Δριμύ κατηγορώ κατά του υπουργείου Εργασίας, ασκεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) καθώς και Σύλλογοι Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «ντροπιαστική τροπολογία – δώρο του υπουργού» στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 2 του ψηφισμένου νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τον τουλάχιστον περιπαικτικό, για τους εργαζόμενους, τίτλο «Δουλειές Ξανά». επιτρέπει τη λειτουργία των Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών τις Κυριακές και τις αργίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε προφασιζόμενη ότι με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές, οι οποίοι έχουν επιβαρυμένο πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων εντός της εβδομάδας, θα μπορούν να διενεργούν τις εξετάσεις και και τα διαγωνίσματά τους την Κυριακή. Καταργώντας έτσι σε έναν ακόμα κλάδο το κεκτημένο με αγώνες δικαίωμα των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία.
Ο νόμος, σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», είναι φωτογραφικός και νομιμοποιεί την κατάσταση που προσπαθούν ήδη να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς οι φροντιστηριάρχες. Σύμφωνα με τον σύλλογο οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια δουλεύουν χωρίς να έχουν κανένα λόγο για το ωράριό τους, ακόμη και για την πληρωμή τους. Ήδη πολλά φροντιστήρια έχουν επιβάλει τη δουλειά το Σάββατο και την Κυριακή, χωρίς καν να δηλώνουν και να πληρώνουν τους εργαζόμενους, που καλούνται να είναι στο φροντιστήριο για να επιλύσουν τα λεγόμενα φύλλα εργασίας, να επιτηρήσουν διαγωνίσματα κ.ά. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έρχεται να προλάβει την οποιαδήποτε διαμαρτυρία, ή άρνηση εργασίας λόγω αργίας, αλλά ακόμα και την καταγγελία από τους εργαζομένους στην Επιθεώρηση Εργασίας, νομιμοποιώντας τις παράνομες πρακτικές των εργοδοτών.
Οι εκπαιδευτικοί ταυτόχρονα τονίζουν ότι δεν έχει τέλος η παροχή «δώρων» στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης πριν νομιμοποιήσει, με την απαιτούμενη «δημιουργική ασάφεια», ως εργάσιμη ημέρα την Κυριακάτικη αργία σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών είχε νομοθετήσει τη νομιμοποίηση της «εθελοντικής» εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον αντεργατικό νόμο 4808/2021 στα ιδιωτικά σχολεία, αντιστοίχως, σε ημέρες αργίας μπορούν να πραγματοποιούν δράσεις και εκδηλώσεις, όπως αυτές των open day, bazaars κτλ, με την άδεια, βέβαια, από την Επιθεώρηση Εργασίας. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της ΟΙΕΛΕ το 85% των εκπαιδευτικών δεν αμείβονται σε τέτοιου τύπου δράσεις.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν για ακόμα μια φορά ποια είναι η κυβερνητική υποχρέωση. Και αυτή σίγουρα δεν είναι απέναντι στους εργαζομένους και το λαό, ούτε απέναντι στην προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων τους, αλλά αντίθετα όπως συνεχώς αποδεικνύει, είναι απέναντι στους εργοδότες. Μιας και η ΝΔ από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη με συστηματική και μεθοδική προσπάθεια ξεθεμελιώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων είναι ένας ακόμα κλάδος που χτυπιέται από την κυβερνητική πολιτική.