Σε καθημερινή σχεδόν βάση συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με δηλώσεις από κάθε πλευρά, με συνεχή «συντροφικά» μαχαιρώματα και με αποχωρήσεις στελεχών από τα όργανα του κόμματος σημαδεύτηκε η προηγούμενη περίοδος αναταραχής. Ξεκινώντας απ’ τις δηλώσεις Κασσελάκη περί «μαύρου χρήματος» στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις επεξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει ο Αποστολάκης, ο έμπιστος άνθρωπος του προέδρου, προκλήθηκε μία έντονη αναταραχή στα στελέχη του κόμματος, αφού η αοριστία των δηλώσεων -αν και φωτογράφιζε πρώτα απ’ όλα τον Αλέξη Τσίπρα- άφηνε αιχμές για το σύνολο της ηγετικής ομάδας που ηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ πριν την έλευση του Στέφανου Κασσελάκη. Μετά τις δηλώσεις «βόμβα» του νεόκοπου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε το ταξίδι του στην Αμερική, αφήνοντας εμβρόντητους τους υποτιθέμενους συνεργάτες του στο κόμμα.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε παραίτηση ορισμένων στελεχών της νέας ηγετικής ομάδας από τα καθοδηγητικά όργανα (πολιτική γραμματεία, Κ.Ε.), με ιδιαίτερα φανταχτερό το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα, που κάποια στιγμή προαλειφόταν σαν πιθανός διάδοχος του ίδιου του Τσίπρα. Ανάλογη κρίση δημιούργησε και η απόφαση του Κασσελάκη να καθαιρέσει από έμμισθες θέσεις του κομματικού μηχανισμού τους Θεοχαρόπουλο και Γ. Τσίπρα, που ουσιαστικά ασκούσαν μη αρεστή κριτική στον πρόεδρο Κασσελάκη.

Το νέο επεισόδιο ξέσπασε με τις δηλώσεις Κασσελάκη γύρω απ’ τα ζητήματα της κεντροαριστεράς και τις πιθανές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα απολειφάδια, όπως η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, που υποτίθεται μπορούν να συνθέσουν μία δύναμη για να αναχαιτίσει την ηγεμονία Μητσοτάκη στη κεντρική πολιτική σκηνή. Οι αντικρουόμενες διαρκείς δηλώσεις Κασσελάκη σε διάφορες συνεντεύξεις στην Ελλάδα και ΗΠΑ, έκαναν ακόμα πιο εμφανή τα σημάδια της κρίσης στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ανασυγκροτηθεί με ένα κείμενο, το κείμενο των 87 όπως ονομάστηκε, και το οποίο υπέγραφαν 80 στελέχη της Κ.Ε. και 7 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι με το κείμενο αυτό ζητούσαν να γίνει ουσιαστική συζήτηση στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, πάνω στα καυτά ζητήματα της περιόδου, που ξεκινάνε από την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, μέχρι την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο. Να σημειώσουμε ότι στο κείμενο αυτό δεν αμφισβητείται η αρχηγία Κασσελάκη από καμία πλευρά των λεγόμενων 87.

Οι διαρκείς προκλήσεις απ’ τη μεριά Κασσελάκη απέναντι στην αρχηγία Τσίπρα και την προσπάθεια από αρκετούς εντός ΣΥΡΙΖΑ να αγιοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και να τον θεωρούν σαν μια μελλοντική παρακαταθήκη για τις εξελίξεις στη κακόφημη κεντροαριστερά, έδωσαν τη δυνατότητα στο Κασσελάκη να πετάξει πολλές φορές το γάντι στο Τσίπρα, χρεώνοντάς του διάφορες σκοτεινές και αδιαφανείς διεργασίες, καθώς και μαύρο χρήμα. Αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Τσίπρας κρατούσε «σιγήν ιχθύος», τελικά αναγκάσθηκε να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στον Κασσελάκη, υπερασπιζόμενος τη διαδρομή του και αποποιούμενος κάθε συζήτηση περί μαύρου χρήματος. Ταυτόχρονα όμως δήλωσε με απόλυτα σαφή τρόπο ότι δεν μετανιώνει καθόλου για την παραίτησή του απ’ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι ικανοποιημένος με τις νέες του ασχολίες, αδειάζοντας ταυτόχρονα και όλους αυτούς που ελπίζουν σε κάποια επιστροφή του και την ανάληψη και πάλι του ΣΥΡΙΖΑ απ’ τη μεριά του.

Μέσα στον ορυμαγδό αυτό των αντεγκλήσεων και ανοιχτών αντιπαραθέσεων στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος αν παρακολουθήσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά παρελαύνουν στα ΜΜΕ, έσκασε με μεγάλο πάταγο και η απόφαση του Κασσελάκη να κλείσει το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας ΑΥΓΗ! Αυτή καθεαυτή η είδηση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι γνωστό ότι η ΑΥΓΗ είχε πολύ χαμηλή κυκλοφορία και όποιες προσπάθειες και αν έγιναν, για να στηριχτεί με οικονομικές ενισχύσεις και εγγραφές συνδρομητών, έπεσαν στο κενό. Είναι γνωστό επίσης ότι υπήρχαν από παλιά σκέψεις για το σταμάτημα της κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου και αντικατάστασή του με μία ηλεκτρονική συνδρομητική έκδοση.

