Η ΛΑ-ΑΑΣ εργαλείο αριστερής αντιιμπεριαλιστικής συνεργασίας ή εργαλείο «κοινής δράσης» με τις δυνάμεις του ρεφορμισμού και τροτσκισμού;
Στο φύλλο της Προλεταριακής Σημαίας (Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019) η ΚΟ του ΚΚΕ (μ-λ) Ηρακλείου μας κατηγόρησε ότι εμποδίζουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη ΛΑ-ΑΑΣ Ηρακλείου σε τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτά των επικίνδυνων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, της τούρκικης επέμβασης στη Συρία, αλλά και της έκφρασης αλληλεγγύης στους λαούς της Λ. Αμερικής.
Όμως τα γεγονότα, οι συμφωνίες για την πολιτική δράση της ΛΑ-ΑΑΣ, αλλά και η καθημερινή πράξη τους διαψεύδει. Αλήθεια, γιατί τηρούν αυτήν την πάγια τακτική της καταγγελίας οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) στη ΛΑ-ΑΑΣ Ηρακλείου, αλλά και ευρύτερα; Μήπως, λέγοντας μισές αλήθειες, θέλουν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και με αυτόν τον τρόπο να πείσουν για τη μετατροπή της ΛΑ-ΛΑΣ σε όργανο κοινών συσκέψεων και πολιτικών συνεργασιών με άλλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΟ του ΚΚΕ (μ-λ); Μήπως, τελικά, σύντροφοι, δια της πλαγίας οδού, επιχειρείτε να επιβάλλετε άλλες θέσεις στη ΛΑ-ΑΑΣ από τις συμφωνημένες;
Οι θέσεις της ΛΑ-ΑΑΣ είναι γνωστές και έχουν καθοριστεί από την Ιδρυτική της Διακήρυξη και από τις αποφάσεις των πανελλαδικών συσκέψεων τον Ιούλη του 2017 και τον Μάρτιο του 2018.
Μέσα στις θέσεις αναφέρεται ρητά η ΛΑ-ΑΑΣ «στηρίζεται σε ένα κεντρικό πολιτικό προσανατολισμό που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (…), με την πολιτική του ΚΚΕ (…), με την πολιτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (…), με την πολιτική του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου (…)».
Νομίζουμε πως κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης, συναγωνιστής, σύντροφος μπορεί να καταλάβει ότι η ΛΑ-ΑΑΣ συγκροτήθηκε αντιπαραθετικά στα υπόλοιπα ρεύματα της αριστεράς, έχοντας τη δική της ανεξάρτητη φωνή, τις δικές της ιδεολογικοπολιτικές θέσεις και επιδιώξεις. Έχει στόχο το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, επιδιώκει να ενισχύσει την λαϊκή πάλη και να την προσανατολίσει «ενάντια στην πολιτική της ταξικής συνεργασίας, του εξωραϊσμού του αστικού κράτους, της υποταγής και της καπιταλιστικής διαχείρισης»
Οι σύντροφοί του ΚΚΕ (μ-λ) στο Ηράκλειο καλό θα ήταν να έβλεπαν την ευθύνη τους για την αδράνεια ως προς την προώθηση αυτών των στόχων στη ΛΑ-ΑΑΣ Ηρακλείου και να μην κατηγορούν το Μ-Λ ΚΚΕ, επειδή δεν αποδέχεται τη μετατροπή της ΛΑ-ΑΑΣ σε …εργαλείο συνυπογραφής πλαισίων πολιτικής συνεργασίας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ σε κάθε πρόβλημα πολιτικής δράσης. Η ΛΑ-ΑΑΣ Ηρακλείου, πράγματι, δυσκολεύεται να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα προβάλλουν τους αναγκαίους αντιιμπεριαλιστικούς στόχους πάλης για τα φλέγοντα ζητήματα της περιόδου (π.χ. ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ, βάσεις κ.λπ.), λόγω της παρέκκλισης από τις συμφωνημένες θέσεις της ΛΑ-ΑΑΣ από πλευράς του ΚΚΕ (μ-λ). Αυτό άλλωστε εκφράστηκε και στην τελευταία, αλλά και στις προηγούμενες συνεδριάσεις της ΛΑ-ΑΑΣ Ηρακλείου. Τα ζητήματα δηλαδή αυτά από πλευράς του Μ-Λ ΚΚΕ έχουν τεθεί. Και με αυτήν την έννοια, εκφράζουμε και την έκπληξή μας σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα. Ωστόσο, τα γεγονότα πιστοποιούν πάντα του λόγου το αληθές.
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ (μ-λ), ενώ γνωρίζει το πλαίσιο λειτουργίας της ΛΑ-ΑΑΣ, θεωρεί ότι μπορεί με τις οργανώσεις που η ΛΑ-ΑΑΣ είναι σε αντιπαράθεση στους βασικούς τους προσανατολισμούς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ) να συνυπογράφει κοινό πλαίσιο και με αυτό το πλαίσιο στη συνέχεια να συνδιοργανώνει κινηματικές πρωτοβουλίες. Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της ΛΑ-ΑΑΣ, και ως τέτοια όχι μόνο δυσκολεύει τη λειτουργία της, αλλά και δηλώνει υποχώρηση από τις αρχές πάλης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η λειτουργία των πολιτικών οργανώσεων στην Ε.Λ.Μ.Ε Ηρακλείου. Εμείς από το χώρο της συνδικαλιστικής παράταξης που δραστηριοποιούμαστε, μπροστά στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, καταθέσαμε αντιιμπεριαλιστικό ψήφισμα στο Δ.Σ του σωματείου, όπου καταδικάζαμε την επιθετικότητα της τούρκικης ολιγαρχίας, την ιμπεριαλιστική υποτέλεια και τον ενδοτισμό της ελληνικής αστικής τάξης, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, τις βάσεις κ.λπ. Το ψήφισμα, στο γενικό του άξονα, ψηφίστηκε πλειοψηφικά, το καταψήφισε όμως η παράταξη που υποστηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την οποία είχε κάνει σύσκεψη το ΚΚΕ (μ-λ) για διοργάνωση συγκέντρωσης. Μάλιστα, οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ), μέσω της παράταξής τους, κατέθεσαν στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ …κοινό πλαίσιο με την προσκείμενη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ παράταξη για τη διοργάνωση συγκέντρωσης ενάντια στην εισβολή στη Συρία. Στη συγκέντρωση αυτή παρευρέθηκαν οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ με το πανό και τα συνθήματά τους, τα οποία βρίσκονταν μακριά και απέναντι από τις τοποθετήσεις και τα συνθήματα του μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με βάση αυτό και μόνο το παράδειγμα, από την πλευρά μας θέτουμε εύλογα το ερώτημα: Ποια ΛΑ-ΑΑΣ θέλετε να λειτουργήσει, σύντροφοι; Των κοινών πλαισίων και συσκέψεων με τις οργανώσεις απέναντι στις οποίες τόσο τα κείμενα της ΛΑ-ΑΑΣ, όσο και το Μ-Λ ΚΚΕ δεν υποστέλλουν τη σημαία της πολιτικής αντιπαράθεσης;
Εάν οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) θεωρούν πως πρέπει και εμείς από το χώρο του Μ-Λ ΚΚΕ να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας, ώστε να μετασχηματιστεί η ΛΑ-ΑΑΣ σε ένα εργαλείο κοινής δράσης των άλλων οργανώσεων, δηλαδή όργανο συγκάλυψης των ιδεολογικοπολιτικών αντιπαραθέσεων με τα αντίπαλα (ρεφορμιστικά, τροτσκιστικά και συνδιαχειριστικά) ρεύματα, να μας το πει, και να μην γράφει μισές αλήθειες («Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε κατορθωτό, λόγω των διαφωνιών των συντρόφων του Μ-Λ ΚΚΕ στην ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών με άλλους πολιτικούς φορείς.»), όπως αποτυπώθηκαν στο εν λόγω άρθρο της Προλεταριακής Σημαίας.
Και μια τελευταία επισήμανση για την πραγματική υπόσταση της κοινής δράσης. Το Μ-Λ ΚΚΕ όχι μόνο δεν αποστρέφεται την κοινή δράση, όπως τεχνηέντως αφήνεται να υπονοηθεί, αλλά έμπρακτα την υπηρετεί και την προωθεί σε όλα τα ζητήματα, όπως αποδεικνύει η πράξη σε κάθε περίπτωση. Με τις δυνάμεις του που δραστηριοποιούνται στους μαζικούς χώρους πιέζει και απαιτεί από τα σωματεία, τους συλλόγους, τα συνδικαλιστικά όργανα να κινήσουν τις αναγκαίες συλλογικές διαδικασίες και να πάρουν τις αποφάσεις για ενεργοποίηση της βάσης και παρεμβαίνει σε όλους τους εργασιακούς, μαζικούς και συλλογικούς χώρους που δραστηριοποιείται ή μπορεί να απλώσει τη δράση του, με στόχο το συντονισμό και την κοινή δράση των σωματείων και των εργαζομένων. Δε θεωρεί όμως κινηματική δράση το «συντονισμό των Δ.Σ.» κάποιων σωματείων, πρακτική που είναι αντιγραφή του ΠΑΜΕ, του οποίου η γραμμή, κατά τα άλλα καταγγέλλεται από τους συντρόφους του Κ.ΚΕ (μ-λ) ως …διασπαστική, και πολύ περισσότερο δε θεωρεί την κοινή δράση ψευδώνυμο για να συρθεί η ΛΑ-ΑΑΣ σε πολιτικές συνεργασίες με δυνάμεις του ρεφορμισμού και του τροτσκισμού, διακινδυνεύοντας να μετατραπεί σε συμπληρωματική δύναμη του «αντικαπιταλιστικού χώρου».
Με αυτές τις θέσεις, που ανοιχτά και δημόσια δηλώσαμε και δηλώνουμε, καλούμε και θέλουμε τη συνεργασία στη ΛΑ-ΑΑΣ και παλεύουμε, για να την προωθήσουμε στο μαζικό χώρο.
ΚΟ του Μ-Λ ΚΚΕ Ηρακλείου