Δουλειά μέχρι τα πρόωρα ή βαθιά κατ’ άλλους, γεράματα αποφάσισε η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στα τέλη Ιουλίου του 2023, μεταμεσονύκτια φυσικά.
Με το άρθρο 61 που περιέχεται στο νομοσχέδιο με την ονομασία για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας» προαλείφεται στην ουσία η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια…!!!
Η δικαιολογητική βάση γι αυτό επιχειρείται να καλυφθεί με μια δήθεν φιλεργατική πρόθεση για την συμπλήρωση των ενσήμων που οδηγούν σε συνταξιοδότηση όσων δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, που η ίδια η κυβέρνηση στέρησε, όταν το δικαίωμα προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μέχρι 5 έτη, με πλήρη κάλυψη των εισφορών από τους πόρους του λογαριασμού (ΛΑΕΚ), ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα σε εθνική σύνταξη στα 67 με 15 έτη ασφάλισης ή σε πλήρη σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, καταργήθηκε με τον ν. 4921.
Έτσι στο λεξιλόγιο των αντεργατικών σχεδίων της εγχώριας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και των αντίστοιχων της γηραιάς ηπείρου, προστέθηκαν και νέες εκφράσεις που έχουν την αφετηρία τους στον αραχνιασμένο και μουχλιασμένο εργασιακό μεσαίωνα, που τώρα σενιάρονται, γυαλίζονται για να σερβιριστούν «λαμποκοπώντας» στο πλήθος των εργαζομένων και των απόμαχων του εργασιακού βίου, των συνταξιούχων.
«Ενεργός γήρανση» λοιπόν η νέα έκφραση και από πίσω κρυμμένη η δυσωδία της εκμετάλλευσης των «περήφανων γηρατειών», για να κερδίσουν λίγα ένσημα που θα τους αποδώσουν τις πολυπόθητες συντάξεις ανέχειας.
Μη νομιστεί ωστόσο πως αυτά αφορούν μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για επιλογές που θεσπίστηκαν -και αφορούν το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών- σχεδόν δυόμιση χρόνια νωρίτερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην διάσκεψη του Πόρτο στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2021.
Διαβάζουμε από τα κείμενα της διάσκεψης αυτής, δηλαδή την «Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο» την οποία υιοθέτησε στις 7/5/2021 η Κοινωνική Διάσκεψη και αναφέρεται επί λέξει ότι στηρίζει την «προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες, την εκ νέου απόκτηση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και την καινοτομία».
Ακόμα νωρίτερα σε σχέδιο δράσης της Επιτροπής που υιοθετήθηκε στις 4/3/2021 διαβάζουμε ακόμα, πως «τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πως οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι πλέον απαραίτητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την «ενεργό γήρανση», που σημαίνει δουλειά ακόμη και στα γηρατειά που αναφέραμε προηγούμενα.
Ποια είναι ωστόσο μία βασική ουσία για τις μεθοδεύσεις αυτές;
Το μόνο σίγουρο είναι πως αποσκοπούν στο να μειωθεί ο χρόνος που τα οικονομικά συστήματα των κρατών θα αποδίδουν συντάξεις φυσικά μαζί με όλες τις άλλες περικοπές παροχών υγείας, φαρμακευτικής δαπάνης και περίθαλψης που συγκροτούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Είναι δεδομένο με βάση σύγχρονες δημογραφικές και βιομετρικές μελέτες ότι το προσδόκιμο ζωής είναι τα 84 χρόνια για τους άντρες και 89 για τις γυναίκες.
Όταν λοιπόν ο εργασιακός βίος θα φτάνει στα 74 χρόνια είναι προφανές πως ο μέσος χρόνος συνταξιοδοτικών καταβολών για κάθε εργαζόμενο που θα βγαίνει στη σύνταξη μειώνεται στα 10-15 έτη. Με αυτές τις άθλιες επιλογές τα κοράκια των Βρυξελλών επιχειρούν να λύσουν πανευρωπαϊκά το συνταξιοδοτικό.
Όπως καταλαβαίνετε έχει υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Ευρώπης αυτό που είχε ομολογήσει ο πρώην υπουργός εργασίας στην κυβέρνηση Παπανδρέου Ανδρέας Λοβέρδος, που αναφερόμενος στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είπε πως δεν ενυπάρχει ο κίνδυνος που τα αποθεματικά του κατασπαταλήθηκαν, κουρεύτηκαν από τον Βενιζέλο με το PSI, αλλά ότι «Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν κιόλας, ζουν πολλά χρόνια μετά την συνταξιοδότηση»…