ΠΑΤΡΑ (ανταπόκριση)
Είναι σε όλους γνωστό ότι στην Πάτρα οι δυνάμεις του ΚΚΕ έχουν καταφέρει να ελέγξουν δύο σημαντικούς θεσμούς της πόλης, τον Δήμο και το Εργατικό Κέντρο. Υπό αυτή την έννοια, έχει μία χρησιμότητα να εξετάσουμε ποια ήταν η στάση αυτών των δυνάμεων την εποχή της πανδημίας και τι αποτέλεσμα είχε απέναντι στα διογκωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας ως συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης.
Συνοψίζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκμεταλλεύεται την πανδημία, τόσο για να γενικεύσει ένα κλίμα καταστολής και περιστολής των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όσο και για να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση φέρνοντας μια σειρά νομοσχέδια στη Βουλή. Απέναντι λοιπόν στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός ως συνέπεια των παραπάνω, οι δυνάμεις του ΚΚΕ κράτησαν μία στάση προσαρμογής στην κυβερνητική προπαγάνδα, μία στάση δηλαδή σιγής που συνοψιζόταν στο περιβόητο σύνθημα «Μένουμε σπίτι, μένουμε δυνατοί!» και στην άποψη ότι μπροστά στην πανδημία ο λαός θα πρέπει να δείξει «υπευθυνότητα» και να μείνει παροπλισμένος μακριά από κάθε μαζική συλλογική δράση.
Την εφαρμογή αυτής της στάσης την είδαμε στην Πάτρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε μία πληθώρα περιπτώσεων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος Πατρέων και το Εργατικό Κέντρο είτε δεν προέβαιναν σε μαζικά καλέσματα και έκαναν «υπεύθυνες» παρεμβάσεις «δια αντιπροσώπων», είτε καλούσαν στα κρυφά τα κομματικά τους μέλη να παραταχθούν στην πλατεία Γεωργίου εν είδει επικοινωνιακού happening, είτε «σύρονταν» από τις εξελίξεις και εφάρμοζαν την διασπαστική τακτική των ξεχωριστών κινητοποιήσεων. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η επέτειος της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα στις 09/01/2022, όταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ κράτησαν στο σπίτι το δυναμικό τους, έκαναν μία απλή κατάθεση στεφάνου και δεν συμμετείχαν στην πορεία των εργαζομένων στο κέντρο της πόλης.
Με άλλα λόγια λοιπόν, τη στιγμή που τα προβλήματα του λαού μας διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται, τη στιγμή που η ανεργία και η φτώχεια απλώνονται ευρύτερα στην κοινωνία, τη στιγμή που συνάνθρωποί μας μένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο, τι κάνουν οι προαναφερθέντες φορείς; Έχουν αφήσει τον κόσμο μόνο και αβοήθητο και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια μαζικής διεκδίκησης. Και όλα τα παραπάνω φυσικά με τις ανάλογες δόσεις «διοικητισμού» και υποκρισίας…
Ο Δήμος Πατρέων εφαρμόζοντας την ΚΥΑ της κυβέρνησης για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα έχει διεξάγει μία καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να μεσολαβήσει για την επανασύνδεση. Πράγματι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη, όμως όπως παραδέχεται και η ίδια, τα πρακτικά αποτελέσματα είναι περιορισμένα διότι οι προσπάθειες του Δήμου συναντούν προσκόμματα εξαιτίας της νομοθεσίας. Επιπρόσθετα, ο Δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, γιατί η κυβέρνηση έχει περικόψει σε μεγάλο βαθμό τα κονδύλια προς του Δήμους παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση είναι αρνητική απέναντι και σε άλλα αιτήματα, όπως την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο, την κατασκευή Ανατολικού Πάρκου στον Ριγανόκαμπο, την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό στις δημοτικές υπηρεσίες, την παροχή κονδυλίων για δασοπυρόσβεση και αντιπλημμυρικά έργα.
Τι έκανε λοιπόν ο Δήμος υπό το βάρος όλων των παραπάνω; Αντί να ανοίξει τα θέματα αυτά σε επίπεδο πόλης, σε επίπεδο κοινωνίας και κάθε σωματείο, κάθε σύλλογος, κάθε γειτονιά να γίνει πυρήνας και «ταμπούρι» αγώνα, οργάνωσε μία μηχανοκίνητη πορεία για την συμμετοχή σε μία κομματική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.
Ας μας απαντήσουν όμως οι δυνάμεις του ΚΚΕ, πότε είχαν δίκιο; Στις 29/01/2022 όταν έβαζαν τον κόσμο στα λεωφορεία για να μεταβεί στην κομματική τους εκδήλωση με 19.584 κρούσματα COVID ή σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που απείχαν από μαζικές κινητοποιήσεις στην Πάτρα, όταν τα κρούσματα ήταν υποπολλαπλάσια;
Και για να μην έχει και ο πιο καλοπροαίρετος αγωνιστής αμφιβολίες για τον οπορτουνισμό και την σεχταριστική τακτική του ΚΚΕ, αξίζει να αναφέρουμε ότι την 01/02 η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας για την Υγεία. Η κινητοποίηση αυτή είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν γνωστή στους πάντες. Τι έκαναν λοιπόν αυτοί που στην πόλη μας είχαν σαν κεντρικό σύνθημα ότι «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται!» και όδευαν στο Σύνταγμα; Τι έκαναν αυτοί που προβαίνουν σε φιλεργατικές φανφάρες από τα μικρόφωνα; Απολύτως τίποτα!