Με φόντο τη σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα τα «αξιοθαύμαστα» έργα της κυβέρνησης της ΝΔ, που δηλώνει πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν ανάγκες από τις επιπτώσεις ενός μεγαλύτερου σεισμού, γιατί όχι και μιας ενδεχόμενης… ηφαιστειακής έκρηξης! Σκηνές των δυνάμεων της ΕΜΑΚ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας με διασωστικούς σκύλους, πυροσβεστικές δυνάμεις, drones, υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι που ποντίζονται στο βυθό της Νέας Καμένης, εταιρείες που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες… Όλοι επί ποδός με όλα τα μέσα διαθέσιμα!
«Δυστυχώς, στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”», δηλώνει ο Κώστας Παπαζάχος, εκπρόσωπος των δύο επιτροπών για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, θέλοντας να απαντήσει σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα για την εξέλιξη του φαινομένου. Η κατάσταση του «βλέποντας και κάνοντας», του «πάμε κι όπου βγει» εν ολίγοις, είναι δυστυχώς αυτή που στην πραγματικότητα μπορεί να περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη διαχρονικά όλα τα κρίσιμα για τον ελληνικό λαό γεγονότα. Από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς και τις πλημμύρες, μέχρι τα Τέμπη. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα όσα ισχυρίζονται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, και τα κυβερνητικά επιτελεία για νέο λιμάνι και λιμενικές πύλες διαφυγής και σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός στις 07/02 περί «κράτους που δρα προληπτικά», ας σημειωθούν τα εξής:
Όσον αφορά στο νέο λιμάνι, η συζήτηση καθόλου νέα δεν είναι, καθότι ξεκινά από το μακρινό 1996 με το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να εκπονεί την πρώτη μελέτη για τη χωροθέτησή του. Παρά το γεγονός ότι διαχρονικά το λιμάνι του Αθηνιού παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων ασφάλειας), σχεδόν 30 χρόνια μετά την προαναφερθείσα πρώτη μελέτη, η κατάσταση παραμένει ως έχει, με τον ίδιο τον Μητσοτάκη να δηλώνει πως η κατασκευή του νέου λιμένα αποτελεί «ένα μακροπρόθεσμο έργο που θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί»…
Για τις λιμενικές πύλες διαφυγής, αρκεί να αναφερθεί ότι το σχέδιο δημιουργίας τους βρίσκεται στα χαρτιά από το 2013.
Καθώς σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σαν αυτές που συζητιούνται τις τελευταίες μέρες σαν υπαρκτά ενδεχόμενα, η ύπαρξη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι ύψιστης σημασίας, περιοριζόμαστε στην πρόσφατη καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος αναφέρεται στις διαχρονικές ελλείψεις και συγκεκριμένα σημειώνει ότι στο νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν υπάρχει κανένας παθολόγος, κανένας παιδίατρος, κανένας καρδιολόγος, κανένας μικροβιολόγος, ενώ έχει μόνο 20 νοσηλευτές και μόνο τρεις τραυματιοφορείς.
Οι αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο νησί, σε «ζητήματα υποδομής» και σε προσπάθειες «αποφυγής φαινομένων κατολίσθησης» και «σταθεροποίησης των πρανών της Καλντέρας», μόνο σαν επικοινωνιακά τερτίπια μπορούν να ιδωθούν, καθώς η άναρχη δόμηση, οι πολεοδομικές παρανομίες, οι ξενοδοχειακοί κολοσσοί σε ακατάλληλες όσον αφορά στην ασφάλεια και τη στατικότητα περιοχές, οι ελλιπείς ή και ανύπαρκτοι αντισεισμικοί έλεγχοι αποτελούν την κανονικότητα στη «ναυαρχίδα» του τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ευθ. Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το γεγονός των ανεπαρκών ελέγχων που διενεργούνται πανελλαδικά καθώς -όπως είπε- σε έξι μήνες έχουν ελεγχθεί μόλις …12.500 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα!
Κάπως έτσι μάλλον αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την έννοια της …κρατικής πρόληψης. Κι αν δεν αρκούν τα παραπάνω, ας αναλογιστεί κανείς τι συνέβη πριν λίγες μόλις ημέρες 480χλμ. μακριά από τη Σαντορίνη. Ο λόγος για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κεφαλονιά. Κατολισθήσεις, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, πλημμυρισμένα σπίτια και αυλές, εγκλωβισμένοι οδηγοί σε αυτοκίνητα, χείμαρροι, «πνιγμένες» γεωργικές καλλιέργειες κι ένα νησί χωρισμένο στα δύο με τους κατοίκους του να παραμένουν αβοήθητοι, στο ίδιο έργο θεατές… Το έργο της πολιτικής της εγκατάλειψης και της άρνησης κάθε σχεδιασμού, κάθε μέτρου πρόληψης για αντιπλημμυρική προστασία. Ακόμη και το περίφημο «112» άργησε… μια μέρα! Τόσο προληπτικά δρα αυτό το επιτελικό κράτος και τόσο κόπτεται για την ασφάλεια και την προστασία του λαού! Ας όψεται η «κλιματική αλλαγή»…
Αξίζει να παρατηρήσει κανείς, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει να επιδείξει μια κάποια ετοιμότητα. Ετοιμότητα που βεβαίως αφορά στην αφειδώλευτη αρωγή προς την εργοδοσία του νησιού της Σαντορίνης. Κατά τα πρότυπα της πανδημίας, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής της σύμβασης εργασίας με τον εργαζόμενο να λαμβάνει στην εποχή της ασυγκράτητης ακρίβειας και του πληθωρισμού, το «αστρονομικό» ποσό των… 534 ευρώ για 30 μέρες. Αλλά και ευαισθησία έχει να επιδείξει η κυβέρνηση. «Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και προφανώς χρέος μας είναι να την προστατεύσουμε, να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό της Σαντορίνης […]. Πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης να είμαστε παρόντες και προληπτικά να δρούμε, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής, τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες». Αυτά δηλώνει ο Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη, εμφανώς ανήσυχος για το «τουριστικό προϊόν». Τι κι αν ο λαός της Σαντορίνης διαμαρτύρεται για ελλιπή μέτρα προστασίας, για υποστελέχωση των δομών Υγείας και Πυρόσβεσης, για απουσία ουσιαστικού σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τι κι αν οι εργαζόμενοι κάτοικοι νιώθουν τον εμπαιγμό των 534 ευρώ στο πετσί τους, αγωνιώντας για τη διαβίωσή τους σε μία από τις πιο ακριβές γωνιές της χώρας. Τι κι αν οι εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας και ανασφάλειας. Ο γίγαντας της τουριστικής-«βαριάς»- βιομηχανίας της χώρας τρέμει μαζί με το ηφαίστειό του…. Πού καιρός ανησυχίας για ο,τιδήποτε άλλο…