Η πανδημία αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται από κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο, από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο σήμερα, ένα χρόνο μετά την αρχή όλης αυτής της ιστορίας, διαπιστώνει ο καθένας πόσο βολική τελικά ήταν τόσο για το κυβερνητικό έργο, με τα αμέτρητα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα, όσο και για τη διόγκωση πάσης φύσεως εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Παρόλο που τα φιλοκυβερνητικά-φιλεργοδοτικά ΜΜΕ θάβουν στην κυριολεξία οποιαδήποτε αποκάλυψη καταγγελίας εκ μέρους των εργαζομένων, για το τι πραγματικά συμβαίνει στους χώρους εργασίας, από εκείνες που φτάνουν τελικά να δημοσιοποιηθούν προς τα συνδικαλιστικά όργανα ή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), συμπεραίνουμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει.
Οι εργαζόμενοι στέκουν μόνοι τους απέναντι στις όποιες εργοδοτικές απαιτήσεις, χωρίς ούτε καν τη στοιχειώδη προστασία. Η κυβέρνηση ούτως ή άλλως έχει δείξει ξεκάθαρα πως και στην πανδημία μόνη της έγνοια είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων και μάλιστα όχι όλων, μόνο των μεγάλων. Εκεί στρέφονται μονομερώς και όλα τα μέτρα στήριξης. Οι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και εντελώς εκτεθειμένοι απέναντι στην ασυδοσία των αφεντικών τους.
Δεν είναι μόνο η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, στους χώρους εργασίας τους, από τον κορωνοϊο, ή ακόμη και η απόλυτη έκθεσή τους στον κίνδυνο μετάδοσής του κατά τις μετακινήσεις στα ανεπαρκή ΜΜΜ, είναι και οι χιλιάδες καταγγελίες που έχουν γίνει και αφορούν σε περιπτώσεις, οι οποίες μάλιστα δεν αποτελούν εξαιρέσεις, αντιθέτως μάλιστα έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, όπου:
• Εργαζόμενοι, ενώ έχουν δηλωθεί σε αναστολή και λαμβάνουν τα 534 ευρώ από το κράτος, εξαναγκάζονται να δουλεύουν με μαύρα, είτε με τηλεργασία, είτε κανονικά στον χώρο εργασίας τους
• Εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να αποδεχθούν αρνητικές μεταβολές στις ατομικές τους συμβάσεις, σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση, υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους, ακόμη και “οικειοθελείς αποχωρήσεις”
• Εξαναγκάζουν σε παράνομη εργασία εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή και ενώ η επιχείρηση παραμένει κλειστή με κρατική εντολή, ζητούν να δουλέψουν κρυφά με διάφορες προφάσεις, όπως π.χ. τακτοποίηση αποθηκών
• Επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πλήρωσαν δώρο Χριστουγέννων, αλλά τελικά αυτό ήταν μέρος του μισθού. Ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εργοδότες ζήτησαν από τους εργαζόμενους να παραδώσουν στις επιχειρήσεις τους το δώρο Χριστουγέννων
• Εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών υπογράφοντας δηλώσεις πως οι ίδιοι ζητούν την εν λόγω άδεια
• Εργοδότες εποχικών επιχειρήσεων που δε λειτούργησαν ζήτησαν το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ από τους εποχικούς εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερή δήλωση στην «Εργάνη», με την αιτιολογία πως χάρη στην επιχείρηση εισέπραξαν το συγκεκριμένο ποσό
Τα συνδικάτα και η ΓΣΕΕ έχουν συγκεντρώσει πάνω από 28.000 καταγγελίες εργαζομένων που αφορούν στις συνθήκες εργασίας από τον Μάρτιο του 2020, έως τον Δεκέμβριο του 2020. Και βέβαια εύλογα προκύπτει το ερώτημα και τι κάνει η ΓΣΕΕ για όλα αυτά. Η απάντηση ωστόσο γνωστή αφού αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον ρόλο της, ως στήριγμα της άγριας κυβερνητικής και εργοδοτικής αντεργατικής πολιτικής.
Τα στοιχεία εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2020 και είναι σε γνώση των συνδικάτων αλλά και του ΣΕΠΕ, είναι πρωτοφανή και πραγματικά σοκάρουν, καθώς περίπου το 33%, δηλαδή 9.000 καταγγελίες, αφορούν σε εξαναγκασμό των εργαζομένων να δουλεύουν ενώ βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε καθεστώς τηλεργασίας. Με άλλα λόγια, μία στις τρεις καταγγελίες αφορά σε τέτοιου είδους εξαναγκασμό.
Ενώ την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΣΕΠΕ, «εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ για τον κορωνοϊό με δικά τους έξοδα και να το προσκομίσουν ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στη θέση εργασίας τους».
Άλλη μια επίσης αποκαλυπτική περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας που καταγγέλθηκε είναι και εκείνη του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στα Jumbo: η ιδιοκτησία ζήτησε από μεγάλο αριθμό εργαζομένων της που τίθενται σε καθεστώς αναστολής να συμψηφίσουν την αναγκαστική απουσία τους από την εργασία με την άδειά τους. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούν σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής.
Ενώ ούτε λόγος βέβαια για να πληρώνουν και το επίδομα άδειας, και τον μισθό της άδειας στο ακέραιο και να μην το συμψηφίζουν με τα 534 ευρώ της κρατικής επιδότησης της αναστολής.
Καθώς οι καταγγελίες ολοένα πληθαίνουν, η κυβέρνηση για να υποδυθεί πως τάχα κόπτεται για τους εργαζόμενους και πως δήθεν θα αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου εργοδοτική αυθαιρεσία ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει το ΣΕΠΕ με 175 νέους επιθεωρητές, οι οποίοι στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσουν ελέγχους. Έως τότε το «πάρτι» σε βάρος των εργαζομένων θα συνεχίζεται ανεμπόδιστα, χωρίς βέβαια να πιστεύει κανείς ότι και μετά τους ελέγχους, αν και όποτε γίνουν, θα αλλάξει κάτι σημαντικά.