Μεγάλη οργή και θυμός επικρατεί στον κλάδο των λογιστών φοροτεχνικών, από τις δηλώσεις του υφυπουργού ανάπτυξης Τσακίρη, που εντελώς απρόκλητα εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά των λογιστών και κάλεσε τις επιχειρήσεις να τους απολύσουν και να μην τους πληρώσουν.
Χαρακτηριστικά προέτρεψε τους επιχειρηματίες «…Τουλάχιστον οι μισοί από εσάς θα πρέπει να απολύσετε τους λογιστές σας ή τους συμβούλους που πήρατε να σας κάνουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ή οτιδήποτε του ΕΣΠΑ, να μην τους πληρώσετε ποτέ». Και γιατί από ότι ο ίδιος δηλώνει «πάρα πολλές επιχειρήσεις κοπήκανε».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Σκάλκος, που συμφωνώντας συμπλήρωσε ότι «αυτό που είπε ο κ. Υπουργός είναι πολύ σωστό».
Οι λογιστές, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν βάλει πλάτη για να υλοποιήσουν από τα γραφεία τους, όλη την γραφειοκρατική δουλειά, για να καταβάλει το κράτος επιδόματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και επιδοτήσεις. Όλα τα προηγούμενα γίνονταν μέσα σε καταιγισμό νόμων, αποφάσεων, εγκυκλίων, ανακοινώσεων συχνά αντιφατικών μεταξύ τους, δυσνόητων που έπρεπε να εφαρμοσθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, που τις περισσότερες φορές οι ατελείωτες ώρες εργασίας ήταν απλήρωτες αντί το δημόσιο να έχει εξασφαλίσει την δωρεάν εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η επίθεση αυτή των στελεχών της κυβέρνησης δείχνει απαξίωση για τον κόσμο της εργασίας, έχθρα για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές και κοινωνική αδιαφορία για τον μόχθο τους. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού εδώ και καιρό επιδιώκουν να διώξουν τα μικρά λογιστικά γραφεία από τις λογιστικές υπηρεσίες με σκοπό την συγκέντρωση της δουλειάς στα χέρια των μονοπωλίων ελεγκτικών, πληροφορικής και λογιστικής.
Η προσπάθεια του υφυπουργού Τσακίρη να κατευνάσει τα πνεύματα ζητώντας συγγνώμη έπεσε στο κενό, γιατί κρίθηκε από τους λογιστές ως ανειλικρινής αφού η επιστολή του δεν απευθύνθηκε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά προς το οικονομικό επιμελητήριο!!!
Στο όλο θέμα είναι χαρακτηριστική η υποτονική τοποθέτηση της Ομοσπονδίας, όταν πολλές ενώσεις πανελλαδικά έχουν καταγγείλει το ύφος και τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ), με νεότερη ανακοίνωσή του, αποδέχεται την «ειλικρινή» συγγνώμη του υφυπουργού, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις.
Τα βασικά επίκαιρα επαγγελματικά προβλήματα του κλάδου παραμένουν (mydata, ασθένεια, Αυγουστιάτικη άδεια, αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης) και από ό,τι φάνηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ένα μεγάλο κομμάτι των φοροτεχνικών έχει διάθεση να τα διεκδικήσει μέσα από την οργανωμένη συνδικαλιστική του δράση, με διαμαρτυρίες, αποχές και συγκεντρώσεις. Αυτή η τάση πρέπει να τονωθεί, να ενισχυθεί από τις αγωνιστικές δυνάμεις.