Το τέλος του καλοκαιριού φέρνει στην επιφάνεια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση όλη την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και την αυταρχική πολιτική της. Κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο περιστρέφεται η επικαιρότητα είναι το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της αναστολής εργασίας σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην επίδοση των πρώτων φύλλων αναστολής καθηκόντων, ενώ ταυτόχρονα ζητά να επιστραφούν πίσω οι μισθοί Σεπτεμβρίου που τυπικά έχουν προπληρωθεί από τον Αύγουστο. Στην πράξη η κυβέρνηση άνοιξε για τα καλά τον δρόμο των απολύσεων στο δημόσιο και είναι σίγουρο ότι αυτό δεν αφορά μόνο την πανδημία, αλλά κυβερνητικός στόχος είναι να καθιερωθεί και να κατοχυρωθεί νομικά στο μέλλον.
Πέρα όμως από τον τομέα της υγείας η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά ακόμα μέτωπα απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό. Βασικός της στόχος είναι το τσάκισμα στο δικαίωμα του λαού στην ασφάλιση μέσω της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει δεν είναι τίποτε περισσότερο από το τζογάρισμα των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων στα χρηματιστήρια και τις «αγορές», με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για τους ασφαλισμένους να χαθούν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με τον μπαμπούλα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να επικρέμαται στους εκπαιδευτικούς, την ώρα που κυβέρνηση και υπουργείο δεν έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο για την ομαλή και ασφαλή επαναλειτουργία τους. Το αντίθετο μάλιστα, τα σχολεία ανοίγουν με χιλιάδες κενά, τα οποία μάταια το υπουργείο προσπαθεί να αποκρύψει, με ανεπαρκή προσωπικό καθαριστών και καθαριστριών και με 25άρια τουλάχιστον τμήματα. Με αντίστοιχους όρους ανοίγει και τα πανεπιστήμια. Συνολικά, η κυβέρνηση επιχειρεί συντριπτικά χτυπήματα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και την ίδια στιγμή, μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής πετάει το 40% των υποψηφίων στις πανελλαδικές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τέλος, στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας προχώρησε στην έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων του νόμου Χατζηδάκη, για το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων και του δικαιώματος στην απεργία.
Απέναντι στην κυβερνητική επίθεση οι εργαζόμενοι ήδη βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα. Η αρχή δόθηκε ήδη από τις 9 Αυγούστου στο μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που είναι η μόνη υπεύθυνη για τις πυρκαγιές που πριν ένα μήνα κατέστρεψαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και έκαναν στάχτη το βιος και τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων των πληγεισών περιοχών.
Η συνέχεια δόθηκε στις 26 Αυγούστου στο υπουργείο υγείας με το συλλαλητήριο ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις αναστολές εργασίας σε όσους δεν εμβολιάζονται. Τη συγκέντρωση κάλεσαν η ΠΟΕΔΗΝ (με στάση εργασίας έως τις 15.00) και η ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλα σχεδόν τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία καθώς και άλλοι συλλογικοί φορείς και συλλογικότητες όπως η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΡΓ.Α.Σ) και η Ταξική Πορεία. Μετά τις ομιλίες έξω από το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και άλλοι αλληλέγγυοι. Η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΡΓ.Α.Σ) συμμετείχε στη συγκέντρωση και πορεία με δικό της μαζικό μπλοκ με κεντρικό σύνθημα: Δημόσια Δωρεάν Υγεία – ΝΑΙ στα εμβόλια – ΟΧΙ στην υποχρεωτικότητα! Για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε επίσης μαχητική συγκέντρωση την Πέμπτη 2/9 στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη και στις πύλες των νοσοκομείων και τις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) σε άλλες πόλεις.
Ταυτόχρονα, την Πέμπτη 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από εκπαιδευτικά σωματεία στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι ενάντια στην πολιτική των χιλιάδων κενών στα σχολεία και στους κόφτες στις προσλήψεις που προσπαθεί να βάλει το υπουργείο και η κυβέρνηση.
Την Τετάρτη 1/9 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση από την ΑΔΕΔΥ ενάντια στο χτύπημα και την ιδιωτικοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση στην επικουρική ασφάλιση. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η ΕΡΓΑΣ με δικό της πανό και μπλοκ.
Τέλος, χθες 3/9 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση οργανωμένη από εκπαιδευτικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στο μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που με αυτό κυβέρνηση και υπουργείο πέταξαν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 40.000 υποψηφίους, ενάντια συνολικά στην πολιτική των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση.
Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο τσαλάκωσαν ακόμα περισσότερο την ήδη στραπατσαρισμένη εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στο δρόμο αυτό πρέπει να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι και το επόμενο διάστημα, αναζωογονώντας και υπερασπίζοντας τις συλλογικές τους διαδικασίες και παίρνοντας αποφάσεις αγώνα και ανατροπής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.