Επαναλαμβανόμενο έγκλημα με εργοδοτική και κυβερνητική ευθύνη
Το πρόσφατο προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με θύμα τον άτυχο 47χρονο εργάτη και άλλους δύο τραυματίες, ήρθε να ανεβάσει τον τραγικό αριθμό των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους στον βωμό του κέρδους, σε 9 και μάλιστα μέσα σε μόλις 8 ημέρες (22-29 Μαΐου), ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 71 εργαζόμενοι. Ο μακάβριος αριθμός βαίνει αυξανόμενος από έτος σε έτος, καθώς το 2022 τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων έφτασαν τα 102 – αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2019.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, το περιστατικό σημειώθηκε στην πλωτή δεξαμενή όταν κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης προπέλας σε πλοίο έσπασε η σκαλωσιά με αποτέλεσμα να τους πλακώσει πτερύγιο της προπέλας.
Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το: «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που «συντελείται στη ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε…»
Όπως στη συντριπτική πλειονότητα των εργατικών ατυχημάτων, αιτία, το δίχως άλλο, είναι η εγκληματική αδιαφορία και μάλιστα με τις πλάτες της κυβέρνησης, των εργοδοτών για τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Όπως επισήμανε, με αφορμή το πρόσφατο δυστύχημα, ακόμη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, ως οργανισμός είχε προβλέψει «…εδώ και τρία χρόνια την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας και είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι θεσμικές μεταλλάξεις των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους, η ελλιπής λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων- Εργοδοτών- Κυβέρνησης, η νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους, η μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο, η αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και η πλήρης υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ όταν τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητα, μας οδηγούν σε αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια…». Ενώ εντελώς διακηρυκτικά και υποκριτικά βέβαια η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο, «τον εκμηδενισμό των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών για το 2030».
Με αφορμή το δυστύχημα στο Πέραμα, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου να διαδηλώσει: «Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη της εργοδοσίας», όπως τόνισαν ομιλητές από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία και να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια. «Στην εργασιακή λαίλαπα που μας ετοιμάζουν, εμείς απαντάμε με συσπείρωση και αγώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν οι εργασιακοί μας χώροι να γίνονται απέραντες “κοιλάδες των Τεμπών”».
Στη συγκέντρωση της Τρίτης 30 Μάη, πήραν μέρος με δικό τους μπλοκ η ΕΡΓ.Α.Σ και το Μ-Λ ΚΚΕ, διακινώντας Προκήρυξη – Ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ, στην οποία καταγγέλλει τις «άθλιες συνθήκες εργασίας με τους εργαζόμενους να εξουθενώνονται και να εκτίθενται σε συνεχή κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και για την ζωή τους: Αυτό είναι το “βασίλειο” που έχουν κτίσει η κυβέρνηση μαζί με την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς για να θησαυρίζει το κεφάλαιο». Επίσης καταγγέλλει «την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που φέρει την κύρια ευθύνη γι’ αυτά τα εγκλήματα καθώς κάνει πλάτες στην εργοδοσία, επιτρέποντας την ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. Έχοντας μετατρέψει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (δια της «αναβαθμίσεως» σε ανεξάρτητη αρχή) σε διακοσμητικό στοιχείο». Τέλος, «Καλεί τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα τους, να οικοδομήσουν όρους ενιαίου μαζικού αγώνα ενάντια σε αυτή την εγκληματική πολιτική».
Το δυστύχημα του Περάματος δεν είναι ωστόσο το μοναδικό του τελευταίου διαστήματος. Μέσα στις τελευταίες μόνο μέρες έχουν λάβει χώρα και άλλα πολλά, ενώ πληθώρα καταγγελιών από συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτυπώνουν τις πραγματικές ευθύνες των εργατικών ατυχημάτων με τραυματίες ή ακόμη χειρότερα με νεκρούς.