Όμως το οριστικό κλείσιμο της εφημερίδας, καθώς και ο τρόπος που έγινε, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν έκπληκτοι και χωρίς καμία συνεννόηση μαζί τους απ’ τον ίδιο τον Κασσελάκη το κλείσιμο της εφημερίδας που κυκλοφορούσε αδιάλειπτα απ’ το 1954 για 70 ολόκληρα χρόνια, εκτός φυσικά απ’ τα χρόνια της φασιστικής δικτατορίας 1967-74. (Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τελευταίο προδικτατορικό φύλλο κυκλοφόρησε με τίτλο: «Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία στην Ελλάδα» και την μάζευαν οι στρατιώτες απ’ τα περίπτερα ξημερώματα της 21ης Απρίλη 1967! Τόσο μεγάλη διορατικότητα είχαν οι ηγέτες της τότε ΕΔΑ). Όμως το κλείσιμο ενός πολιτικού οργάνου ενός κόμματος, όπως ήταν η ΑΥΓΗ, δεν είναι μόνο λογιστικό ζήτημα. Είναι κατ’ εξοχή πολιτικό ζήτημα, κάτι που ο κύριος Κασσελάκης δεν το κατανοεί, αφού καμία σχέση δεν έχει με τις όποιες παραδόσεις έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -έστω σαν ιστορική αναφορά- και λειτουργεί σαν διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης. Έτσι άλλωστε λειτουργεί και στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό προχώρησε στο κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου. Βέβαια, την αντίληψη αυτή της καπιταλιστικής λειτουργίας των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων του κόμματος λανσάρισε πρώτο το ΚΚΕ, όταν εκποίησε την Τυπο-εκδοτική και πέταξε στο δρόμο τόσους εργαζόμενους, όσο και στο ξεπούλημα του σταθμού 902. Για όσους όμως εργαζόμενους ζουν και αναπνέουν απ’ τα μέσα αυτά, έτσι ώστε να φτάσει η φωνή της αριστεράς όσο πιο μακριά γίνεται, ποτέ δεν μπαίνουν στο ζύγι τα έσοδα–έξοδα μιας εφημερίδας και οι χρονιάτικοι ισολογισμοί.

Επιστρέφοντας ο Κασσελάκης απ’ τις ΗΠΑ και βρίσκοντας έξω απ’ τα γραφεία της Κουμουνδούρου τους εργαζόμενους της ΑΥΓΗΣ, ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν συνομίλησε μαζί τους πριν πάρει την απόφαση, όμως ξεκάθαρα άφησε να εννοηθεί ότι η εφημερίδα έκλεισε τον κύκλο της, αλλά θα φροντίσει να μην γίνουν απολύσεις και ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους.

Τα διαρκή επεισόδια μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, η συμπεριφορά του προέδρου του Κασσελάκη σαν ιδιοκτήτη κάποιας επιχείρησης και όχι σαν ηγέτη ενός κόμματος που μάλιστα θέλει να δηλώσει σαν κόμμα με αναφορά στην αριστερά, καταδεικνύουν τα απόλυτα αδιέξοδα του μορφώματος που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ. Η λιποταξία του Αλέξη Τσίπρα που είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος για την ουσιαστική παράλυση του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάδειξη στην ηγεσία ενός ατόμου της μεταμοντέρνας αντίληψης της πολιτικής, ενός ατόμου που επιχειρεί να επιβάλει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό τον αμερικάνικό τρόπο πολιτικής συμπεριφοράς, προκαλεί καθημερινή σήψη στον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ και απόλυτη απογοήτευση σε όσους ακόμα ψηφοφόρους πιστεύουν ότι θα μπορέσει ποτέ το κόμμα αυτό να ανακάμψει στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Σήμερα, παρακολουθώντας κάποιος την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να χαμογελάσει με όλους αυτούς που επένδυσαν σε ψεύτικα και φτιασιδωμένα οράματα και να τους υπενθυμίσει ότι η αριστερά δεν είναι ένα παιχνιδάκι στα χέρια κάθε τυχάρπαστου. Η αριστερά έχει ιστορία, αγώνες, εντιμότητα, έχει δώσει το αίμα της για το λαό και δεν μπορεί να την λεκιάζουν οι πράξεις κανενός περαστικού στο διάβα της ιστορικής πραγματικότητας.

Την ώρα που γραφόταν το κείμενο αυτό συνεδρίαζε η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για να την εγκρίνει ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε. την ερχόμενη Κυριακή 7/7. Όπως αναμένονταν η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού 7 μέλη της γραμματείας που είναι στην ομάδα των 87, καταψήφισαν το κείμενο της ηγεσίας. Αναμένεται το επόμενο επεισόδιο στην πορεία της αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε.