Θα ξέρετε μάλλον τη θέση της στήλης για τη σχετικότητα της ψήφου. Ωστόσο για λόγους τάξης, σημειώνουμε ότι στο μικρό χωριό της Βόρειας Κέρκυρας με το περίεργο όνομα Άγιοι Δούλοι το Μ-Λ ΚΚΕ ήρθε τρίτο κόμμα (12 ψήφοι) με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 15, τη ΝΔ 13, το ΠΑΣΟΚ 11 και το ΚΚΕ 8. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Στην επόμενη αναμέτρηση το κόμμα μας θα είναι πρώτο κόμμα, λαού θέλοντος. Το βασικό, όπως σημειώνουν οι εκεί σύντροφοί μας, είναι η σύνδεση με τον κόσμο, η ενεργοποίησή τους, η κοινοτική βιβλιοθήκη, το λαογραφικό Μουσείο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος κ.ά. Όρεξη να υπάρχει, ιδέες και χέρια να υπάρχουν. Ωστόσο το σημειώνουμε.
***
Όχι σε ένα, όχι σε δύο αλλά σε δεκάδες εκλογικά τμήματα δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια του Μ-Λ ΚΚΕ. Σε εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, αφού απαιτήσαμε το ψηφοδέλτιο μας, μας έδειχναν το αντίστοιχο του ΚΚΕ (μ-λ). Ύστερα από αίτηση διακοπής της ψηφοφορίας στην αρχή μας έδωσαν λευκό ψηφοδέλτιο με χειρόγραφη αναγραφή (παραβίαση μυστικότητας), ύστερα βρήκαν στην αποθήκη το ψηφοδέλτιο μας. Στην Αθήνα (Μαράσλειο) τα ίδια. Στην Λευκάδα ωσαύτως. Δεν δίνουμε και πολύ σημασία στις παρατυπίες. Απλώς τις σημειώνουμε για να δείξουμε το σαθρό σύστημα καταγραφής. Αποφύγαμε τις ενστάσεις, που θα μπορούσε να ήταν πολλές. Άλλωστε τα βουνά είναι μαθημένα από τα χιόνια.
***
Στη Βουλή χάνουμε, στους δρόμους κερδίζουμε. Έτσι λαϊκά, θυμοσοφικά και εύστοχα συνόψισε μία μαθήτρια στα νότια της Αθήνας το δίπολο κάλπη-αγώνες. Την ίδια ώρα ο ταξικός Κουτσούμπας ζητούσε 5-10 βουλευτές παραπάνω (πήρε δύο λιγότερους) για να κάνει τη διαφορά. Η συλλογιστική της μαθήτριας Λυκείου, έξυπνης και ορθά προσανατολισμένης, συνόψιζε και με ακρίβεια έκανε σκόνη 40 τόνους κοινοβουλευτικής ανοησίας. Η βουλή και οι αγώνες! Τι ωραίο αντιθετικό δίπολο για να βρεις ορθή πυξίδα. Μπράβο κορίτσι μου!
***
Ώστε πετύχαμε στο στόχο του μικρού και ευέλικτου επιτελικού κράτους. Πρώτο δείγμα οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Διαβάζουμε:
Τουρκία: 85 εκατομμύρια πληθυσμός, υπουργοί 17
Γερμανία: 84 εκατομμύρια πληθυσμός, υπουργοί 15
Αγγλία: 68 εκατομμύρια πληθυσμός, υπουργοί 30
Γαλλία: 65 εκατομμύρια πληθυσμός, υπουργοί 15
Ιταλία: 60 εκατομμύρια πληθυσμός, υπουργοί 25
Ελλάδα: 10 εκατομμύρια πληθυσμός, υπουργοί 62
Πώς αλλιώς θα βολέψουν κουμπάρους, κολλητούς και συμπέθερους αν δεν τους κάνουν υπουργούς;
***
Ο Μακρόν είναι στο πλάι της αστυνομίας. Εκτός από εδώ, αυτά συμβαίνουν και εις Παρισίους. Στη Ναντέρ και σε άλλα προάστια ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου. Ας μη νομίζουμε ότι οι αστυνομικοί έχουν το προνόμιο να πυροβολούν πολίτες μόνο στην Ελλάδα (Γρηγορόπουλος, Σαμπάνης, Φραγκούλης) και στην Αμερική. Όσο το αστικό κράτος θα είναι πάνοπλο, αυτά τα επεισόδια θα συνεχίζονται.