Θεσσαλονίκη
Στις 14/9 θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η δίκη των συλληφθέντων της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου. Οι αγωνιστές φορτώνονται με τις γνωστές κατηγορίες περί «απείθειας», «αντίστασης κατά της αρχής», «φθορά δημόσιας περιουσίας» (για φθορά υποτίθεται …ασυρμάτου της αστυνομίας!), «διέγερση σε ανυπακοή». Οι αγωνιστές φορτώνονται και με την κατηγορία για την παραβίαση των μέτρων για τη διάδοση του κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι το στέλεχος του ΝΑΡ, Η. Σμήλιος, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί συστηματικά και εκκρεμούν δίκες για την πολιτική του δραστηριότητα και συγκεκριμένα για τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών. Μάλιστα -και αυτή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πτυχή- είναι ο πρώτος που δικάζεται ως «οργανωτής» συγκέντρωσης απαγορευμένης με βάση το χουντονόμο για τις διαδηλώσεις του περσινού καλοκαιριού, ενώ έχει επιβαρυνθεί και με το αντίστοιχο εξοντωτικό ποσό των 3.000 ευρώ.
Για να θυμίσουμε τα γεγονότα των ημερών, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην πρωτοφανή απαγόρευση των συναθροίσεων «άνω των 3 ατόμων», απαγορεύοντας ουσιαστικά τις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, με πρόσχημα τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Στη Θεσσαλονίκη, όπου και τα νοσοκομεία είχαν φτάσει στα όρια τους, η κρατική τρομοκρατία είχε ξεσαλώσει ήδη από τις προηγούμενες μέρες. Είχε ξεκινήσει προανακριτική εξέταση για την πρόεδρο της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, διότι κάλεσε δημόσια στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου. Η Δάφνη Κατσίμπα είχε στοχοποιηθεί, γιατί είχε ξεσκεπάσει την απάτη του Κικίλια σχετικά με την υποτιθέμενη επάρκεια και ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φορτώθηκαν τις κατηγορίες της «διέγερσης σε ανυπακοή» γιατί μοίραζαν ανακοινώσεις που καλούσαν στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, μερικές μέρες πριν τις 17 Νοέμβρη. Το ΑΠΘ είχε περικυκλωθεί από κλούβες των ΜΑΤ, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου είχαν στρατοπεδεύσει αστυνομικές δυνάμεις από τις 14 ως τις 17 Νοέμβρη.
Στις 17 Νοέμβρη η αστυνομία απέκλεισε κυριολεκτικά όλο το ΑΠΘ για να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός και η διαδήλωση. Το ίδιο συνέβη και στις εστίες του ΑΠΘ. Δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συνολικά εκατοντάδων αγωνιστών, μέσα σε αυτό το κλίμα σκληρής αστυνομοκρατίας προχώρησαν σε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο. Λίγο μετά το ξεκίνημά της, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τους διαδηλωτές από όλες τις μεριές και για ώρες ξυλοκοπούσαν, έπαιρναν αγωνιστές, έκαναν συλλήψεις. Πέραν των 6 συλλήψεων, η αστυνομία έκοψε συνολικά πάνω από 90 πρόστιμα, προσπαθώντας να εξοντώσει οικονομικά τις οργανώσεις που κατέβηκαν στο δρόμο. Τελικά και κάτω από την ανυποχώρητη στάση των διαδηλωτών, έγινε κατορθωτό ένα σημαντικό κομμάτι να αφεθεί ελεύθερο, χωρίς πρόστιμα και συλλήψεις. Το Μ-Λ ΚΚΕ είχε βρεθεί στη διαδήλωση και στη μάχη απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις που ακολούθησε. Κι εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, παρά την καταστολή, το κέντρο της Θεσσαλονίκης έμεινε αποκλεισμένο για ώρες και ουσιαστικά έσπασε στην πράξη η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των συναθροίσεων.
Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί το δημοκρατικό κόσμο, το λαό της Θεσσαλονίκης να καταγγείλει μαζικά την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιστών, τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις, το χουντονόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Να καταγγείλει την αντιδημοκρατική πολιτική των προστίμων και να απαιτήσει το σβήσιμό τους. Να απαιτήσει την αθώωση των συλληφθέντων της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου.