Μπορεί η κυβέρνηση να επιδίδεται σε επικοινωνιακές φιέστες προκειμένου προεκλογικά να εμφανίσει «έργο» αλλά η πραγματικότητα, που απέχει από την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει όσο η γη από το φεγγάρι, αποκαλύπτει το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρεί.
Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κομπάζουν ότι δήθεν κατάφερε ο ΕΦΚΑ να εκδώσει 470.000 συντάξεις μέσα σε 22 μήνες (με διαδικασίες «fast-track» από ιδιωτική εταιρεία) και με απύθμενο θράσος δηλώνουν μπροστά στις κάμερες πως «καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021».
Η αληθινή εικόνα ωστόσο, που ανεπιτυχώς προσπαθούν να κρύψουν κυβέρνηση και τα φιλικά προσκείμενα σε αυτήν μέσα ενημέρωσης, έχει ως εξής:
Η έκδοση των 470.000 συντάξεων σε 22 μήνες, με αυτή την περιβόητη διαδικασία «fast track» η οποία επιμελώς αποσιωπάται από την κυβέρνηση, αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις και επιπλέον έχει ως αποτέλεσμα 4 στις 5 συντάξεις να είναι λάθος και χιλιάδες συνταξιούχοι να λαμβάνουν ήδη πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν. Χιλιάδες μάλιστα λαμβάνουν σήμερα μόνο την προκαταβολή σύνταξης, δηλαδή 360 ευρώ, η οποία μάλιστα λογίζεται πλέον ως η τελική τους σύνταξη. Το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των ηλεκτρονικών συντάξεων που εκδόθηκαν πρόσφατα «είναι λαθεμένες, με αποτέλεσμα να μειώνονται εικονικά οι εκκρεμότητες, καθώς επιστρέφουν στον αρμόδιο εισηγητή για έκδοση τροποποιητικής απόφασης», το καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία που το γνωρίζουν από πρώτο χέρι.
Σύμφωνα με το “Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων” εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες κύριων συντάξεων, παρά τις fast track διαδικασίες, οι οποίες ανέρχονται σε 70.360.
Τα ψεύδη της κυβέρνησης ανέδειξαν ακόμη και ….τα όργανα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν σε έκθεσή της σημειώνει ότι «ο ρυθμός των νέων αιτήσεων (2022) είναι αυξημένος κατά 24% σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε εκτιμήσει το υπουργείο Εργασίας… ο στόχος για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων μετατίθεται πλέον για τον Φεβρουάριο του 2023», όταν η αρχική δέσμευση του υπουργείου Εργασίας και του Κ. Χατζηδάκη ήταν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων (έως και το 2021) να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.
Αλλά ακόμη και αυτή η παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα αρκεί, καθώς οι εκκρεμότητες του 2022 ανέρχονται περίπου στις 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ βέβαια παραμένουν και οι εκκρεμότητες του 2021 οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 300.000. Οι εκκρεμότητες του 2021 συγκεκριμένα αφορούν: 125.000 επικουρικές συντάξεις, 55.000 εφάπαξ, 90.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα ταμεία και άλλες 25.000 διεθνείς συντάξεις. Επιπλέον, σε 500.000 υπολογίζονται οι παλιοί συνταξιούχοι -πριν το 2016- των οποίων δεν έχουν επανυπολογιστεί οι συντάξεις και με την παράλληλη ασφάλιση. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αυτοί να λάβουν στις αρχές Φεβρουαρίου πολύ μικρότερη από την προβλεπόμενη (7,6%) αύξηση στη σύνταξή τους σε σχέση με τους άλλους 1,7 εκατ. συνταξιούχους. Τέλος, να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένει ο επανυπολογισμός άλλων 100.000 συντάξεων που εκδόθηκαν επί θητείας Βρούτση και στις οποίες επίσης έχουν διαπιστωθεί λάθη.
Όλα αυτά την ώρα που στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς όπως εκτιμάται πρόκειται να ακολουθήσει ένα νέο κύμα αποχωρήσεων, ενδεχομένως και μεγαλύτερο από εκείνο του 2010, όταν η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είχε οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους να βγουν άμεσα στη σύνταξη. Αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας της πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο έως και 7 χρόνια, που προβλέπει το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πρόσφατα, αλλά και λόγω του νέου γύρου εθελούσιας εξόδου από ΟΤΕ, ΔΕΗ και τράπεζες.
Το σκάνδαλο με τις εκκρεμείς συντάξεις, όχι μόνο παραμένει αλλά προβλέπεται να διογκωθεί καθώς η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, αντί να ενισχύσει με απαραίτητο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό τα ασφαλιστικά ταμεία, επέλεξε τη λύση εμπλοκής στην απόδοση συντάξεων του δήθεν αποτελεσματικού ιδιωτικού τομέα, όπως ισχυρίζεται, αν και το κύριο ζητούμενο δεν είναι η αποτελεσματικότητα αλλά η συρρίκνωση όσο το δυνατόν του δημόσιου ώστε να δώσει μεγαλύτερο πεδίο κερδοσκοπίας σε καθετί ιδιωτικό. Είναι δε εξοργιστικό το γεγονός πως ακόμη και οι όροι με τους οποίους επιτρέπουν σε ιδιώτες να λυμαίνονται στην ουσία κοινωνικές υπηρεσίες, στερούνται οποιουδήποτε ελέγχου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΕΟΠΠΥ, που όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), με την πρόσφατη κατάργηση του ελεγκτικού μηχανισμού (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), οι διάφοροι πάροχοι υγείας δρουν εντελώς ανεξέλεγκτα από τον ΕΟΠΠΥ, του οποίου ο ρόλος υποβαθμίζεται μέσω συνεχών περικοπών των παροχών, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται πλέον αποκλειστικά στον ρόλο του αγοραστή υπηρεσιών υγείας από τον ανεξέλεγκτο ιδιωτικό τομέα.
Σε όλα αυτά οι συνταξιούχοι απαντούν παραμένοντας στον δρόμο του αγώνα. Με παναττικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 10.30, στην πλατεία Κλαυθμώνος και περιφερειακά συλλαλητήρια την ερχόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας:
Άμεση καταβολή των πληρωμένων Δώρων των συνταξιούχων
Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξιμες αποδοχές
Να δοθεί αύξηση – μετά από 13 χρόνια – σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές
Αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 650 ευρώ, από 360 και 384 ευρώ που είναι σήμερα
Άμεση καταβολή αναδρομικών, επικουρικών και Δώρων του 11μηνου για το 2015 σε όλους τους συνταξιούχους
Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού
Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, να εκκαθαριστεί και να αποδοθεί στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των συντάξεών τους – κύριας, παράλληλης, διαδοχικής, εφάπαξ, επικουρικής