Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Γερμανία λόγω των συνεχών μεταλλάξεων του κορονοϊού, που οδηγεί σε απόφαση ενός ακόμα πιο σκληρού lockdown μέχρι τις 14 Φλεβάρη, μετά από εκτενή συζήτηση της Μέρκελ με τους επικεφαλής των 16 γερμανικών κρατιδίων και μεγάλης ομάδας λοιμωξιολόγων.
Στο μεταξύ, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίας, πραγματοποίησε ψηφιακό Συνέδριο την περασμένη εβδομάδα ενόψει των προσεχών ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών (έχουν προγραμματιστεί για τις 26/9/2021), στο οποίο εκλέχτηκε νέος πρόεδρος ο εκλεκτός της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας), που επικράτησε με 521 ψήφους στον β’ γύρο, του Φρ. Μερτς, που έλαβε 466 ψήφους.
Θυμίζουμε ότι μετά σχεδόν δύο δεκαετίες στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, και 15 χρόνια στην Καγκελαρία, η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι αποχωρεί και είναι εξαιρετικά σοβαρή η επιλογή μίας αντίστοιχης ισχυρής προσωπικότητας για την μερίδα του γερμανικού μονοπωλιακού κεφαλαίου που εκπροσωπούν οι Χριστιανοδημοκράτες, σε μία εποχή που η πολύχρονη συγκυβέρνηση του CDU με το SPD και τους Χριστιανοκοινωνιστές έχουν συσσωρεύσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ο Λάσετ εγγυήθηκε συνέχιση του έργου της Μέρκελ, προβάλλοντας «κεντρώες» θέσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, την κλιματική αλλαγή, την «πράσινη» ανάπτυξη και τον διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό, που υπαγορεύονται από πανίσχυρα γερμανικά μονοπώλια. Πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτός θα είναι και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία. Μέχρι τώρα θεωρείται ότι, εκτός από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντίπαλους όπως ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Μ. Σέντερ και ο υπουργός Υγείας, Γ. Σπαν.
Σημειώνουμε πως το SPD έχει ήδη επιλέξει για υποψήφιο τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Ο. Σολτς, ενώ οι Πράσινοι φαίνεται ότι θα επιλέξουν τελικά τον σημερινό ηγέτη τους, Ρ. Χάμπεκ.
Εξάλλου, ενδεικτική των γερμανικών προθέσεων ήταν η επίσκεψη (16/01) του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, στην Άγκυρα, ενόψει της σύσφιξης των δεσμών Ε.Ε.-Τουρκίας, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, μία εβδομάδα πριν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας.
Ο Γερμανός επιβράβευσε τόσο την «αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας από τις αρχές του έτους με την αποχώρηση του “Μπαρμπαρός” από την κυπριακή ΑΟΖ», όσο και τη συμβολή του Βερολίνου στην επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου σαν «μία πραγματική ευκαιρία βιώσιμης αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στην Ανατ. Μεσόγειο. Συμφωνήθηκε ο απ’ ευθείας διάλογος μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, σχετικά με τους γερμανικούς εξοπλισμούς, καθώς και οι διατλαντικές σχέσεις των δύο χωρών ενόψει της ανάληψης της νέας προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζ. Μπάιντεν.
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Μάας, στην κοινή συνέντευξή τους, ότι: «…Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Απέναντι σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις και απροκάλυπτες απειλές κατά της Ελλάδας, υπήξε πλήρης αφωνία του Γερμανού ΥΠΕΞ.