’ αριθμόν 3 πολιτικός των ΗΠΑ, επισκεφθεί την Ταϊβάν, θα αποτελεί σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ , και θα βλάψει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καθώς και την πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Σίγουρα θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις και θα οδηγούσε σε κλιμάκωση των εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν. Η Κίνα απαιτεί από τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μην υποστηρίξουν την απόσχιση της Ταϊβάν και να μην επισκεφθεί η Πελόζι την Ταϊβάν»,είπε ο Ταν, σημειώνοντας ότι «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν, ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα λάβει ισχυρά μέτρα για να αποτρέψει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση και αποσχιστικές απόπειρες «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Ο κινεζικός Στρατός είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian απηύθυνε ακόμη δύο προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ.
«Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα τη στάση της στις ΗΠΑ, την αποφασιστικότητα και την σθεναρή της αντίθεση σε οποιαδήποτε επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε την αμερικανική πρόκληση! Ας υποθέσουμε ότι η αμερικανική πλευρά προσκολλάται πεισματικά στην ανάρμοστη συμπεριφορά της, η Κίνα είναι δεσμευμένη να λάβει αποφασιστικά και πανίσχυρα μέτρα για να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από αυτό, η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στις ΗΠΑ».
Η εικόνα που σήμερα παρατηρείται δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών. Είναι όμως βέβαιο ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει αποφασίσει να οξύνει την αντιπαράθεσή του με τον οικονομικό γίγαντα που ονομάζεται Κίνα, που ουσιαστικά έχει ξεπεράσει την αμερικάνικη καπιταλιστική οικονομία, κάτι που αποτελεί το πιο σοβαρό πρόβλημα στα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε το παιχνίδι του με το χαρτί της Ταϊβάν.
29-7-2022