Ετοιμάζουν φοροληστεία διαρκείας
Και ενώ την περασμένη Δευτέρα 2 του Οκτώβρη κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, μια σειρά δηλώσεων, στη συνέχεια διαψεύσεων, που με τη σειρά τους τροφοδότησαν σειρά δημοσιευμάτων, έχουν αρχίσει να καλλιεργούν κλίμα ανησυχίας στον κόσμο, που υποπτεύεται βάσιμα πως οι μέρες που έρχονται δεν φέρνουν καλά μαντάτα.
Ο «μαρτυριάρης» υφυπουργός
Η αρχή έγινε από τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, είναι αυτός που τον διέγραψε το κόμμα που είχε ιδρύσει…, ο οποίος ερωτώμενος για το αν η κυβέρνηση εξετάζει και αύξηση των φορολογικών συντελεστών δήλωσε ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Είμαστε σε στάδιο προαξιολόγησης σεναρίων, τα οποία εξετάζουμε δημοσιονομικά (…) να έχουμε αίσθηση τι μπορεί να λειτουργήσει και τι όχι. Σε δεύτερο στάδιο θα πάμε στις πιο πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος και πως «ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».
Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, στην ουσία διαψεύδοντας τον «μαρτυριάρη» υφυπουργό και τονίζοντας πως δεν επίκειται αύξηση των φορολογικών συντελεστών – ένα από τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει – και πως η κυβέρνηση «δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει».
Η αρχή θα είναι για ελεύθερους επαγγελματίες;
Τώρα σε ό,τι αφορά τα σενάρια που προαναφέραμε στο τραπέζι από ό,τι φαίνεται συζητείται, ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ο περιορισμός των δαπανών που μειώνουν το εισόδημα, η μείωση των φοροαπαλλαγών, η έκπτωση όσων δαπανών που πληρώνονται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα και περνάνε από το κανάλι των mydata, η διατήρηση των τεκμηρίων φορολόγησης μόνο γι’ αυτούς αν καταργηθούν για μισθωτούς, ο έλεγχος των τραπεζικών συναλλαγών και διάφορα άλλα μέτρα.
Προηγήθηκαν ανακοινώσεις από την ΑΑΔΕ, τη δήθεν ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, και της ΕΛΣΤΑΤ (στατιστική υπηρεσία), που τροφοδότησαν δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές για μεγέθη φοροδιαφυγής σε σχέση με όσα δηλώνονται φορολογικά. «Ξοδεύουμε περισσότερα από όσα δηλώνουμε», ήταν το γενικό μοτίβο.
Στατιστικά λοιπόν είναι τα στοιχεία που προκύπτουν και αφορούν «μέση ετήσια δαπάνη» από την ΕΛΣΤΑΤ και «μέσο δηλωθέν εισόδημα» από την ΑΑΔΕ για το 2022. Όμως πόσο απατηλός και ψεύτικος είναι αυτός ο μέσος όρος και η μέθοδός του !!! Συσκοτίζει πλήρως τις ανισότητες που έχουν παραδειγματικά η Εκάλη και το Πέραμα, το Πανόραμα της Βούλας και τα Σεπόλια, τα χωριά της Καρδίτσας που πνιγήκανε και η Μύκονος, από άποψη εισοδημάτων και κατανάλωσης.
Τα παραδείγματα που μπορούμε να αραδιάσουμε είναι πράγματι πάρα πολλά.
Ωστόσο έρχονται παράλληλα και άλλα στοιχεία που ανατρέπουν την εικόνα των δημοσιολογούντων στα έντυπα και στα κανάλια.
Τι πραγματικά ισχύει;
Οι απλήρωτοι φόροι αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2023, σε 4 εκατομμύρια ανέρχονται οι οφειλέτες του δημοσίου (φυσικά και νομικά πρόσωπα), εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύρια έχουν δεχτεί τα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το 0,2% των οφειλετών αντιστοιχεί στο 77,7% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους, ενώ όσοι κυνηγιούνται ανηλεώς είναι 3,6 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστάνε ποσά έως 10 χιλιάδες ευρώ. Ποιος είπε πως η φορολογική διοίκηση δεν σκέφτεται και δεν ενεργεί με ταξικά κριτήρια; Μόνο που τα κριτήρια αυτά στρέφονται κύρια και μονομερώς σε βάρος των αδυνάτων…
Στο μεταξύ από τις ίδιες τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ προκύπτει πως τα έσοδα από διάφορες πηγές ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, Φόρος εισοδήματος κλπ είναι αυξημένα στο διάστημα από Ιανουάριο έως Αύγουστο 2023, σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς και ακόμα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ενώ για το 2024 υπολογίζουν να εισπραχθούν 6,2 δισ. παραπάνω φόροι, δηλαδή 8,1% σε σχέση με το 2022 που ήταν χρονιά απογείωσης της φορομπηχτικής πολιτικής.
Από την άλλη η νόμιμη φοροαπαλλαγή και φοροαποφυγή για τα υψηλά εισοδήματα καλά κρατεί. Μέσα από ένα πλέγμα ρυθμίσεων, κινήτρων, αναπτυξιακών νόμων για αποδόσεις διάφορων επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν καταρτιστεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρονται, δίνονται στα επιχειρηματικά σχήματα δυνατότητες απόληψης σημαντικών κερδών.
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως δεν πριμοδοτούμε τη φοροδιαφυγή, αλλά πρέπει να διαλυθεί ο μύθος πως όλοι έχουμε την ευθύνη για τυχόν υστέρηση των εσόδων του κράτους. Είναι διαφορετικό ζήτημα όταν ο μανάβης και ο καστανάς δεν χτυπούν απόδειξη και διαφορετικό όταν θεσμοθετείται η νόμιμη φοροαποφυγή των μεγάλων εισοδημάτων ή η «εθελοντική» συνεισφορά των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα.
Βέβαια δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής μας οι επισημάνσεις του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, που στην δεύτερη τριμηνιαία έκθεση αφού διαπιστώνει τις εξελίξεις από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καταγράφει πως «παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις των καλοκαιρινών πυρκαγιών και των ακραίων βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία που ανέδειξαν αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει σε σοβαρές προκλήσεις. Στην τελική αποτίμηση των επιπτώσεων για την οικονομία, πέρα από τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης για τις πληγείσες περιοχές που περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ευρύτερο κόστος σε όρους καταστροφής παραγωγικών συντελεστών, το οποίο σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης ορισμένων περιοχών θα προκαλέσει μακροχρόνιες απώλειες παραγωγικής δυναμικότητας».
Να λοιπόν που από επίσημους φορείς προετοιμάζεται το έδαφος για την εγκατάλειψη χιλιάδων ασχολούμενων στην γεωργία και την κτηνοτροφία από τη Θεσσαλία και τον Έβρο για αρχή, ενώ κατά τα φαινόμενα έπεται και συνέχεια ειδικά για τον αγροτικό πληθυσμό.
Τέλος, έχει ενδιαφέρον η επισήμανση πως υπάρχει ο κίνδυνος για «απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο και επιβάρυνση του δημόσιου χρέους», πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να αναζητηθούν «πρόσθετες πηγές εσόδων, τακτικές ή έκτακτες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό κόστος».
Να λοιπόν η προειδοποίηση για νέα έκτακτα μέτρα που πιθανότατα θα χρειαστούν, και θα προστεθούν στη γενικά φορομπηχτική φαρέτρα της κυβέρνησης ΝΔ.