Παρατεταμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα με αφορμή την απόλυση 17 συμβασιούχων εργαζόμενων. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 04/05 στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων της Υπηρεσίας με τον υπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης.
Ο υπουργός αποπειράθηκε για πρώτη φορά να εξηγήσει τους λόγους των απολύσεων, παρουσιάζοντας ως «κώλυμα» την μη ανανέωση των 17 συμβάσεων εργασίας, εξαιτίας των «αρνητικών εισηγήσεων από συγκεκριμένα τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου», τις οποίες (όπως είπε ο υπουργός) δεν μπορεί να παρακάμψει.
Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου έχει επανειλημμένα δηλώσει, τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, ότι δεν τίθεται πραγματικό «κώλυμα» για τις ανανεώσεις των συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας. Το ζήτημα έχει ανακύψει μετά την ίδρυση του Σωματείου το 2017 και έχουν στοχοποιηθεί οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης και στο παρελθόν.
Σε ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται ότι οι απολύσεις των συγκεκριμένων συναδέλφων είναι εκδικητικές από την πλευρά του Υπουργείου λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, όταν κατ’ επανάληψη έχουν ζητηθεί εγγράφως οι λόγοι του κωλύματος από την πλευρά του υπουργείου, χωρίς όμως αντίκρισμα.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύει και υπόθεση (που είδε το φως της δημοσιότητας στην ΕΡΤ Αιγαίου) και αφορά στη συντονίστρια της Υπηρεσίας Ασύλου στη Μυτιλήνη (ιδρυτικού στελέχους του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας). Η εν λόγω εργαζόμενη ήταν από τους επιτυχόντες πρόσφατου διαγωνισμού της Υπηρεσίας Ασύλου, όμως δεν υπέγραψε τη σύμβαση που δικαιούνταν το Μάρτη του 2020, καθώς η υπηρεσία εντόπισε πάλι «κώλυμα» στη διαδικασία συνεχών ανανεώσεων της σύμβασής της, ενώ στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφερόταν ρητώς ότι αυτό δεν είναι κώλυμα.