Κανένα ουσιαστικά μέτρο για την αντιμετώπιση της επελαύνουσας επιδημίας δεν εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενώ λόγω της δικής τους πολιτικής, της «απελευθέρωσης» του τουρισμού με τους όρους των «tour operators» και των μεγαλοξενοδόχων, αυξάνονται κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι, ενώ ο ΠΟΥ προβλέπει ότι ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης θα είναι «πιο δύσκολοι» μήνες, αυτοί πάντα σε «χρόνο μέλλοντα», επαναλαμβάνουν αυτά που και τον Μάρτη, στην αρχή της επιδημίας, έλεγαν : «Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές, κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία».
Με τα γεγονότα όμως να τους διαψεύδουν, αφού έξι μήνες τώρα δεν έγινε τίποτε. Η κυβέρνηση μιλάει για προστασία και θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τη στιγμή που δεν κάνει τις προσλήψεις που χρειάζονται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς και οργανώνει «τσάι και συμπάθεια» σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί «διπλασιασμού των ΜΕΘ», που είναι όμως χαμηλότερες από τις ανάγκες προ πανδημίας, τα περί «προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών», που είναι προσλήψεις με ημερομηνία λήξης και για τα «εκατομμύρια τεστ που εξασφαλίστηκαν», την ώρα που άφησε χωρίς αντιδραστήρια έως και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Την ίδια στιγμή το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποδυναμώνεται, ενισχύεται ο παρασιτικός ιδιωτικός τομέας της Υγείας, ενισχύονται οι κλινικάρχες. Κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι «στέρεψαν» τα τεστ, γιατί γύρισαν από τις διακοπές οι υγειονομικοί (!) και ότι «δεν τρέχει και τίποτα» που το τεστ για τον Covid-19 θα μπορούν να το κάνουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν σε ιδιωτικά κέντρα.
Την ώρα που η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη», η πραγματικότητα και οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ αποδεικνύουν ότι οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει υγειονομικές βόμβες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά και τα εργοστάσια «Παυλίδης» και «Venus», αφού ποτέ δεν έγιναν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα εργοστάσια και σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς και δεν υπήρξαν συστηματικοί, συνεχείς υγειονομικοί έλεγχοι προκειμένου οι ασύδοτοι εργοδότες να αναγκαστούν να τηρούν υποχρεωτικά τα πρωτόκολλα προστασίας των εργαζομένων.
Απεναντίας η μεγαλοεργοδοσία με την ανοχή της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να απειλεί εργαζόμενους για να μην αποκαλύψουν κρούσματα ή άτομα εκτεθειμένα στον κορωνοϊό ή ακόμη χειρότερα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι φοβούνται να κάνουν τεστ για να μη διαγνωστούν θετικοί και αναγκαστούν να χάσουν το μεροκάματο του … τρόμου, μήπως τελικά χάσουν και τη δουλειά τους.
Γελοία αποδείχτηκε και η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο χώρο της εκπαίδευσης, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τα μεγέθη των «παγουρίνο» και των μασκών που μοιράστηκαν στους μαθητές, με τα μεν πρώτα να είναι πολύ μικρότερα από ένα μπουκαλάκι του μισού λίτρου (ίσα που χωρούν κάτι παραπάνω από ένα ποτήρι νερό) και τις δεύτερες να είναι μεγάλες σαν τέντες και να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα παιδικά κεφαλάκια με μορφή «μπούργκας». Τέτοια ήταν η πολυδιαφημισμένη από την Υπουργό Παιδείας ετοιμότητα. (Είχε βέβαια και την οσμή σκανδάλου η προμήθεια μασκών, αφού ανατέθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σε γνωστό επιχειρηματία, φίλο του Κυριάκου Μητσοτάκη με δραστηριότητα στην παραγωγή αλουμινίων).
Ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας και σε εκπαιδευτικούς, στοίβαγμα μαθητών σε τμήματα πολύ πάνω των 20 μαθητών, σοβαρά κτιριακά προβλήματα που δεν επιλύθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, τμήματα Προσχολικής Αγωγής που δεν θα λειτουργήσουν ακόμα, γιατί δεν έχουν τον χώρο τους, ολοήμερα τμήματα (που η υπουργός ενθάρρυνε τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους) τα οποία δεν θα λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν εκπαιδευτικούς, με εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά κάνουν επικίνδυνες και άκρως αντιπαιδαγωγικές τις συνθήκες, που καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά μικροί μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση στα στρατόπεδα των προσφύγων, με τον κορωνοϊό – εκτός όλων των άλλων – να καλπάζει και με τους πρόσφυγες στην «Μόρια» της Λέσβου να φωνάζουν «Θέλουμε να φύγουμε από την κόλαση! Αφήστε μας ελεύθερους!», μια κόλαση πραγματική που έχει διαμορφώσει η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, με τεράστιες επιπτώσεις και σε βάρος των κατοίκων του νησιών, αλλά και στη Δημόσια Υγεία.
Με αυτά και με αυτά, η κατάσταση μοιάζει να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, με 5 νομούς ήδη σε καραντίνα, με κηρυγμένα τοπικά και χρονικά «lockdown» και με την απειλή γενίκευσής τους. Με την φτώχεια και την ανεργία να χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων νοικοκυριών, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία βρίσκονται μπροστά σε έναν εφιάλτη.
Σε καμιά όμως περίπτωση η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να παραλύσει τους εργαζόμενους, αλλά θα πρέπει να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτησή τους σε ένα κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο, οργανωμένο και εξοπλισμένο, με καθολική δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτό, σε ένα κίνημα για την ανατροπή της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-μεγαλοαστικής τάξης.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούνται υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί, σύλλογοι και σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Αυτή την υπόθεση πρέπει με κάθε τρόπο να την υποστηρίξουμε, να την ενισχύσουμε και να συμβάλλουμε στο σωστό πολιτικό της προσανατολισμό.