Νέα διάταξη του αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση – Χατζηδάκη εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες σε εφημερίδες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, με αυτή τη διάταξη πρώτον καταργείται η επαναπρόσληψη του εργαζόμενου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη η απόλυσή του.
Και δεύτερον θα περιορίζονται σημαντικά οι αποζημιώσεις που θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις μετά την απόλυση του εργαζομένου.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο εργοδότης ακόμα και αν απέλυσε παράνομα τον εργαζόμενο της επιχείρησης δεν θα έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα, αλλά θα καταβάλει κάποια «έξτρα» αποζημίωση μερικών επιπλέον μισθών.
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα η αποζημίωση που θα καταβάλει η επιχείρηση στον εργαζόμενο (μισθοί υπερημερίας) προκειμένου να μην τον επαναπροσλάβει περιορίζεται σημαντικά και θα κυμαίνεται από 3 έως 24 επιπλέον μισθούς. Το ποσό το νομοσχέδιο το «εξαρτά» από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
Παράλληλα, ορίζεται προθεσμία τεσσάρων μηνών προκειμένου ο εργοδότης να τηρήσει σωστά τις διατυπώσεις απόλυσης του εργαζομένου ώστε να μην κηρυχθεί άκυρη. Με άλλα λόγια ο εργοδότης θα απολύει και θα έχει περιθώριο τεσσάρων μηνών να «διορθώσει» την απόλυση σε παραίτηση, προφανώς ασκώντας τις κατάλληλες πιέσεις στον εργαζόμενο, ώστε να μην προσφύγει στα δικαστήρια, οπότε σταματά η ακυρότητα καταγγελίας και η επιδίκαση μισθών υπερημερίας. Έτσι, με τη συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο απελευθερώνονται οι απολύσεις, αλλά λύνονται τα χέρια των εργοδοτών ώστε να προχωρήσουν σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.
Να σημειωθεί ότι, με τις ισχύουσες διατάξεις, η άκυρη ή η καταχρηστική απόλυση συνεπάγεται την ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και, επομένως, τη μη λύση της σχέσης εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι η σχέση εργασίας παραμένει ενεργή και ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής του συμφωνημένου ή νόμιμου μισθού, αλλά και μισθούς υπερημερίας, την αξίωση για πραγματική απασχόληση και, ενδεχομένως, την αξίωση για δώρα εορτών, αποδοχές και επίδομα αδείας καθ’ όλη τη διάρκεια που ήταν απολυμένος.
Το γεγονός ότι μήνες τώρα η κυβέρνηση φροντίζει να αποκρύπτει πλευρές και διατάξεις του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους εγείρει ερωτηματικά για το ποια αντεργατικά μέτρα, τελικά, θα συμπεριλάβει και πόσο βαθιά θα πάει το ξήλωμα εργατικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να κρατιούνται μυστικά για να αποφευχθούν εργατικές αντιδράσεις.
Και δεν είναι παράλογο να αναρωτιέται κανείς ποιες από τις διατάξεις που τελικά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας θα είναι στο νομοσχέδιο, αλλά κυρίως πόσες ακόμα αντεργατικές διατάξεις δεν έχουμε δει.