Κυρίαρχος του εκλογικού παιγνιδιού αναδείχθηκε ο Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 14 Μάη. Παρά τις δυσοίωνες γι’ αυτόν δημοσκοπήσεις και την «εξ Εσπερίας» ποικιλόμορφη προπαγανδιστική υπονόμευσή του, ο Ερντογάν επικράτησε με 49,5% των ψήφων, έναντι 44,9% του Κιλιτσντάρογλου. Το προβάδισμα αυτό, ενόψει του δεύτερου γύρου στις 28 Μάη, ενισχύεται και με την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου από τον τρίτο ακροδεξιό υποψήφιο, Σινάν Ογάν, που στον πρώτο γύρο ξεπέρασε το 5,17%. Εντυπωσιακό επίσης ήταν το ποσοστό της εκλογικής συμμετοχής που έφτασε το 93%. Ταυτόχρονα η «Λαϊκή Συμμαχία» (κυβερνητικός συνασπισμός του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ) και των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί (ΜΗΡ) κέρδισε και τον έλεγχο της βουλής ξεπερνώντας τους 320 βουλευτές από τους 600.
Οι τουρκικές εκλογές αποτέλεσαν πεδίο έντονου ενδιαφέροντος και ανάμειξης των αντίπαλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επιδιώκουν να ενισχύσουν την επιρροή τους από τις πολιτικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκαν οι αντιδυτικές αναφορές του Ερντογάν κατά την προεκλογική του εκστρατεία με χαρακτηριστική την καταγγελία που εξαπέλυσε από την Κωνσταντινούπολη ενάντια στον Μπάιντεν. Υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έδωσε εντολή να ανατραπεί ο Ερντογάν, το γνωρίζω αυτό. Ο λαός μου όλος το γνωρίζει». Ο ίδιος κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι «επιτίθεται στη Ρωσία» επισημαίνοντας πως «αν επιτίθεστε στον Πούτιν, δεν θα συμφωνήσω. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι λιγότερο σημαντικές από αυτές με τις ΗΠΑ»… Ο Κιλιτσντάρογλου είχε προηγουμένως καταγγείλει τη Μόσχα για σαμποτάζ κατά της υποψηφιότητας Ιντζέ και είχε «προειδοποιήσει» να τραβήξει το χέρι της από το τουρκικό κράτος.
Την εθνικιστική κατεύθυνση του εκλογικού αποτελέσματος αποτυπώνει και η υποχώρηση (8,81% από 11,7%) του Yesil Sol Parti (YSP-Πράσινο Αριστερό Κόμμα), που αποτέλεσε το εκλογικό σχήμα που υποστήριξε το φιλοκουρδικό HDP εξαιτίας απειλούμενων δικαστικών διώξεων σε βάρος στελεχών του για «τρομοκρατική δράση» και απαγόρευσης της καθόδου του στις εκλογές.
Σ’ αυτό το μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Σινάν Ογάν, ο οποίος έθετε σαν προϋπόθεση για τη στήριξη Κιλιτσντάρογλου να «σπάσει τους δεσμούς του με το HDP». Αργότερα, μετά τη στήριξη του Ερντογάν, δήλωσε ότι «πρέπει να συνεχιστούν και να υποστηριχθούν τα βήματα της εξωτερικής πολιτικής που κάνει η Τουρκία, κυρίως οι θέσεις για τη Γαλάζια Πατρίδα».
Και ενώ ο Ερντογάν επιστράτευσε στην προεκλογική του εκστρατεία τη δεύτερη δοκιμή πυραύλου Ταϊφούν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία, ο Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο εκτιμώντας ότι «όσο συνεχίζονται τα άλλα προβλήματα (πέρα από τις “θαλάσσιες δικαιοδοσίες” που έλεγε προεκλογικά ο Μητσοτάκης), θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ένταση».
Για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «προσβλέπει να συνεργαστεί με τον νικητή» των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, «όποιος κι αν είναι», και συνεχάρη «τον τουρκικό λαό, γιατί εξέφρασε τις επιθυμίες του στην κάλπη με ειρηνικό τρόπο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «τρέφουμε ιδιαίτερο σεβασμό για την επιλογή του τουρκικού λαού και θα τη σεβαστούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να βαθύνει η συνεργασία μας». Επίσης ρωσικά ΜΜΕ φιλοξένησαν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν θα επικρατήσει άνετα στον β’ γύρο, αλλά και ότι «θα υπάρξουν διαμαρτυρίες, αλλά δεν θα είναι ουσιαστικές και δεν θα καταφέρουν να προκαλέσουν μια “έγχρωμη επανάσταση”».
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία» αναμένονται «τα επόμενα βήματα» σχετικά και με το Κυπριακό, κρίνοντας ότι το «κλειδί» για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι η προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.
Στο μεταξύ, παρατηρητές του ΟΑΣΕ υποστήριξαν ότι το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας επέδειξε έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση των εκλογών, μιλώντας και για μεροληπτική κάλυψη από τα κρατικά ΜΜΕ. Ο δε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία «να αντιμετωπίσει ελαττώματα στην εκλογική διαδικασία της, τα οποία εντοπίστηκαν από Ευρωπαίους παρατηρητές».