Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο» δηλώνει πως «αν ήταν εφικτό να ενταχθούμε αύριο στο ΝΑΤΟ θα το κάναμε». Ώστε το ΝΑΤΟ που αποτέλεσε την κύρια πηγή των δεινών του νησιού μπορεί να αποτελέσει ασπίδα ασφάλειας του νησιού; Από ποιους άραγε;
Η Βρετανία και η Τουρκία, που αποτελούν βασικές χώρες της πολεμικής νατοϊκής μηχανής, βρίσκονται πάντα στο εχθρικό για τα κυπριακά συμφέροντα στρατόπεδο. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, από την κολοβή ανεξαρτησία του νησιού, ευθύνονται για την επιβολή των διαιρετικών συνθηκών της Ζυρίχης και Λονδίνου και τη σημερινή κατοχή του νησιού. Βρετανικές βάσεις και Αττίλας αποτυπώνουν τις αιματηρές συνέπειες της δράσης των νατοϊκών «συμμάχων» στο κυπριακό έδαφος.
Κομπάζει ο Χριστοδουλίδης ότι αναβαθμίζει την αμυντική ικανότητα της Κύπρου με την «αγορά αμερικανικών εξοπλισμών» και τη μετατροπή του νησιού σε μια απέραντη αμερικανοβρετανική στρατιωτική βάση. Αμυντική ικανότητα έναντι ποιου εχθρού; Ξεχνάει τους ισχυρισμούς των ομοίων του ότι δεν μπορεί η μικρή Κύπρος να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά στην κατοχική Τουρκία και το μόνο που της απομένει είναι να αναζητά το δίκιο της μέσω της διπλωματίας;
Ωστόσο τελευταία, με τις τριμερείς συμφωνίες η Κύπρος ξεμένει από φίλους. Αποξενώνεται από τον αραβικό κόσμο και την Αφρική και παραδίνεται σε αιμοσταγή ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, προδίδοντας τους λαούς της Συρίας και της Παλαιστίνης. Το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Χριστοδουλίδης προσφέρει εκδουλεύσεις στους αμερικανονατοϊκούς για να κερδίσει ψίχουλα εύνοιας από τη μοιρασιά της λείας που απλώνεται μπροστά στο νησί με το διαμελισμό των γειτονικών χωρών και τον εξανδραποδισμό των λαών τους.
Σαν πονηρός μπακάλης διαλαλεί ότι το «εμπόρευμα» που προσφέρει πρέπει να αντέχει στο χρόνο. Λέει προκειμένου να ανοίξει κι άλλο την όρεξη των νατοϊκών προστατών «δημιουργείται ενδιαφέρον και για το Κυπριακό, γιατί βλέπουν πως αυτό που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα πρέπει να μπορεί να συνεχίσει να το κάνει και αύριο μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού…». Μόνο που η προδιαγραφόμενη «λύση» δεν πρόκειται να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού.