• Ενεργειακή λιτότητα η «πρόταση» Μητσοτάκη
• Προστατεύουν τις ιδιωτικές εταιρίες
• Παγιώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Σε «ενίσχυση» των νοικοκυριών διατείνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με φόντο το εξοντωτικό πλέον κόστος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ίδιος μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι… «φθηνότερη Ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», επιβάλλοντας ουσιαστικά στα λαϊκά στρώματα «ενεργειακή λιτότητα» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές βασικών και αναγκαίων δραστηριοτήτων.
Η κυβέρνηση, εδώ και αρκετό διάστημα επιδίδεται σε ένα απατηλό αφήγημα «στήριξης» και «παροχολογίας» προς τον λαό, επιδιώκοντας να «χρυσώσει το χάπι» και να κατευνάσει τη διάχυτη αγανάκτηση, εν όψει μάλιστα πολιτικών εξελίξεων, με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών για τους επόμενους μήνες να δίνουν και να παίρνουν.
Αυτή όμως η παροχολογία φαίνεται να «στερεύει», ενώ ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρει ότι θα πρέπει «να προετοιμαστούμε και για μια μακρά κρίση ακρίβειας».
«Στήριξη» των πολιτών για τους φουσκωμένους λογαριασμούς;
Το πνεύμα των νέων μέτρων «στήριξης» αποτυπώνεται στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένα από τα συνηθισμένα πλέον τηλεοπτικά «μηνύματα» και «διαγγέλματα»: «Η πρωτοβουλία είναι δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη. Και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές».
Ουσιαστικά, δια στόματος πρωθυπουργού, η κυβέρνηση λέει στους πολίτες ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τις έως τώρα πρακτικές των εταιριών και τον περιβόητο «ελεύθερο ανταγωνισμό», παρά θα διασφαλίσει τα κέρδη του ολιγοπωλίου που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της Ενέργειας, με μία χούφτα εταιρίες να κάνουν κουμάντο και να καθορίζουν τις τιμές προς όφελός τους.
Την ίδια ώρα, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί λόγω της διαβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής θα επιδοτηθούν για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, με το ποσό να μην ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά λογαριασμό, ενώ αφορά ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας.
Ως εδώ καλά; Προφανώς και όχι, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και η εκτόξευση των τιμών έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από τον Ιούλιο του 2021, μαζί με ανατιμήσεις σε σειρά βασικών προϊόντων. Τότε η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθούσε να πείσει ότι πρόκειται για «παροδικό φαινόμενο» και ότι οι ανατιμήσεις αποτελούν γενικά και αόριστα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευδε να δηλώσει σίγουρος ότι η ακρίβεια θα τελείωνε τον… Φεβρουάριο.
Όταν το αφήγημα αυτό διαψεύστηκε παταγωδώς από τις εξελίξεις, επιστρατεύτηκε ένα ακόμα παρόμοιο, αυτό του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των καυσίμων, στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, με το «ράλι» να ξεκινά ήδη πριν την εισβολή της Ρωσίας.
Φορολογούν πράγματι τα υπερκέρδη
των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας;
Ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο, όπως αποκαλύπτεται, αποτελεί σκέτη κοροϊδία του λαού και επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης είναι η φορολόγηση κατά 90% στα πρόσθετα κέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 600 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκπόνησε πόρισμα για τον υπολογισμό των υπερκερδών -η κυβέρνηση επιμένει να τα αποκαλεί… «υπερέσοδα»!- που κατέθεσε στη Βουλή. Όπως όμως όλα δείχνουν, η ΡΑΕ προχώρησε σε αυθαίρετους υπολογισμούς, χωρίς να λάβει υπόψη μεταξύ άλλων τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε μειώνει έντεχνα το τελικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιωτικές εταιρίες πάροχοι.
Μια πρακτική που μόνο τυχαία δεν είναι, παρά αποτελεί προσπάθεια προστασίας των ολιγοπωλιακών ομίλων της ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι οι εν λόγω κινήσεις δεν αποτελούν ουσιαστικά τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.
Θα πληρώνουμε ρήτρα αναπροσαρμογής,
αλλά… θα είναι σαν να μην πληρώνουμε!
Τι γίνεται όμως με τη διαβόητη πλέον ρήτρα αναπροσαρμογής; Καταργείται ή όχι; Και απαντάμε: Προφανώς και όχι! Κι αυτό διότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, αποκάλυψε τον νέο τρόπο υπολογισμού της χρέωσης ρεύματος, η οποία θα είναι μία και κυμαινόμενη. Επισήμανε συγκεκριμένα ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο. Αυτό το οποίο είναι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι το κυμαινόμενο τιμολόγιο να μην έχει δύο εγγραφές, δηλαδή, μία σταθερή χρέωση και μία ρήτρα επί της σταθερής χρέωσης, αλλά να έχει κατευθείαν μία και κυμαινόμενη χρέωση».
Την ίδια ώρα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα το μειώσει από τον ερχόμενο Ιούλιο με το νέο σύστημα, το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Επί της ουσίας όμως προχωρά σε μια αναδιάταξη του κόστους παραγωγής από ΑΠΕ, λιγνίτη, φυσικό αέριο κλπ.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ μίλησε συγκεκριμένα για πλαφόν ανά τεχνολογία, αναφέροντας: «Οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά-ανεμογεννήτριες) να παίρνουν 85 ευρώ για παράδειγμα τη μεγαβατώρα, οι λιγνίτες όσο είναι το δικό τους κόστος, το φυσικό αέριο, επίσης, με τον δικό του μηχανισμό. Και σε αυτά να γίνεται εκκαθάριση ex ante όπως λέμε, τη στιγμή δηλαδή της εκκαθάρισης αποζημίωσης από το χρηματιστήριο ενέργειας, για να μη μετακυλίονται στους καταναλωτές».
Πάλι όμως τον τελευταίο λόγο θα έχει το περιβόητο «χρηματιστήριο ενέργειας»…
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και με φόντο τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των τελευταίων χρόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, η ντόπια μεγαλοαστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχουν ξεκινήσει μία νέα επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού, με στόχο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους και να πάρουν τη «ρεβάνς» από το εργατικό κίνημα.
Δεν θα σταματήσουν όμως αν δεν τους σταματήσουμε!