Στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι αρχές της Βραζιλίας χορήγησαν άδεια ελλιμενισμού στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε δύο ιρανικά πολεμικά πλοία, τα IRIS MAKRAN και IRIS DEN, για το διάστημα από 26 Φεβρουαρίου ως 4 Μαρτίου. Αυτό μάλλον θεωρούνταν δύσκολο στα πλαίσια της προηγούμενης προεδρίας, αυτής του Μπολσονάρο. Το αξιοσημείωτο γεγονός, το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, συνέβη λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, εξέλιξη που θεωρείται από πολλούς επίτευγμα της κινέζικης εξωτερικής πολιτικής.
Η Αμερικανή πρέσβης, Ελίζαμπεθ Μπάγκλεϊ, ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να μην χορηγήσει την άδεια, αίτημα που απορρίφθηκε. Ενδιαφέρουσα ήταν και η στάση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Νεντ Πράις, σε συνέντευξη που παραχώρησε και ρωτήθηκε για το ζήτημα. Ο εκπρόσωπος όσο και αν πιέσθηκε, απέφυγε να αναφέρει αν θα επιβληθούν «δευτερεύουσες κυρώσεις» στη Βραζιλία για τη στάση της, την οποία χαρακτήρισε ως «εταίρο» 15 φορές κατά τη διάρκεια των απαντήσεών του. Ενώ περιορίστηκε στο να αναφέρει πως καμία δημοκρατία δεν πρέπει να θέλει ιρανικά πλοία στα λιμάνια της. Επανέλαβε και αυτό που έχει ειπωθεί και παλιότερα, πως το δόγμα Μονρό ανήκει στο παρελθόν.
Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει ξεκαθαρίσει μέσω επίσημων εγγράφων και ανακοινώσεων ότι θεωρεί ως κύριο ανταγωνιστή του την Κίνα. Τελευταία όμως η διοίκηση Μπάιντεν έχει δεχθεί κριτική ότι το παρακάνει με την Ουκρανία, υπονομεύοντας τη δυνατότητα παρέμβασης και εποπτείας σε άλλα μέτωπα, ίσως και όπως αυτό της «πίσω αυλής» του, της Λατινικής Αμερικής, που κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστη είναι από την κινέζικη επιρροή.
Άλλωστε η Βραζιλία του Λούλα, η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, έχει δείξει διαθέσεις από κοινού με την Αργεντινή του Αλμπέρτο Φερνάντεζ, για ισχυροποίηση του ρόλου τους στην περιοχή, που φτάνουν μέχρι και σε σκέψεις για τη δημιουργία κοινού νοτιοαμερικάνικου νομίσματος και τη διεύρυνση της MERCOSUR, όπως φάνηκε στη συνάντηση του Ιανουαρίου στο Μπουένος Άιρες.
Από τη μεριά τους, οι αρχές της Βραζιλίας έχουν ξεκαθαρίσει σε διάφορες περιστάσεις ότι δεν θεωρούν νόμιμες τις όποιες κυρώσεις σε χώρες, οι οποίες αποφασίζονται εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όρος που αναφέρεται και στο σύνταγμα της Βραζιλίας, οπότε και χορήγησαν την άδεια ελλιμενισμού στα ιρανικά πλοία.