Βασικό θέμα στην προεκλογική κυβερνητική ατζέντα προτάχθηκε η ακρίβεια. Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια απέναντι στην ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας πλασάρει στον ελληνικό λαό το αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας. Η πανδημία, οι πόλεμοι και οτιδήποτε συμβαίνει εκτός της χώρας χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, ενοίκια και βασικά προϊόντα. Όμως και αυτό το αφήγημα έχει καταρρεύσει καθώς, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραμένουν σκαρφαλωμένες, αν δεν αυξάνονται συνεχώς. Έτσι πριν τις εκλογές η κυβέρνηση αγωνιωδώς προσπάθησε να πείσει την ελληνική κοινωνία για τα μέτρα που έχει λάβει όλο αυτό το διάστημα για την αποκλιμάκωση των τιμών.

Τα στοιχεία ωστόσο επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο: αυτό που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Έτσι ακόμα και μέσα στον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα τρόφιμα κατέγραψαν αυξήσεις κατά 3,1%, με την αύξηση στα ψάρια να φτάνει στο 12,5 % και στο ελαιόλαδο το 56,8%! Από την άλλη οι πολίτες θα πληρώσουν, όσοι μπορέσουν δηλαδή, ακόμα ακριβότερα τις διακοπές τους με την αύξηση να υπολογίζεται στο 10% και στα αεροπορικά εισιτήρια συγκεκριμένα 7,7%. Τέλος τα ασφάλιστρα υγείας σημείωσαν άνοδο 14%.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ενόψει των Ευρωεκλογών, έδιναν μάχες για το ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο κατά της ακρίβειας. Η αποδοκιμασία του ελληνικού λαού φανερώνει πως πια δεν μπορούν με ευκολία να εξαπατήσουν τους πολίτες. Όσα ψέματα και να αραδιάσουν η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα δεν μπορεί να κρυφτεί. Μάλιστα από 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο καταναλωτών Ελλάδας, αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα. Συγκεκριμένα, αυξήσεις αναμένονται στα σοκολατοειδή κατά 30% και σε νερό, αναψυκτικά, χυμούς και μπύρες έως 20%.