Οι δραματικές εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα του κυβερνητικού σχεδιασμού ώστε να μπει λουκέτο, ολοκληρώνοντας το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, της επιχείρησης, των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία και της εθνικής οικονομίας. Ενός σχεδίου που στο όνομα της «εξυγίανσης» σταμάτησε εδώ και τέσσερα χρόνια την παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, την ώρα που εκτοξευόταν η τιμή του νικελίου, βουλιάζοντας ακόμη περισσότερο την εταιρεία και σπρώχνοντας τους εργαζόμενους στην έξοδο.

Κυρίως όμως, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που επέβαλε το ξεπούλημα, τον τεμαχισμό και τη διάλυση της μεγαλύτερης παραγωγού σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και μιας από τις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου προς όφελος των ξένων μεταλλευτικών πολυεθνικών, των μονοπωλίων ανοξείδωτου χάλυβα και των ντόπιων μεταπρατών τους που θέλουν να μετατρέψουν το εργοστάσιο σε scrap και να ξεπουλήσουν τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας.

Την Πέμπτη 20/6 πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού, σε ένδειξη στήριξης στον αγώνα τους.

Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, που κατατέθηκε τη Δευτέρα 17/6 από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για τα αυτοκινούμενα οχήματα, με την οποία επιταχύνεται το κλείσιμο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και η απόλυση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 20/6 στο Σύνταγμα για να αποτρέψουν να ψηφισθεί η κατάπτυστη τροπολογία στη Βουλή και απαίτησαν την απόσυρσή της.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς, και με στάσεις εργασίας, απλώνοντας ομπρέλα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της μεταλλουργίας και στον πολύχρονο, υποδειγματικό αγώνα που δίνουν.

Η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κινήθηκε προς την πλατεία Συντάγματος, με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», και παρέμεινε έξω από τη Βουλή πολλές ώρες, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με την υπερβολική ζέστη που επικρατούσε.

Στη συγκέντρωση πήρε μέρος και η ΕΡΓ.Α.Σ με δικό της μαχητικό μπλοκ, πανό, σημαίες, ντουντούκα ενώ μοιράστηκαν και εκατοντάδες προκηρύξεις. Στο κάλεσμα που είχε απευθύνει στους εργαζόμενους για συμμετοχή στο συλλαλητήριο «ενάντια στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων», σημείωνε ότι «ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για να αποτρέψουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις».