Το καθεστώς του πραξικοπήματος στη Βολιβία έχει ορίσει ημερομηνία των εκλογών την 3η του ερχόμενου Μαΐου. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς όσον αφορά τις εκλογές είναι ότι αυτές είναι προσχηματικές, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες. Εν τέλει δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνουν, καθώς είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι αυτοί που έκαναν πραξικόπημα θα κάτσουν να χάσουν, ενδεχομένως, την εξουσία στις εκλογές. Αν τελικά γίνουν, θα είναι με τέτοιους όρους, ώστε να εξασφαλίζεται η επικράτηση της Δεξιάς του πραξικοπήματος. Αυτό φαίνεται ήδη από διάφορες μεθοδεύσεις ενάντια στην εκλογική προσπάθεια του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS).
Μέχρι στιγμής το MAS έχει με μεγάλη διαφορά τους περισσότερους απορριφθέντες υποψηφίους από την Επιτροπή Εκλογών, 57 συνολικά. Ενώ τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα έχουν ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις έως και καμία. Αυτή η μεθόδευση γίνεται στα πλαίσια ενός κυνηγητού που έχει εξαπολύσει το πραξικόπημα εναντίον των στελεχών του MAS, ειδικά αυτών που πρωτοστάτησαν στην αντίσταση εναντίον του, προσπαθώντας να τα ενοχοποιήσει για διάφορα αδικήματα, όπως τρομοκρατία ή παρακίνηση σε βία, με 592 συλληφθέντες μέχρι στιγμής. Στο κυνηγητό αυτό, ασφαλώς το μεγαλύτερο “θήραμα” θα πρέπει να θεωρείται ο ίδιος ο Έβο Μοράλες. Αν αυτός δεν είχε καταφύγει στην Αργεντινή, μπορεί και να μην ήταν ζωντανός σήμερα.
Ο νόμιμος πρόεδρος της Βολιβίας, προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες του πραξικοπήματος, αλλά και για να ενισχύσει το κόμμα του στις εκλογές, προσπαθεί να είναι υποψήφιος γερουσιαστής στις επερχόμενες εκλογές. Όμως η προσπάθειά του προσκρούει στις μεθοδεύσεις των αντιπάλων. Η νομική εκπρόσωπος του Πατρίσια Χερμόζα, υπεύθυνη για τις διαδικασίες έγκρισης της υποψηφιότητάς του συνελήφθη, ενώ ο εκπρόσωπός του MAS Γουιλφρέντο Τσάβεζ που ανέλαβε για τον ίδιο σκοπό μετά, καταδιώχθηκε και αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Αργεντινής. Ακόμη όμως και η προεδρική υποψηφιότητα του Λουίς Άρτσε για το MAS δεν έχει εγκριθεί ακόμη και βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Επιτροπή Εκλογών της οποίας προεδρεύει ο διαβόητος Σαλβαδόρ Ρομέρο, άνθρωπος των Αμερικάνων τον οποίο είχε καθαιρέσει από τον κρατικό μηχανισμό το 2008 ο Μοράλες και επανέφερε τώρα η αυτοανακηρυγμένη ως προσωρινή πρόεδρος Τζανίν Ανιές. Καταλαβαίνει κανείς κάτω από τι συνθήκες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, αν τελικά γίνουν.
Παρόλα αυτά, το κόμμα του Μοράλες διατηρεί σοβαρή υποστήριξη από τις λαϊκές μάζες και ιδιαίτερα στην επαρχία όπου είναι συγκεντρωμένοι και οι ιθαγενείς πληθυσμοί, ένδειξη της αντίστασης που συνεχίζει να υπάρχει στη χώρα. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία προηγείται με ποσοστό 31.6 %. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που είναι συνδεδεμένος με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών μαζών, μπορεί να μη συγκεντρώνει τα ποσοστά που εξασφάλιζε ο Μοράλες, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει τέτοια δυναμική. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για τη δημιουργία μιας αντί MAS εκλογικής συνεργασίας και ήδη εξαπολύουν κατηγορίες το ένα στο άλλο. Ο βασικός αντίπαλος του Μοράλες στις εκλογές του Οκτωβρίου, Κάρλος Μέσα, αλλά και ο ακροδεξιός Καμάτσο, κατηγορούν την Τζανίν Ανιές ότι χρησιμοποιεί τη θέση της για να προωθήσει την εκλογική της καμπάνια. Η ίδια αρχικά είχε δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Αν οι εκλογές τελικά γίνουν και δεν υπάρξει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο, θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές στις 14 Ιουνίου. Πάντως το καθεστώς του πραξικοπήματος έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά των επιχειρήσεων εξόρυξης λιθίου, χωρίς να έχει καμμία νομιμοποίηση, έστω και τυπική, για να κάνει κάτι τέτοιο και αυτό είναι επίσης μια ισχυρή ένδειξη ότι οι εκλογές θα γίνουν με όρους υποχρεωτικής επικράτησης της δεξιάς αμερικανόθρεφτης αντίδρασης των πραξικοπηματιών.