Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μπροστά στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το οποίο προβλέπει διατάξεις – κοροϊδία για τους χιλιάδες συμβασιούχους που στελεχώνουν σήμερα το ΕΣΥ.
Παρά τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία (40.000 κενές οργανικές θέσεις) η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο πάγιο και δίκαιο αίτημα των εργαζομένων του ΕΣΥ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών γιατρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σύνολο των συμβασιούχων ανέρχεται περίπου στις 20.000. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για μονιμοποιήσεις αποδείχθηκαν για άλλη μία φορά κοροϊδία, το υπουργείο ετοιμάζεται να πετάξει από τα νοσοκομεία χιλιάδες εργαζόμενους, και τη θέση τους έρχονται να πάρουν οι ιδιώτες εργολάβοι.
Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες, όσοι προσλήφθηκαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρεις μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες.
Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρόνοιας, η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει πολυετή εργασιακή εμπειρία. Οι απανωτές ανανεώσεις συμβάσεων επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μονιμοποίηση όλων αυτών των εργαζομένων, όμως Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας επιλέγουν συστηματικά να τους κρατάνε σε καθεστώς ομηρίας, χωρίς μισθολογική εξέλιξη, δικαιώματα και επιδόματα. Και ενώ με τη λήξη των συμβάσεων χιλιάδες κόσμος θα βρεθεί στον δρόμο, παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση υπηρεσιών (καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη, κλπ) στους εργολάβους, με πολύ πιο ακριβό κόστος για τα δημόσια ταμεία και με άθλιες εργασιακές συνθήκες, μεσαίωνα. Μάλιστα τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου να απολυθούν και στη θέση τους να μπουν εργολάβοι. Επιπλέον η παράταση των επικουρικών για έξι μήνες σημαίνει πολύ απλά ότι τον Ιούνιο του 2024 χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 35% των διασωστών του ΕΚΑΒ είναι συμβασιούχοι, άρα τον Ιούνιο του 2024 θα βρεθούν στον δρόμο 700 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Έτσι το ΕΚΑΒ οδηγείται σε πολύ μεγαλύτερη υποστελέχωση, με στόχο να παρουσιαστεί η παραχώρηση αυτού του κρίσιμου τομέα σε ιδιώτες ως λύση.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου νομοσχεδίου είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει το ΕΣΥ σε πολύ χειρότερη συνθήκη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, δεκάδες κλινικές τους και πολύ κρίσιμοι τομείς, όπως αυτός της καθαριότητας, βασίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη λειτουργία τους σε συμβασιούχους και επικουρικό προσωπικό. Οι συνέπειες, λοιπόν, δεν αφορούν μόνο στους χιλιάδες εργαζόμενους, (ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό) που θα βρεθούν στον δρόμο της ανεργίας, αφορά στο προσωπικό που θα μείνει πίσω και θα εργάζεται σε ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, αφορά στους ίδιους τους ασθενείς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα νοσηλεύονται με πολύ χειρότερους όρους, αφορά συνολικά στο σύνολο του εργαζόμενου λαού, που συναντά όλο και περισσότερα εμπόδια στην πρόσβασή του στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, και τέλος αφορά στην παράδοση όλων των τομέων του ΕΣΥ σε ιδιώτες, στην ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνολικά στην ενίσχυση των ιδιωτικών κεφαλαίων πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ, αναγκάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους να βάζουν διαρκώς όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη!
Οι μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το προηγούμενο διάστημα πρέπει να κλιμακωθούν και να στηριχτούν από το σύνολο των εργαζομένων!