«Το τι θα κάνει το Κογκρέσο σε σχέση με το τουρκικό αίτημα (για την αγορά των F-16) είναι δικό του θέμα. Όμως θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων στο Κογκρέσο, οι οποίες λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πουληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει η Τουρκία τη συμπεριφορά της. Και μέχρι στιγμής, όταν έχουμε μια χώρα η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι ΝΑΤΟϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο NATO, προφανώς αυτή είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί». Δήλωση από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη.
Τα παραπάνω συμπυκνώνουν την υποτελή πολιτική της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης θυμίζει άλλες εποχές. Παραπέμπει στη φράση του Π. Κανελόπουλου προς τον Βαν Φλιτ: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας» και επαναφέρει στο προσκήνιο τον ραγιαδισμό της μεγάλης αστικής τάξης που εκπροσωπεί επάξια. Συνδετήριο στιγμιότυπο η δήλωση του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Τασούλα, που το καλοκαίρι του 2021, εκπροσωπώντας τη χώρα, δήλωνε περήφανα στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μενέντεζ: «Από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, σας παραδίδουμε την Ελλάδα σήμερα στα χέρια σας. Και είμαστε βέβαιοι ότι είναι σε καλά χέρια».
Τώρα τα ελληνικά νησιά μετονομάζονται «ΝΑΤΟϊκά νησιά» για να τεθούν δήθεν υπό ΝΑΤΟϊκή προστασία. Έτσι η κυριαρχία τους εκχωρείται ολοκληρωτικά στη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, τα «προβλήματα» της εθνικής τους ταυτότητας και κυριαρχίας εξαλείφονται και το γκριζάρισμα του Αιγαίου νομιμοποιείται από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που προβάλλει η Τουρκία, το casus belli, οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις χάνουν τη σημασία τους, αφού για όλα αυτά αποφασίζει το ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της «συμμάχου» Τουρκίας. Θυμίζουμε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί χάρτες δε συμπεριλαμβάνουν τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή στο Αιγαίο, λόγω των «διαφορετικών απόψεων» Ελλάδας και Τουρκίας.
Η πλήρης αναγνώριση της συγκυριαρχίας του Αιγαίου υπό την εποπτεία των ΗΠΑ δεν είναι τυχαία. Συμπληρώνει την ίδια αντίληψη που ταυτίζει τα σύνορα της Ελλάδας με τα σύνορα της Ευρώπης, με την φρούδα ελπίδα ότι έτσι προστατεύονται από την κίβδηλη ομπρέλα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα αποτελεί επιβεβαίωση του Μητσοτακικού δόγματος της προθυμίας και προβλεψιμότητας της χώρας έναντι των επιλογών των ισχυρών «συμμάχων». Είναι επακόλουθο των υποχωρητικών συμφωνιών Ελσίνκι και Μαδρίτης και αποτελεί διαχρονικά συνέχεια της ίδιας πολιτικής που εξαρτά την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη «βοήθεια» και την παρέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι η κυβέρνηση «μεταφέρει τις τουρκικές παραβιάσεις στους διεθνείς οργανισμούς και στις συμμαχίες που συμμετέχουμε για να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και μ’ αυτή την έννοια να στέρξουν…»!
Την ίδια ώρα ο Τσαβούσογλου επισκέπτεται την Ουάσιγκτον προκειμένου να διεκδικήσει μια «ισορροπημένη» αντιμετώπιση σε σχέση με την Ελλάδα. Στην κορυφή της ατζέντας του παραμένει η αγορά νέων αμερικανικών F-16 που είναι σημαντική «όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, αν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» και παραμερίζοντας τους δήθεν φιλελληνικούς όρους του Κογκρέσου υποστήριξε: «Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από καμία χώρα υπό προϋποθέσεις». Στην ίδια κατεύθυνση και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Καλίν, μίλησε για «ατέλειωτες» απαιτήσεις προς την Άγκυρα προκειμένου να διασφαλίσει τα F-16 που ζητά, κατηγορώντας την αμερικανική πλευρά ότι «δεν παίζει τίμιο παιχνίδι».
Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σε αντιρρόπηση την πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, διαιωνίζοντας έτσι την ατέρμονα κούρσα εξοπλισμών των δύο χωρών προς ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών αμυντικών σχεδιασμών και της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας.
Ταυτόχρονα στην πρόσφατη έκθεση του τάχα φιλελληνικού Κογκρέσου, οι προκλητικές τουρκικές αξιώσεις περιγράφονται εξισορροπητικά σαν «μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επαναφέρεται η ορολογία περί «μη εξουσιοδοτημένων εδαφικών υπερπτήσεων», που στρώνει το δρόμο για ΝΑΤΟϊκούς μηχανισμούς «αποκλιμάκωσης της έντασης» στο ΝΑΤΟϊκό Αιγαίο.
Στα πλαίσια αυτά η παρέμβαση του υφυπουργού της κυβέρνησης και διεθνολογούντα, Συρίγου, λειτούργησε προπαρασκευαστικά σαν προάγγελος των εξελίξεων χαρακτηρίζοντας την πώληση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία των F-16 σαν μια συμφέρουσα εξέλιξη για την Ελλάδα «σε βάθος χρόνου», ενώ δεν παρέλειψε και να θυμίσει πως «το εμπάργκο όπλων δεν ετέθη λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ετέθη λόγω της αγοράς ρωσικών όπλων. Δεν είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι εμπόδιο. Είναι η αγορά ρωσικών όπλων». Επιπλέον, σε μια αποκαλυπτική αποστροφή για το ότι η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο γίνεται με «ομπρέλα» ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα αλλά «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο», σημείωσε πως «η Αμερική είναι αυτή η οποία το παρακολουθεί. Πώς μπορείς να παρακολουθήσεις αν γίνονται υπερπτήσεις; Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ παρακολουθεί όλη την περιοχή μέσω ραντάρ, ελληνικών και τουρκικών ραντάρ, και ξέρει ανά πάσα στιγμή πού είναι τα στίγματα των αεροσκαφών σε όλο το Αιγαίο».