Την Πέμπτη 1η Ιούνη, στη Σαντορίνη, 37χρονος εργαζόμενος σε οικοδομή σκοτώθηκε, πέφτοντας από μεγάλο ύψος, αφού υποχώρησε κιγκλίδωμα πάνω στο οποίο στηριζόταν. Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Θήρας και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τον δεύτερο εργαζόμενο που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στο νησί, μέσα σε διάστημα τριών μηνών.
Άλλο ένα εργατικό ατύχημα με δύο εργαζομένους να παθαίνουν ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών σημειώθηκε την Παρασκευή 2 Ιούνη στο χωριό Άνυδρο Φθιώτιδας. Σε αυτό, δύο εργαζόμενοι, ηλικίας 39 και 43 αντίστοιχα, κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα κατά τη διάρκεια εργασιών σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην κοινότητα Άνυδρου του δήμου Στυλίδας, όταν, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία, οικίσκος που μετέφεραν ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Οι δύο εργαζόμενοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου ο 39χρονος παρέμεινε για νοσηλεία, καθώς είχε υποστεί εγκαύματα στα άκρα.
Επίσης, ένας ναυτεργάτης, δόκιμος μηχανικός, που πραγματοποιούσε εκπαιδευτικό ταξίδι στο Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «AQUA BLUE» της ναυτιλιακής εταιρείας «SEA JETS», ακρωτηριάστηκε την Πέμπτη 1 Ιούνη, έχασε τον δείκτη του αριστερού χεριού του, κατά τη διάρκεια εργασιών στο πλοίο που βρίσκεται σε ναυπηγείο της Ελευσίνας.
Άλλα δύο ατυχήματα με διανομείς σημειώθηκαν την Κυριακή 4 Ιούνη σε Λαύριο και Κερατέα. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής απαιτεί μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των διανομέων, επισημαίνοντας ότι «ειδικά στις τουριστικές περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κίνδυνος μεγαλώνει σημαντικά». Παράλληλα, αναδεικνύει το πρόβλημα της έλλειψης Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην περιοχή και των λιγοστών τοπικών μονάδων του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα, καθώς ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε στο Λαύριο «ήταν για περισσότερο από μία ώρα πεσμένος στο έδαφος να περιμένει το ασθενοφόρο για να τον παραλάβει, ενώ στο νοσοκομείο έφθασε τουλάχιστον δυόμισι ώρες μετά το ατύχημα». Άλλωστε την τραγική έλλειψη σε ασθενοφόρα αλλά και προσωπικό του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα ανέδειξαν και οι πρόσφατοι θάνατοι στο νησί της Κω αλλά και στη Νέα Μάκρη Αττικής.
Ο κατάλογος των «ατυχημάτων» ειδικά στους δήμους δεν έχει τέλος. Τον τραυματισμό εργαζόμενης, την Πέμπτη 1 Ιούνη, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο Ηλιούπολης. Η εργαζόμενη έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου ενώ το όχημα βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της στο οδόστρωμα και να χρειαστεί να διακομισθεί σε νοσοκομείο και να νοσηλευθεί. Άλλο περιστατικό είναι εκείνο στο οποίο ακρωτηριάστηκε στο δάκτυλο εργαζόμενος στο Τμήμα Καθαριότητας του δήμου Ξάνθης, συνέβη την περασμένη Πέμπτη.
Ενώ στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, μέσα σε διάστημα ελάχιστων ωρών, δύο ακόμα εργαζόμενοι τραυματίστηκαν την ώρα της δουλειάς. Συγκεκριμένα, εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Καλαμαριάς τραυματίστηκε όταν απορριμματοφόρο έπεσε σε λακκούβα, ύστερα από καθίζηση που παρουσίασε το οδόστρωμα. Λίγο αργότερα, με κάταγμα στον καρπό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» συνοδός απορριμματοφόρου, υπάλληλος του δήμου Ωραιοκάστρου, όταν έπεσε από το όχημα που βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να πέσει στον δρόμο και να χτυπήσει στο χέρι και στο πόδι.