Η κτηνώδης πολιτική με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες αποτυπώθηκε για μια ακόμα φορά στην πρόσφατη κακοκαιρία. Οι πρόσφυγες αφέθηκαν στην τύχη τους να παλεύουν μόνοι τους απέναντι στο χιονιά με ελάχιστα και αυτοσχέδια μέσα θέρμανσης, με σκηνές εκτεθειμένες σε νερά και λάσπες, χωρίς την παραμικρή βοήθεια κράτους και υπευθύνων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πολιτική που αδιαφορεί για την ίδια τη ζωή των προσφύγων.
Η πολιτική αυτή έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στους πρόσφυγες. Η συνεχής υποβάθμιση της ζωής τους, οι δραματικές συνθήκες διαβίωσής τους, ο εγκλεισμός τους σε κολαστήρια τύπου Καρά Τεπέ, το γκρέμισμα κάθε προοπτικής μιας καλύτερης ζωής γι’ αυτούς, τους οδηγεί στην απόγνωση. Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες παιδοψυχολόγων, οι οποίοι κάνουν λόγο για άθλιες και ακατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν 2.500 παιδιά. Οι ίδιοι αποκαλύπτουν ότι ενδεικτικό της ακραίας κατάστασης είναι ότι πέρυσι 50 παιδιά κάτω των 9 ετών δέχτηκαν περίθαλψη διότι είτε αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, είτε σκέπτονταν να το κάνουν. Χαρακτηριστική για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο Καρά Τεπέ είναι η μαρτυρία παιδοψυχολόγου που δήλωσε: «Υπάρχουν εδώ παιδιά που δεν έχουν πει λέξη εδώ και μήνες. Στον καταυλισμό ζουν οκτάχρονα που φορούν ξανά πάνες επειδή δεν ειδοποιούν τους γονείς τους ότι πρέπει να πάνε στην τουαλέτα. Κάποια παιδιά πρέπει να ταΐζονται, διαφορετικά δεν τρώνε. Άλλα πάλι παιδιά είναι απαθή. Σαν να λέει το σώμα τους δεν θέλω πια».
Κι ενώ από τη μια η κυβέρνηση με την πολιτική της βασανίζει τους πρόσφυγες και τους οδηγεί στην εξαθλίωση και την απόγνωση, από την άλλη εμποδίζει οποιαδήποτε μετάδοση εικόνας και ειδήσεων από τα ΚΥΤ- στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόσχημα την πιθανότητα διάδοσης του κορονοϊού, φωτογράφοι και δημοσιογραφικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση μέσα στο περίκλειστο προσφυγικό κέντρο του Καρά Τεπέ. Οι όποιες πληροφορίες προέρχονται από φωτογραφίες και βίντεο που οι ίδιοι οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί ανεβάζουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στα ήδη υπάρχοντα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, η κυβέρνηση και το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου συνεχίζει την ίδια αντιπροσφυγική πολιτική, προετοιμάζοντας το στήσιμο νέων κολαστηρίων τύπου Μόριας και Καρά Τεπέ. Αυτό δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, παρουσία του Ν. Μηταράκη, σε συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε: «…πρέπει να έχουμε κάποιες οργανωμένες υποδομές στα νησιά μας…».
Η συνέχιση της αντιπροσφυγικής-ακροδεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του Ν. Μηταράκη στην Πολωνία. Ο ίδιος δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Πολωνό Υπουργό Εσωτερικών με τον οποίο συζητήσαμε την ανάγκη προστασίας των Ευρωπαϊκών συνόρων…». Το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση την προστασία των συνόρων φαίνεται από τα δεκάδες περιστατικά παράνομων και βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο από το ελληνικό λιμενικό, όπου σε πολλά από αυτά εμπλέκεται και η FRONTEX, τον επικεφαλής της οποίας επισκέφτηκε στη Βαρσοβία ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου. Μάλιστα μετά τη συνάντηση, κι ενώ οι καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις είναι απανωτές, δήλωσε ανερυθρίαστα: «Επισκέφτηκα την υπηρεσία της FRONTEX εδώ στη Βαρσοβία, για να τους ευχαριστήσω για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων». Η «πολύ καλή δουλειά» της FRONTEX και των ευρωπαϊκών οργανισμών για την οποία κάνει λόγο ο Μηταράκης είναι αυτή που έχει οδηγήσει στο πνίξιμο χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο όλα αυτά τα χρόνια που εκτυλίσσεται το προσφυγικό δράμα.